ANASAYFA arrow right Sağlık

TTB Başkanı Şebnem Korur Fincancı: "En az üç dört hafta kapanma gerekiyor"

TTB Başkanı Şebnem Korur Fincancı: "En az üç dört hafta kapanma gerekiyor"
YAYINLAMA: 17 Kasım 2020 / 19.46
GÜNCELLEME: 17 Kasım 2020 / 19.50
Türk Tabipler Birliği Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı, kapanma kararının, sokağa çıkma yasağına dönüşmeden üç dört hafta süresince ve bu süre içinde mağdur olan çalışanlara ve esnafa maddi destekte bulunarak uygulanması gerektiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında bugün toplanacak Bakanlar Kurulu'ndan koronavirüs salgınına yönelik daha kapsamlı kararların çıkması bekleniyor. 

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, dün yapılan Bilim Kurulu toplantısı ardından yaptığı açıklamada "somut tedbirlerin hayata geçirilmesinin" hükümete tavsiye edileceğini söyledi.

Türk Tabipler Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, hükümete, kapanma kararının, sokağa çıkma yasağına dönüşmeden üç dört hafta süresince ve bu süre içinde mağdur olan çalışanlara ve esnafa maddi destekte bulunarak uygulanması çağrısında bulundu.

"Çalışanlara maddi destek verilmeli"

Yetkin Report'ta yer alan habere göre Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı'nın kapanmaya ilişkin önerileri şöyle:

"Öncelikle zorunlu üretim ve çalışma gerektirenler dışında iş yerlerinin en az üç dört hafta kapanması gerekiyor. Bilimsel çalışmalara göre iki hafta kapanmanın bulaşma hızını yüzde 22, dört haftanın ise yüzde 38 düşürdüğü görülüyor.

Esnafın, çalışanların ve sosyal güvencesi olmayanların açlığa mahkum edilmemesi için maddi destek verilmesi gerekiyor. Maske masrafı bile ailelere yük oluyor.

Şehirlerarası yolculuk kısıtlaması mutlaka gerekiyor. Çalışmalar iki haftalık kısıtlamanın bulaşmayı yüzde 24, dört haftalık kısıtlamanın ise yüzde 42 azalttığını gösteriyor.

Özellikle eşitsizlikler açısından, işçi sınıfının, yoksul kesimin yaşadığı mahallelerde insanlar nispeten küçük evlerde çok kişi bir arada yaşıyorlar. Bu bulaşmayı artıran bir etken. Oysa mahallelerindeki parklara, yeşil alanlara gidip sosyal mesafe içinde gidip yürüyüş yapabilmeleri sağlık bakımından önemli.

Bir başka konu da küçük evlerde uzun süre kalabalık nüfusla kapalı kalmanın getirdiği kadına ve çocuğa şiddet ve cinsel suçlarda artış... Bu nedenle toplumsal hareketliliği kısıtlarken, bireysel hareketliliği denetim altında serbest bırakmakta yarar var. Bu 65 yaş üstü bakımından da önemli."

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *