ANASAYFA arrow right Sağlık

Toplumun yüzde 60’ı enfekte olana kadar yayılacak

Toplumun yüzde 60’ı enfekte olana kadar yayılacak
YAYINLAMA: 23 Nisan 2020 / 19.10
GÜNCELLEME: 23 Nisan 2020 / 19.10
Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, DSÖ ölçütleri kapsamında ölüm vakalarının Covid-19 tanısıyla nasıl raporlanacağına ilişkin konuştu

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, koronavirüsü salgınıyla ilgili, “Toplumun yüzde 60’ı enfekte olana kadar bu işin yayılma potansiyeli var. Bir aşı bulunana kadar birkaç yıl bu işin sürekli kontrol altında tutulması gerektiğini kolaylıkla söyleyebiliriz” dedi.

Türkiye’nin “şüpheli vaka” kodunu kullanmadığı için ölüm sayısını düşük gösterdiği iddialarını da değerlendiren Yavuz, tüm dünyanın Covid-19 tanılı vaka ve ölümleri “kesin tanı” üzerinden yaptığına dikkat çekti, “İkinci kod toplumla paylaşılacak bir veri değil, hekimlerin kullanacağı bir veridir” dedi.

Türkiye’nin Covid-19 verilerinde, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından önerilen uluslararası tanı kodlarından birini kullanmadığı, bunun da vaka ve ölüm sayılarının düşük gösterilmesine sebep olduğuna ilişkin tartışmalar sürüyor. Türk Toraks Derneği, İstanbul’daki ölümlerin son 5 yıla oranla arttığına dikkat çekerek, “ölümlerin sebeplerini açıklayın” çağrısında bulunurken, ölüm vakalarına dair bu tartışmalar Meclis gündemine de taşındı.

Sağlık Bakanlığı korona virüsü salgını için oluşturduğu Bilim Kurulu’nun üyelerinden, İstanbul Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, DSÖ ölçütleri kapsamında ölüm vakalarının Covid-19 tanısıyla nasıl raporlanacağına ilişkin açıklama yaptı.

Müzeyyen Yüce'nin Gazete Duvar'da yer alan haberine göre, tüm dünyada DSÖ’ye bildirilen Covid-19 vaka ve ölüm sayısının “kesin tanı almış” hastalar üzerinden yapıldığına dikkat çeken Yavuz, “DSÖ tarafından Covid-19 hastalığı için iki uluslararası kod (U07.1 ve U07.2) önerildi. İlk kod olan U07.1 testlerle tanısı konulmuş kesin pozitif vakalar için, ikinci kod olan U07.2 ise testi negatif çıksa da klinik-epidemiyolojik açıdan şüpheli/olası vakalar için kullanılıyor. Ancak tüm dünya Covid-19 tanılı vaka ve ölüm rakamlarını “kesin tanı almış” hastalar üzerinden yapıyor. Yani DSÖ, PCR testi pozitif olan kesin tanı almış hastaları istiyor” dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *