ANASAYFA arrow right Yaşam

Toplumsal cinsiyet eşitsizliği yüzde 12’den 20’ye yükseldi

Toplumsal cinsiyet eşitsizliği yüzde 12’den 20’ye yükseldi
YAYINLAMA: 08 Mart 2021 / 21.21
GÜNCELLEME: 08 Mart 2021 / 21.23
Eğitim İş Sendikası Gaziantep Şubesi, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla basın açıklaması yaptı

Şube Başkanı Ali Arpat, “6284 sayılı Sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanunun yürürlüğe girdiği 2013 yılından 2020 Ocak ayı sonuna kadar 448 bin 409 kadın şiddete maruz kalırken, 1 milyon 608 bin kadın ise koruma talebinde bulundu” dedi.

8 Mart’ın 164 yıldır kadınların erkek egemen sisteme ve kadınları eve mahkûm eden anlayışa karşı kadınların birlik ve mücadele günü olduğunu anlatan Arpat, “Türkiye’de kadınlar, ev içinde emeği yok görülen, çalışma hayatında ayrımcılığa maruz kalan, toplumsal gericilikle kuşatılan, her gün cinayetlere kurban giden bu karanlık sistem içerisinde yurttaş olabilmenin mücadelesini vermektedir.

Kadın sömürüsü elbette daha önce de vardı. Fakat bu sömürünün boyutu AKP iktidarı ile perçinleşmiş, kadın sadece evinde kalan ve itaat eden bir nesne olarak gösterildi” ifadesini kullandı.

Toplumsal cinsiyet eşitsizliği yüzde 12’den yüzde 20’ye yükseldi

Kadınların sadece aile içinde değil iş yerinde de sömürüye, adaletsizliğe ve ölümlere kurban gittiğini kaydeden Başkan Arpat, “Sadece 2020 yılında adına kader dedikleri, fıtrat dedikleri sömürü düzeninde en az 150 kadın emekçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetmiştir. Ekonomik kriz en çok kadınları etkilemiş, Kadın istihdamı yüzde 10 civarında azalmıştır.10 milyondan fazla kadın ev işleri nedeniyle kendi ekonomik bağımsızlıklarından dışlanmış, pandemi sürecinde de çalışan kadınların sömürüsü hem ev işlerinde hem iş hayatında olmak üzere iki kat artmıştır. Kadınlar iş hayatında da sürekli ayrımcılığa maruz kalmış, aynı işi yapmalarına rağmen kadınlar erkeklerden yüzde 31,4 daha az gelir elde etmiştir. Ücretlerde toplumsal cinsiyet eşitsizliği artarken, 2006 yılında yüzde 12 olan eşitsizlik 2020'de yüzde 20,7'ye yükseldi” şeklinde konuşma yaptı. Hüseyin Karataş

 

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *