ANASAYFA arrow right Sağlık

TTB: İstanbul hâlâ Wuhan gibi merkez

TTB: İstanbul hâlâ Wuhan gibi merkez
YAYINLAMA: 19 Haziran 2020 / 17.58
GÜNCELLEME: 19 Haziran 2020 / 17.58
Erken “normalleşmenin” alarm verdiğini açıklayan TTB: “Nüfusun yüzde 18,66’sının yaşadığı İstanbul’da halen olguların yüzde 60’dan fazlasının olması, kentin ‘Wuhan’ gibi bir merkez olma niteliğinin sürdüğünü gösteriyor.”

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi, “pandemi dünyada hız kesmemişken ve Türkiye’de henüz salgının ilk dalgası kontrol altına alınmamışken, TTB’nin ve uzmanların tüm uyarılarına karşın başlatılan erken yeniden açılmanın sonuçlarının alarm verdiğini” açıkladı.

Bugün yazılı açıklama yapan TTB, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın 17 Haziran’da (dün) düzenlediği basın toplantısında paylaştığı verileri değerlendirdi.

TTB, Sağlık Bakanlığı’nın ısrarla COVID-19 pandemisi ile ilgili epidemiyolojik verileri açıklamaktan kaçındığını ifade etti:

“Türkiye’de doğrulanmış olgu sayılarındaki artış alarm veriyor. Sağlık Bakanlığı’nın elindeki verileri açıklaması halinde illere göre hastalanma ve ölüm hızlarının hesaplanması, karşılaştırılması ve daha etkili önlemler alınması mümkün olabilecektir.”

Açıklamada, pandemiyle mücadelenin bireylerin sorumluluğunu aşan bir kamusal irade ve duyarlılık gerektiğine dikkat çekildi.

“Gün başına ortalama 1074 doğrulanmış olgu düşüyor”

TTB, Bakan’ın basın toplantısında sınırlı da olsa bazı verileri açıklaması üzerine, erken yeniden açılmanın ilk bulgularının ortaya çıktığını belirtti:

“Türkiye’de 18 Mayıs – 17 Haziran 2020 tarihleri arasındaki son bir ayda Sağlık Bakanlığı tarafından bildirilen toplam doğrulanmış olgu sayısı 33 bin 292’dir ve gün başına ortalama 1074 doğrulanmış olgu düşüyor.

“Bakan’ın dün gerçekleştirdiği basın toplantısında ‘Son bir ayda günlük ortalama vaka sayısı’ olarak 10 kente ilişkin verdiği günlük olgu sayıları toplandığında günlük ortalama olgu sayısının 1099 olması anlaşılamamıştır.

“Bu sayı Bakanlığın her gün açıkladığı olgu sayılarının ortalamasından yüksek olduğu gibi, yalnızca 10 ile ait olması, geriye kalan 71 ildeki olgu sayıları açısından da bir tartışmayı gündeme taşıyor. Bakanlığın bu konudaki hatayı açıklaması bekleniyor. Bakan’ın geriye kalan 71 il hakkında da açıklama yapması, kafalardaki soru işaretlerini gidermesi bakımından önemli.”

Ankara, Bursa, Kocaeli, Konya ve Diyarbakır’da artış

“Sağlık Bakanı’nın basın toplantısında bazı illere ilişkin vermiş olduğu bilgilere göre; son bir ayda olguların yüzde 60,80’ni İstanbul’dan bildirilmiştir. Türkiye nüfusunun yüzde 18,66’sının yaşadığı İstanbul’dan halen olguların yüzde 60’dan fazlasının bildiriliyor olması, kentin ‘Wuhan’ gibi bir yoğunluk merkezi olarak nitelendirilmesinin sürdüğünü gösteriyor.

“Ankara, Bursa, Kocaeli, Konya ve Diyarbakır Bakan’ın Türkiye nüfusu içerisindeki oranına göre son bir ayda ortalama olarak daha yüksek oranda doğrulanmış olgu bildirilen iller arasında.

“Türkiye’de doğrulanmış olgu sayılarındaki artış alarm veriyor. Sağlık Bakanlığı’nın elindeki verileri açıklaması halinde illere göre hastalanma ve ölüm hızlarının hesaplanması, karşılaştırılması ve daha etkili önlemler alınması mümkün olabilecektir.”

TTB bir kez daha Bakanlığı, epidemiyolojik verileri açıklamaya ve karar verme süreçlerini sağlık meslek örgütlerinin katılımına açmaya çağırdı.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *