ANASAYFA arrow right Güncel

Toplumsal cinsiyet endeksinde 36 ülke arasında 35. sıradayız

YAYINLAMA: 25 Kasım 2022 / 21.44
GÜNCELLEME: 25 Kasım 2022 / 21.44
2022 senesinde kadına yönelik şiddet nedeniyle hayatını kaybeden kadın sayısının 349 oldu

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü dolayısıyla açıklama yapan Gaziantep Barosu Kadın Hakları Komisyonu Üyesi Av. Ceren Yıldız, “Türkiye’nin, gerek kadına yönelik şiddetle mücadele konusunda, gerekse cinsiyet eşitliği konusundaki bilançosu her 25 Kasım’da daha vahim oluyor. Yakın tarihte açıklanan CEİD Türkiye’de toplumsal cinsiyet eşitliğini izleme raporuna göre ülkemiz, toplumsal cinsiyet endeksinde 36 ülke arasında 35. Sırada yer alıyor” dedi.

Ülkemiz kadın mücadelesi ve kadın kazanımları konusunda geriye gitti

2022 senesinde kadına yönelik şiddet nedeniyle hayatını kaybeden kadın sayısının 349 olduğunu kaydeden Yıldız, “Gerçek rakamın bundan çok daha fazla olduğunu tahmin etmek zor değil. Kadına yönelik ekonomik, psikolojik ve fiziksel şiddete ait rakamlara ulaşmamız mümkün olmayacak. Zira çoğu kadın yaşadığı fiziksel şiddeti bildirmemekte; ekonomik ve psikolojik şiddetin ise farkında dahi olmuyor. Ülkemizin kadın mücadelesi ve kadın kazanımları konusunda ne kadar geriye gittiği açıkça ortada. Bu durumu değiştirmek yine bizlerin elinde. Hükümetin bu noktada gerekli adımları ivedilikle alması şart” şeklinde konuştu.

Yıldız, “25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü, Birleşmiş Milletler tarafından 1999 senesinden itibaren benimsenmiş, kadın mücadelesi için kıymetli bir gün. Bizler, Gaziantep Barosu Kadın Hakları Komisyonuna bağlı avukatlar olarak bu doğrultuda, ülkemizde şiddet mağduru her kadının çağrısına destek, sesine ses olmak için buradayız. Senelerdir her 25 Kasım’da, basın açıklamalarında, meydanlarda, adliye koridorlarında, sesimizin yettiği her yerde dile getirdiğimiz üzere, hükümeti ve karar alma mekanizmalarını, kadına yönelik şiddete karşı etkili ve samimi bir mücadeleye davet ediyoruz” açıklamasında bulundu.

Kadına karşı işlenen suçlar ve cezalar yeniden gözden geçirilmeli

Namus cinayetleri ve buna bağlı olarak son zamanlarda geliştirilen intihara zorla teşvik etmeyi ortadan kaldırmak üzere, eylem planları düzenlenmesi, toplumsal ve kültürel etkileri olacak eğitimler ve hukuki faaliyetlerin geliştirilmesi gerektiğini sözlerine ekleyen Av. Yıldız, “Kadınlara ve kız çocuklarına yönelik danışma merkezleri ve sığınma evleri açılmalı. Kadın örgütlerinin bu yöndeki girişimleri desteklenmeli. Türk Ceza Yasasında, kadına karşı işlenen suçlar ve cezalar yeniden gözden geçirilmeli, tanımlanmalı ve kadınlara yönelik şiddet kullanımı hukuksal temelde yasaklayıcı tedbirler geliştirilmeli” diye belirtti.  

Seneye 25 Kasım’da çok daha olumlu bir tabloyla toplanmayı diliyoruz

Gaziantep Barosu Kadın Hakları Komisyonu Üyesi Av. Ceren Yıldız, konuşmasını şu cümlelerle tamamladı: “Kadının insan haklarına ve şiddetin önlenmesine yönelik kadın kuruluşlarının desteklenmesi ve etkinleştirilmesi için gerekli ulusal ve uluslararası altyapı ve destek programları geliştirilmeli. Bu 25 Kasım itibariyle, ülkemizde bir utanç tablosu haline gelmiş kadına yönelik şiddetin ve cezasızlık politikasının son bulmasını, seneye 25 Kasım’da çok daha olumlu bir tabloyla toplanmayı diliyoruz. Gaziantep Barosu Kadın Hakları Komisyonu olarak bu yönde gereken her türlü adımı atmak için elimizden geleni yapacağımıza söz veriyoruz” diye konuşma yaptı. Âdem Kesenek

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *