ANASAYFA arrow right Yaşam

TSE standartlarına uygun olmayan maskeler salgını hızlandırıyor

TSE standartlarına uygun olmayan maskeler salgını hızlandırıyor
YAYINLAMA: 25 Kasım 2020 / 20.44
GÜNCELLEME: 25 Kasım 2020 / 20.44
Yılmazkaya, “Ölüm oranlarının ve Covit-19 vakalarının çok arttığı Gaziantep’in durumu çok vahim! Acil bir sahra hastanesi gerekli, bu konuda Sağlık Bakanlığının biran önce gerekli adımları atması şart”

CHP Gaziantep Milletvekili Opr. Dr. Bayram Yılmazkaya, “Şu anda üretilen maskelerin yüzde 95'inin taşıması gereken standartların altında olduğunu ve bu özellikleri taşımayan merdiven altı üretim yapan yerlerden piyasaya sürülen maskelerin, koronavirüsün çok hızlı yayılmasına zemin hazırladığını” belirtti. 

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın, “Bursa, Kocaeli ve Gaziantep'te belirgin artış var. Bu illerimizde daha gayretli, daha titiz bir çalışma gerekiyor” açıklamasının ardından, Gaziantep Valiliği, İl Hıfzıssıhha Kurulu Toplantısında satışı yapılan tüm cerrahi maskelerin TSE standartlarına uygun olması, uygun olmayan maskelerin satışına izin verilmemesi kararı alındı.

Yılmazkaya, “Pandemi sürecinde üretilen maskeler ve tulumlarla ilgili yapılan denetimlerde yüzde 95’inin güvensiz olduğu ve bunlara ceza kesilmesine rağmen piyasada çok fazla kalitesiz ürün bulunduğunu” ifade etti. “Şu anda üretilen maskelerin yüzde 95'i taşıması gereken standartların altında özellikler taşıyor. Tıbbi yüz maskelerinin belirli özellikler taşıması gerekiyor. Bu özellikleri taşımayan merdiven altı üretim yapan yerler yüzünden koronavirüsün çok hızlı yayılmasına zemin hazırlanıyor” dedi.

Yımazkaya şunları söyledi: “Tıbbi yüz maskelerinin belirli özellikler taşıması gerekiyor. Bu maskeler pandemi dönemlerinde enfeksiyon ve yayılma riskini azaltmak için kullanılır. Maskelerde bakteri vilitrasyonu, hava geçirgenliği, sıçrama geçirgenliğinin hepsinin analiz edilmesi gerekiyor. Testleri yaparak gerekli belgelerin alınması lazım.

Vatandaş taktığı maskeye güvenerek otobüse, dolmuşa biniyor, markete, pazara gidiyor, kalabalıklara karışıyor. Ama taktığı maskenin standartta uygun olup olmadığını bilmiyor.

Bakanlığın Türkiye genelinde bu konuda gerekli tedbirleri alması gerek. Gaziantep Valiliği, İl Hıfzıssıhha Kurulu Toplantısında alınan yeni kararda, TSE standartlarına uygun olmayan maskelerin satışına izin verilmemesini olumlu buluyorum. Ama denetimlerin sıkı bir şekilde yapılması önemli.”

Yılmazkaya, “Ölüm oranlarının ve Covit-19 vakalarının çok arttığı Gaziantep’in durumu çok vahim! Acil bir sahra hastanesi gerekli, bu konuda Sağlık Bakanlığının biran önce gerekli adımları atması şart.

Pandemiyle birlikte yoğun bakım ve yatak kapasitesi tamamen dolan hastanelere alternatif yeni sahra hastaneleri planlanmalıdır! Hükümet bu konuda gerekli adımları biran önce atmalıdır” dedi. Haber Merkezi

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *