ANASAYFA arrow right Dünya

Trump "Biz bu seçimi kazandık" dedi, oy sayımı sürüyor

Trump "Biz bu seçimi kazandık" dedi, oy sayımı sürüyor
YAYINLAMA: 04 Kasım 2020 / 15.27
GÜNCELLEME: 04 Kasım 2020 / 15.27
ABD'de kesin olmayan sonuçlara göre Demokratların adayı Joe Biden delege sayısında önde, ancak Donald Trump farkı hızla kapatmaya başladı. Biden'ın ardından açıklama yapan Trump erken "zafer" ilanı yaptı.

Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) koronavirüs pandemisine denk gelen 59. başkanlık seçiminde oylar sayılmaya devam ediyor. 

TSİ ile günün ilk saatlerinde henüz net bir tablo yok, ancak seçimlerin belirleyicisi delege sayısında Demokrat Parti adayı ve Obama döneminin başkan yardımcısı Joe Biden yedi delege önde. 

Trump: Oylara baktım "wow" dedim

Ancak Trump, Beyaz Saray'dan yaptığı açıklamada "Biz bu seçimi kazandık" dedi. 

Rakibi Joe Biden'ın ardından "Seçimleri çalmaya çalışıyorlar" şeklinde tweet atan Donald Trump, TSİ ile 10:25'te ilk canlı açıklamasını da yaptı. Trump, "Kazanamayacaklarını anladılar ve yargıya gidelim dediler" şeklinde konuşurken, şunları söyledi:

"Rekor bir katılım oldu. Florida gibi kazanmayı ummadığımız yerleri bile büyük farkla kazandık. Ohio'yu, Teksas'ı kazandık. Teksas'ı 700 bin farkla kazandık ve bunu sayıma katmadılar bile. Pensilvanya'da da farkla kazanıyoruz."

Trump, oylara baktığında "wow" dediğini de ekledi. Trump, oylarla ilgili tekrar "Bizi yakalamaları imkansız" dedi ve Yüksek Mahkeme'ye gideceklerini de söyledi.

220 delege Biden,  213 delege Trump

CNN International'ın verilerine göre, (TSİ 09:10 itibariyle) Donald Trump ile Joe Biden kritik eyalet Florida'da başa baş gidiyor. Başkanlık için gerekli delege sayısı olan 270'e ulaşma konusunda ise 220 delege ile Joe Biden önde. 

Ancak ilk saatlerde delege sayısı Biden'a göre oldukça düşük olan Trump, TSİ ile 09:30 itibariyle 213 delegeye ulaştı.

Biden %49.86, Trump %48.53

Yüzdelere bakıldığında ise TSİ ile 09:30 itibariyle  Biden oyların yüzde 49.84'ünü Trump ise yüzde 48.53'ünü aldı.

Pensilvanya'da neler oluyor? 

Trump'ın oylarla ilgili Yüksek Mahkeme'ye gideceğiz dediği seçimin kritik eyaletlerinden Pensilvanya'da açılan sandıklardan Trump önde çıktı. Ancak posta yoluyla kullanılan oylarda Demokratlar'ın ağırlıkta olduğu düşünülüyor.

Teksas eyaleti Trump'ta kaldı 

CNN'in sandık çıkış anketlerinden öngördüğü son verilere göre Teksas eyaletini Trump kazandı. Trump 2016 seçimlerinde de bu eyalette önde çıkmıştı. 

Tırnak yedirten eyaletler

Adayların başa baş gittiği Wisconsin, Michigan ve Pennsylvania seçimin kaderini elinde tutuyor. Amerika basınındaki yorumlara göre bu üç eyaleti kim kazanırsa başkan olması olası.

Sonuçlar bugün netleşmeyebilir

Wisconcin oylama sonuçlarını yarın açıklayacağını duyurdu. Pennsylvania'da ise itirazlar sebebiyle sonuçlar Cuma günü açıklanabilir.

CNN News haberi verirken "tırnak yedirten eyaletler" tanımını kullandı.

NOT: "Delegeler Kurulu" (Electoral College) adı verilen bu sistemde her eyalete farklı ağırlıklarla dağıtılmış toplam 538 delege belirleniyor. Bu sayının yarıdan 1 fazlasına yani 270 delegeye ulaşan aday, başkan olmaya hak kazanıyor.

Joe Biden'dan ilk açıklamaİyimserim

Adaylar arasında ilk açıklama Joe Biden'dan geldi. Biden, kesin bir açıklama yapmazken, "oyları saymanın uzun sürebileceğini" ancak iyimser olduklarını söyledi.

Biden, "Daha önce tarihte görülmeyen ölçüde erken oyun kullanıldığını biliyorduk. Ama iyi hissediyoruz, bulunduğumuz noktadan memnunuz. İnanıyoruz ki Arizona'yı şimdiden kazandık" dedi ve ekledi: 

"Georgia'da da hala oyun dışı değiliz. Wisconsin ve Michigan için de çok iyi hislerimiz var. Oyları saymak uzun sürebilir ama Pennslyvania'yı da kazanacağız."

Trump: Seçimi çalmaya çalışıyorlar

Joe Biden'ın açıklamasıyla aynı dakikalarda tweet atan Donald Trump, "Açıklama yapacağını" duyururken, "Biz büyüğüz ama onlar seçimi çalmaya çalışıyorlar. Bunu yapmalarına asla izin vermeyeceğiz" dedi.

Kritik eyalet Florida'da durum ne? 

Son açıklanan verilere göre Florida'da oyların yüzde 90'ı sayıldı. Resmi olmayan sonuçlara göre Trump, Biden'ı geçerek eyaleti kazandı.

Kentucky eyaletini Trump kazandı

Associated Press (AP) haber ajansının yayınladığı resmi olmayan sonuçlara göre ABD Başkanı Trump, Kentucky'deki oyların yüzde 53,7'sini elde etti.

Halen oy sayımının devam ettiği eyalette yüzde 53,7 oy oranına ulaşan Trump, yüzde 44,8 oy oranında kalan Biden'a üstünlük sağlayarak seçimleri kazandı.

Vermont'ta delegeler Biden'a gitti

Vermont'ta ise yüzde 62,7 oy oranına ulaşan Biden, yüzde 37,3 oy oranında kalan Trump'ı geride bıraktı.

Bu sonuçla Trump, Kentucky'de 8 delegeyi, Biden ise Vermont'ta 3 delegeyi kazanmış oldu.

Oy verme işlemi sona erdi

Büyük bir coğrafi alana yayılı ülkede neredeyse 20 saat süren oy verme işlemi sona erdi.

Cumhuriyetçi aday ve koltuktaki başkan Donald Trump'ın Demokrat Parti'nin adayı Joe Biden karşısında başkanlığını korumaya çalıştığı seçimlere pandemi önlemleriyle gidildi.

NOT: ABD nüfusu: 328,2 milyon, ülkenin kapladığı alan: 9.834.000 km².

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *