ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Toplumsal barışa zarar vermeyin 

Toplumsal barışa zarar vermeyin 
YAYINLAMA: 19 Mart 2021 / 20.01
GÜNCELLEME: 19 Mart 2021 / 20.01
Yaşanan ağır kriz ortamında tüm olumsuzluklara rağmen faaliyetine devam etme çabasında olan işletmelerin vergi borcundan dolayı maliye tarafından kıskaca alınması tepkilere yol açıyor. Uzmanlar, böyle olumsuzlukların ve ekonomik belirsizliğin yaşandığı bir ortamda üretim yapanların üzerine fazla gidilmesinin haksızlık olacağına ve toplumsal barışı bozacağına dikkat çekti.

Yeminli Mali Müşavirler Odası Yönetim Kurulu Üyesi Kemal Akıl, Maliye Bakanlığı’nın talimatı üzerine başlatılan çalışmanın üretimi ve istihdamı olumsuz etkileyeceğini ifade etti. Devlete para gerektiğini, ancak bunun için krize rağmen esnafın, iş adamının, vergi veren mükellefin biriken borçlarından dolaylı katı tutum sergilemesinin yanlış olacağını kaydetti.

Akıl, “Türkiye son derece kötü bir süreçten geçiyor. İki yıldan bu yana devam eden bir kriz var. Çoğu işyeri kapandı, insanlar iflas etti, binlerce insan işsiz kaldı. Üretim ve istihdam düştü. Bunda devletin kaybı da oldu. Ancak bu kadar olumsuzluğa rağmen çalışan, üreten, istihdam yaratanların vergi borcu var diye çok acımasızca üzerine gidilmesi zaten olmayan huzur ortamının daha da zedelenmesinden başka bir işe yaramaz. İnsanların eşyasını, fabrikasındaki makinasını haczederek satılığa çıkarmak ve o işyerini kapatmak doğru değil. Elbette devlet vergisini alacak, ancak şartları da dikkate alarak hareket etmeli. Devletin bundan kaybı olmaz. Gerektiğinde borçlar taksitlendirilir veya başka şekilde mal beyanları ile soruna çözüm aranmalı” dedi.

Vergi borcundan dolayı haczedilen veya satışa çıkarılan işyerlerinin satılması halinde vergi borcunun zaten karşılanamayacağını hatırlatan Akıl, devletin böyle olağanüstü bir ortamda daha duyarlı ve daha yapıcı hareket etmesinin toplumsal barışın sağlanması açısından büyük önem taşıdığına dikkat çekti.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *