ANASAYFA arrow right Dünya

Trump: IŞİD'in elindeki topraklar yüzde 100 özgürleştirilecek

Trump: IŞİD'in elindeki topraklar yüzde 100 özgürleştirilecek
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 05.26
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 05.26
ABD Başkanı Trump, Washington'daki IŞİD'le Mücadele Küresel Koalisyonu toplantısında haftaya Irak ve Suriye'de IŞİD'in e
İstihbarat raporu: Ağları hala çok geniş
ABD Başkanı Trump, Washington'daki IŞİD'le Mücadele Küresel Koalisyonu toplantısında haftaya Irak ve Suriye'de IŞİD'in elinde bulunan toprakların "yüzde 100'ünün özgürleştirilmiş olacağını" söyledi.
Washington'da düzenlenen IŞİD'le Mücadele Küresel Koalisyonu toplantısına katılarak 79 ülkenin temsilcilerine hitap eden ABD Başkanı Donald Trump, gelecek hafta yetkililerin IŞİD'in ele geçirdiği her yerin yüzde 100 özgürleştirilmiş olacağını açıklayacağını söyledi.
Trump, "ABD ordusu, koalisyon partnerlerimiz ve Suriye Demokratik Güçleri Suryie ve Irak'ta IŞİD tarafından tutulan bölgelerin neredeyse tamamını özgürleştirdi. Muhtemelen önümüzdeki hafta halifeliğin yüzde 100'ününün bölgeden yok olduğu resmen açıklanacak" ifadelerini kullandı ve ekledi:
"Ancak ben resmi açıklama için bekliyorum. Bunu çok erken söylemek istemedim."
Son bilgiye göre yüzde 1'e sahipler
Geçen yıl IŞİD'le Mücadele Küresel Koalisyonu'nun yaptığı açıklamada IŞİD'in Irak ve Suriye'deki toprakların yüzde 1'inde hakim olduğu açıklanmıştı.
Bununla beraber IŞİD Afganistan, Libya, Sina yarımadası ve Batı Afrika'da bazı bölgeleri kontrolü altında tutmaya devam ediyor.
ABD İstihbarat yetkilileri bu ayın ilk günlerinde kongreye sundukları "Küresel Risk Değerlendirme" raporunda "IŞİD'in kaydadeğer derecede liderlik ve bölge kaybına rağmen hala Irak ve Suriye'deki binlerce savaşçıya komuta ettiğini, bu savaşçıların sekiz ayrı dala (örgüte) ayrıldığını ve dünya çapında binlerce destekçisi olduğunu" kaydetmişti.
Trump rapora sert tepki göstermişti
Rapor, Trump tarafından tepkiyle karşılanmış, ABD Başkanı Trump istihbarat yetkililerini Twitter üzerinden eleştirerek, IŞİD'le mücadele konusunda "Ben Başkan olduğumda, IŞİD Suriye'de kontrolden çıkmış, her yere saldırıyordu. O zamandan bu yana özellikle son 5 hafta içinde büyük ilerleme sağlandı. Hilafet yakında yok edilecek. Bu 2 yıl önce düşünülemezdi" paylaşımında bulunmuştu. bianet
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *