ANASAYFA arrow right Yaşam

Toplumun yüzde 56'sı Suriyelilerden memnun değil

Toplumun yüzde 56'sı Suriyelilerden memnun değil
YAYINLAMA: 25 Haziran 2020 / 18.13
GÜNCELLEME: 25 Haziran 2020 / 18.13
Türkiye Araştırmaları Merkezi tarafından hazırlanan "Türk Dış Politikası Kamuoyu Algıları Araştırması 2020" raporunda, Türkiye toplumunun Suriyeli mültecilere yönelik bakış açısı ve hükümetin Suriyeli mülteci politikaları ile ilgili sorular da yer aldı.

Kadir Has Üniversitesi Türkiye Araştırma Merkezi tarafından hazırlanan "Türk Dış Politikası Kamuoyu Algıları Araştırması", 2 Nisan-17 Nisan 2020 tarihlerinde "Akademetre Araştırma ve Stratejik Planlama" tarafından Türkiye'nin nüfus yapısını temsil eden 26 ilde 18 yaş üstü bin kişi ile online görüşmelerle gerçekleştirildi.

"Türk Dış Politikası Kamuoyu Algılamaları Araştırması 2020" raporu, Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Aydın koordinasyonunda, Prof. Dr. Sinem A. Açıkmeşe, Prof. Dr. Mitat Çelikpala, Soli Özel ve Sabri Deniz Tığlı’dan oluşan akademik ekip tarafından hazırlandı.

Araştırmada Türkiye toplumunun Suriyeli mültecilere yönelik bakış açısı ve hükümetin Suriyeli mülteci politikaları ile ilgili sorular da yer aldı. Türk Dış Politikası Kamuoyu Algıları Araştırması’na göre toplumun yarıdan fazlası mültecilerden ‘memnun değil’ ve mültecilere ayrıcalıklı davranıldığını düşünüyor. Memnun olmama gerekçeleri arasında da "işsizliği arttırmaları" ve "suça meyilli olmaaları" bulunuyor.

"Yüzde 56 Suriyelilerden memnun değil"

"Suriyeli mültecilerden ne derece memnun musunuz?" sorusuna yüzde 56 'Memnun değilim’ cevabını verirken yüzde 31,8 ‘Ne memnunum ne memnun değilim’, yüzde 12,2’si ise ‘Memnunum’ cevabını verdi. ‘Memnun değilim’ cevabını verenlerde önceki yıla göre yüzde 11’lik düşüş yaşanırken, ‘memnun’ olanların oranı ise yaklaşık yüzde 5 yükseldi.

Ankete katılanların oy verdikleri partilere göre dağılım yapıldığında en memnun olmayanlar yüzde 66,3 ile CHP’liler, en memnun olanlar ise 16,3 ile AKP’liler.

"İşsizliği arttırıyorlar"

Suriyeli mültecilerden memnun olunmama sebepleri arasında ilk sırada ‘ucuz ve kaçak iş gücü sağlamaları nedeniyle ile işsizliği arttırmaları’ diyenler yüzde 48,7. Diğer oranlar ise şöyle: Yüzde 40 ile ‘suça meyilli olmaları’, yüzde 35 ile ‘toplum huzurunu kaçırmaları’, yüzde 34, 6 ile ‘ülke kimliğine zarar vermeleri’. Diğer memnun olmama gerekçeleri arasında ‘Kültürel olarak farklı olmaları’, ‘Ülkenin kısıtlı imkânlarından faydalanmaları’ ve ‘Suriyeli göçmenlere ayrıcalık tanınması’ geliyor.

‘Türkiye’deki Suriyeli sığınmacıların ülkelerine geri gönderileceklerine inanıyor musunuz?’ sorusuna yüzde 73,7 hayır, yüzde 26,3 evet cevabını verdi. Bu söyleme en çok inanmayanlar arasında yüzde 87 ile HDP’ye oy verenler gelirken en çok inanlar arasında yüzde 39,9 ile AKP’liler geliyor. Cumhur İttifakı’na oy verenlerin yaklaşık yüzde 60’ı bu söyleme inanmıyor.

"Suriyelilerin geri dönmeyeceklerini düşünüyorlar"

'Suriye’de güvenlik şartlarının sağlanması halinde Türkiye’de yerleşik Suriyeli sığınmacıların ülkelerine geri döneceklerini düşünüyor musunuz?’ sorusuna  yüzde 70,9 hayır cevabını verdi. Parti bazı dağılımında ise bu düşünceye katılmayanlar arasında en çok yüzde 85,9 ile İYİ Parti’ye oy verenler geliyor.  En çok katılanlar ise yüzde 42,7 ile AKP'ye oy verenler.

‘Türkiye’deki Suriyeli göçmenlere ayrıcalık tanındığını düşünüyor musunuz?’ sorusuna yüzde 51,9 evet cevabı verdi. Parti bazında dağılımda ise en çok ayrıcalık tanındığını düşünenler arasında CHP’liler yüzde 61,2 ile yer aldı. En az oran ise AKP tabanında, yüzde 44,6.

"Göçmen alımına son verilmeli"

'Türkiye göçmenlere karşı nasıl bir politika izlemelidir?' sorusuna en çok yüzde 34,1 ile 'Göçmen alımına son verilmeli' cevabı verildi. Yüzde 30,7 ile 'Türkiye'deki mevcut göçmenler ülkelerine geri gönderilmelidir' cevabı ikinci sırada. Ankete katılanların yüzde 12'si 'ülkeye gelecek göçmenlere sayı sınırı konmalı'' cevabını verirken sadece 8,2'si 'Sayısı ne olursa olsun göçmenler kabul edilmeli' cevabını verdi.

Araştırmanın sonuçlarına bakmak için tıklayın.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *