ANASAYFA arrow right Yaşam

Toplumun adalete olan inancı yüzde 35-40’a düştü

Toplumun adalete olan inancı yüzde 35-40’a düştü
YAYINLAMA: 06 Haziran 2021 / 18.50
GÜNCELLEME: 06 Haziran 2021 / 19.18
Gaziantep Barosu başkan adayı Av. İskender Kahraman, bir dosyada, 5 yılda 20 hakim değiştiğini ifade etti

Toplumun adalete olan inancının yüzde 35-40’lara düştüğü tespitini yapan Kahraman, “Hem yargılama uzun sürüyor, hem de çok pahalı. Bu konuda acil önlem alınması lazım. 4. Yargı reformunda adında bir düzenleme yapılıyor ve kamuoyuyla paylaşılması lazım. Ayrıca sahada çalışan ve eksiklikleri bilen bizler olduğumuzdan yargı reformu için barolarla ve avukatlarla istişare edilmeli” dedi.

5 yılda 20’ye yakın hâkim değişti

Av. Kahraman, “Nurdağı’nda bir dosyamız var ve 5 yılda 20’ye yakın hâkim değişti. Her gittiğimizde farklı bir hâkimle karşılaşıyorduk. Bunda hâkiminde suçu yok. Yargı reformunu yaparken özlük ve tayin hakkında da düzenleme yapılmalı. Tayin edilen bir kişi gittiği yerde en az 5 yıl görev yapmalı ki başladığı dosyayı bitirme imkânı olsun. Ancak yargının hızlı işlemesi bu şekilde olur” değerlendirmesinde bulundu.

Görev yeri değişmesi dosyaları olumsuz etkiliyor

Hâkim ve savcıların görev yerlerinin değişmesinin dava dosyalarını olumsuz etkileyeceğini ifade eden Kahraman, “2020 yılının başından beri pandemiden dolayı ciddi kapanmalar yaşadık. 17 günlük tam kapanmanın etkisi devam ederken Mayıs ayının sonunda açıklanan yaz kararnamesi zor yürüttüğümüz işlerde ciddi sıkıntı yaratacak. Çünkü tayini çıkan hâkim ve savcı izin alıp gideceğe yere göre işlemlerini yapmaya başlayacak. Dolayısıyla hâkim izinli olacağından geçici hâkim kendi dava ve dosyasını bitirdikten sonra bu mahkemenin dosyasına bakacak. Öyle olunca da alt yapısını bilmediği bir dosyada karar vermesi mümkün görünmüyor ve adli tatilin sona ermesine kadar bir sürüncemede kalması kaçınılmaz gözüküyor. Dolayısıyla hem ekonomik kayıp yaşanacak hem de vatandaşların adalete erişimi ve yargılamanın hızlı bitmesinde ciddi sıkıntılar ortaya çıkacak” dedi. 

Geçen yıl adli tatilin kısaltılması ya da olmaması gerektiği yönünde tüm baroların Adalet Bakanlığı’na yazı yazdığını, ancak kabul edilmediğine dikkat çeken Kahraman, “Geçen sene olduğu gibi bu yılda kapanma sonrası kararname ve ardından adli tatil olacak. Bu kararname, Temmuz gibi açıklansa adli tatilden dolayı herkes gideceği yere gidip yerleşir, tatil sonrasında da işinin başında olur. Maalesef taleplerimiz sanki kasıtlıymış gibi hiçbir zaman karşılık bulmadı. Biz de bundan rahatsızız” açıklamasını yaptı. Hüseyin Karataş

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *