ANASAYFA arrow right Sağlık

TTB Aile Hekimliği Kolu Üyesi Koç: Yeni salgınları önlemek için çocukların aşılarını yaptırın

TTB Aile Hekimliği Kolu Üyesi Koç: Yeni salgınları önlemek için çocukların aşılarını yaptırın
YAYINLAMA: 24 Nisan 2020 / 18.51
GÜNCELLEME: 24 Nisan 2020 / 18.52
Dr. Recep Koç, ailelerin pandemi sürecinde bebeklerin aşılarını yaptırmaktan çekindiğini ancak çocukların aşılarının yüzde 95'in üzerine çıkarılmaması halinde yeni salgın hastalıkların ortaya çıkabileceğini söyledi.

Dr. Recep Koç, ailelerin pandemi sürecinde bebeklerin aşılarını yaptırmaktan çekindiğini ancak çocukların aşılarının yüzde 95'in üzerine çıkarılmaması halinde yeni salgın hastalıkların ortaya çıkabileceğini söyledi.

Son 7 yılda Türkiye'deki aşı reddinde yaşanan artış, koronavirüs salgını nedeniyle daha da yükselişe geçti. Salgın gerekçesiyle Aile Sağlığı Merkezlerine (ASM) gitmek istemeyen aileler çocuklarının aşılarını yaptırmıyor.

Fakat aşıyı reddedenlerin sayısı 50 bine çıkarsa Türkiye'de ciddi bir kızamık salgını meydana gelebilir. Bu sayıya ulaşmak da bu gidişle hiç zor değil. 2011'de aşı reddi 183'ken, 2013'te 980, 2015'te 5 bin 400, 2016'da 12 bin, 2017'de ise 23 bin oldu.

Türk Tabipler Birliği (TTB) Aile Hekimliği Yürütme Kurulu Üyesi Dr. Recep Koç, Sağlık Bakanlığı'nın son iki yılın verilerini açıklamadığını ancak aşı reddinin 40 binlere ulaştığını tahmin ettiklerini söyledi.

Koç, çocukların aşılarının yüzde 95'in üzerine çıkarılmaması halinde yeni salgın hastalıkların ortaya çıkabileceğine dikkat çekti.

"Aileler korkuyor gelmek istemiyorlar"

bianet'e konuşan Koç, verem aşısının yapıldığı ülkelerde koronavirüsün daha az görüldüğüne ilişkin tespitler olduğunu belirtti ve ekledi: "Kesin kanıtlanmış bir durum değil ama bu yönlü açıklamalar var.

"Aşıların bir ay gecikmesi çok sorun olmayabilir, ama artık yapılmalı. Her bebeğin/çocuğun bir aşı takvimi var. O takvimin uygulanması, aşılama oranını yüzde 95’in üzerine çıkarılması gerekiyor. Aksi halde yeni salgın hastalıklar ortaya çıkacak.

"Hastalıklar yeniden ortaya çıkıyor"

"Zaten pandemi öncesinde Türkiye’de aşı reddi çok artmıştı. 2017 yılında 23 bin aşı reddi varken şu an bu sayı 40 bine yükseldi. Bazı insanlar dini nedenlerle, bazı insanlar doğal yaşam-doğal bağışıklık gerekçesiyle aşı yaptırmıyor. Fakat bu gerekçeler yersiz.

"Eskiden çoklu aşılar vardı bu nedenle civa kullanırdı fakat kullanılan civa oranı çok düşük ve sanayide kullanılan insan vücudunda biriken zarar veren bir civa türü değildi. Vücutta birikmiyor ve atılıyor. Şu an aşılar tek doz ve hiçbir zararı yok. Aşıdan değil ailelerin, çocuklarının hastalanmasından korkması gerekiyor. 

"Kızamık artıyor"

"Bir takım çocuk hastalıkları hem Türkiye’de hem de dünyada yeniden görülmeye başlandı. Kızamık, çocuk felci, difteri, boğmaca gibi hastalıklar yeniden ortaya çıktı.  Biz en çok kızamıktan çekiniyoruz. Çünkü sayısı gün geçtikçe artıyor, Türkiye’de 2013’te 7 bin 700 hasta vardı. sonra düştü fakat 2019’da tekrar 2 bin 700’e yükseldi.  Ayrıca, UNICEF de  dünyada kızamığın arttığını belirtmiş ve aşıların yapılması önerisinde bulunmuştu.

"Anadolu'da aşılar devam ediyor"

"Anadolu'da şu an köylere gidiyor arkadaşlarımız, aşılamalar devam ediyor. Ama büyük şehirlerde problem yaşıyoruz ve büyük şehirlerde mobil olarak evlere gitmek gibi bir durumumuz mümkün değil. Çünkü her Aile Sağlığı Merkezi'ne kayıtlı çok fazla bebek var. Ayrıca aşıların belli bir sıcaklıkta olması gerekiyor, soğuk zincirin bozulmaması gerekiyor, büyük kentlerde bunu sağlamak biraz zorlaşıyor.

"Aşı saatinde başka hasta almıyoruz"

"Ailelere çağrıda bulunuyoruz. Aile Sağlığı Merkezleri’nde gerekli tüm tedbirleri alıyoruz. ASM’nin kapısında hemşire arkadaşlarımız ateş ölçüyor. Herhangi bir şikayeti olup olmadığı soruluyor. Ayrıca Covid-19 olan hastaları ve temaslı hastaları sistemimizde görebiliyoruz. Buna yönelik tedbirleri alıyoruz. En önemlisi aşı saatinde başka hasta almıyoruz. Aileler kaygı duymasınlar, aile hekimleriyle iletişime geçsinler ve aşıları yaptırsınlar."

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *