ANASAYFA arrow right Dünya

Trump için azil süreci başlıyor: Görevden alınabilir mi?

Trump için azil süreci başlıyor: Görevden alınabilir mi?
YAYINLAMA: 11 Ocak 2021 / 17.55
GÜNCELLEME: 11 Ocak 2021 / 17.55
Geçen hafta Trump taraftarlarının ABD'de kongreye yaptığı baskın sonrası, başkan için azil süreci tekrar başlatılıyor. Öte yandan yaşananlar için Holokost'un başladığı "Kristal Gece" benzetmesi yapıldı.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, Başkan Yardımcısı Mike Pence'e geçen haftaki Kongre saldırısındaki rolü nedeniyle Donald Trump'ı görevden alma yönünde harekete geçmesi için baskıyı artırdı.

Milletvekillerinin, Pence'den başkanın göreve uygun olmadığını ilan etmek için 25. Değişiklik'e başvurmasını isteyen bir karar getirmeleri bekleniyor.

ABD basınında yer alan kulis bilgilerine göre Pence bu fikre karşı çıkıyor.

Pence'in bunu reddetmesi halinde eddederse, Demokratlar, taraftarları Kongre Binası'nda yürümeye çağıran Trump'ı suçlamak için oy verecek.

Trump, sessizliğini koruyor

Trump ise Cuma günü Twitter da dahil olmak üzere çeşitli sosyal medya platformlarından yasaklandığından beri kamuoyuna herhangi bir açıklama yapmadı.

Normal koşullarda Trump'ın 20 Ocak'ta görevi yeni başkan Joe Biden'a Cumhurbaşkanı olarak Demokrat Joe Biden'ın yemin edeceği 20 Ocak'ta görevden ayrılacak. Bay Trump, Bay Biden'ın küfür törenine katılmayacağını söyledi.

Pence'ten istenen ne?

Pelosi, Temsilciler Meclisinin Pazartesi günü (Washington saatiyle akşamüstü suları)  Pence'in Trump'ı Beyaz Saray'dan çıkarmasına ve başkan vekili olmasına izin verecek 25. Anayasa Değişikliğini talep etmesini isteyen bir belge sunacağını söyledi.

Meclisin kararı Salı günü oylayabileceği düşünülüyor. Bundan sonra, Meclis'in olası suçlama yoluna gitmesi için Pence ve kabineye harekete geçmeleri için 24 saat süre verilecek.

Pelosi Pazar günkü mektubunda, "Acil olarak hareket edeceğiz, çünkü bu başkan yakın bir tehdit oluşturuyor" dedi ve ekledi:

"Bu Başkan tarafından demokrasimize yönelik devam eden saldırının dehşeti yoğunlaştı ve acil eylem ihtiyacı da arttı."

Pence, Pazar günü Biden'ın yemin törenine katılmayı planladığını söyleyerek kendisini başkandan uzaklaştırmış gibi görünse de, ABD basınına göre başkan yardımcısının değişikliği yapmaya hazır olduğuna dair hiçbir işaret yok.

Pence harekete geçmezse ne olur?

Temsilciler Meclisi üyeleri, görevden alma sürecini hızla yürütme sözü verdiler.

Üst düzey milletvekilleri, Meclis'te Trump'ı suçlamak için bir oylamanın hafta ortasına kadar yapılabileceğini söylüyor.

Trump, ABD tarihinde iki kez görevden alınan tek başkan olabilir.

Baskına "Kristan gece" benzetmesi

Öte yandan Cumhuriyetçi California Valisi Arnold Schwarzenegger, bir sosyal medya videosunda Trump'ı "şimdiye kadarki en kötü başkan" olarak etiketledi.

Eski Vali ve oyuncu Çarşamba günkü şiddeti, 1938'de Nazi Almanya'sında Yahudi mülklerinin yok edildiği Kristallnacht'a (Kristal Gece) benzetti.

"Kristal Gece"de ne oldu?

9 Kasım 1938 gecesi, dünya tarihinin en büyük utançlarından Holokost sürecinin ilk adımıydı.

Bu, Reich'ta Yahudiler'e karşı şiddetin ilk gecesiydi. O gece kırılan mağaza vitrini camlarının sokağa yayıldığında oluşturduğu görüntü nedeniyle Kristal Gece (Kristall Nacht) olarak adlandırıldı.

Pogromlardan sonraki sabah, 30 bin Almanya Yahudisi erkek, Yahudi olmak "suçundan" tutuklandı, yüzlercesinin daha sonra ortadan kaybolduğu toplama kamplarına gönderildi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *