ANASAYFA arrow right Yaşam

Toplumu kutuplaştıran politikalar cinayetlere zemin hazırlıyor

Toplumu kutuplaştıran politikalar cinayetlere zemin hazırlıyor
YAYINLAMA: 02 Temmuz 2021 / 21.12
GÜNCELLEME: 02 Temmuz 2021 / 21.29
Gaziantep Demokratik Kadın Platformu, Gaziantep Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu ve Kadın Meclisleri Kırkayak Park’ında İstanbul sözleşmesinin yürürlükten kaldırılmasını protesto etti.

Şiddeti derinleştiren, toplumu kutuplaştıran politikaların cinayetlerin işlenmesine zemin hazırladığını söyleyen Sinem Erener, “İstanbul Sözleşmesi kadınların mücadelesinden doğmuştur. Sözleşmenin her bir kelimesinde kadının maruz kaldığı şiddet, ölüm, gözyaşı ve yürüdüğümüz yolların, mücadelemizin birikimi var. Şu çok iyi bilinmelidir ki; İstanbul Sözleşmesi biz bitti demeden bitmeyecek ve biz kadınlar kazanımlarımıza yapılan bu saldırılar durmadan bitti demeyeceğiz.

İstanbul Sözleşmesi kadınların yaşam güvencesidir

Erener, “Biz Kadınlar bir kez daha Gaziantep’ten sesleniyoruz; İstanbul Sözleşmesi kadınların yaşam güvencesidir. Haklarımıza ve kazanımlarımıza saldırmaktan vazgeçin. İktidarın hedefi kadınlara ve kazanımlarına saldırarak şiddeti meşrulaştırmak değil kadına yönelik şiddeti önleyen kadını koruyucu ve kollayıcı tedbirleri güçlendirmek var olan yasaları güçlendirerek uygulamak olmalıdır. Biz ülkenin dört bir yanındaki kadınlar İstanbul Sözleşmesinden vazgeçmiyoruz” ifadelerini kullandı.

Bu ülkede her gün kadınların erkekler tarafından öldürüldüğünü, evde, sokakta, iş yerinde; fiziksel, cinsel, psikolojik şiddete maruz kaldığını, iktidar ve ataerkil mercilerin şiddeti önlemek ve kadın cinayetlerini durdurmak yerine kadınlara ve kadınların kazanımlarına dönük her gün yeni bir saldırı geliştirdiğini kaydeden Erener, “Kadın erkek eşitliğine inanmıyorum fıtrata ters, kadın mıdır, kız mıdır bilemem, kadınsa o iffetli olacak mahrem namahrem bilecek herkesin içinde kahkaha atmayacak, Medya olayları abartıyor kadına yönelik şiddet algıda seçicilik, tecavüze uğrayan doğursun gerekirse devlet bakar,’’ cümlelerin sahibi günümüz iktidarı bu cümlelerle zihniyetlerini açığa çıkarmış ve kadına yönelik şiddeti meşrulaştırdı” tespitini yaptı.

Kod-29 uygulaması ile işten ilk kadınlar çıkarıldı

“Pandemi süreci ataerkil iktidar için adeta bir fırsata dönüştürüldü” diyen Erener, “Ev içi emeği görülmeyen, kamusal alanda her türlü mobbinge uğrayan, ucuz iş gücü olarak görülen kadınlar bu süreçte kod-29 uygulaması ile ilk işten çıkarılanlar oldu. Ekonomik özgürlükleri ellerinden alınan kadınlar erkeğe bağımlı hale getirilmek istendi ve eve kapatılarak ev içi şiddete teslim edildi. Pandemi sürecinde kadınlar en çok ‘şiddete maruz kaldığı, öldürüldüğü’ eve hapsedildi. Tüm bu saldırılar elbette ki buradan saymakla bitmez. Güçlenen kadın dayanışması artık ülkede muhalif ve daha örgütlü bir güçtür, iktidar bu güçlü örgütlenmenin kazanımlarını kendi bekasına tehdit görmekte” açıklamasını yaptı.  Hüseyin Karataş

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *