ANASAYFA arrow right Sağlık

Toplumsal bağışıklık olmadan salgın bitmez  

Toplumsal bağışıklık olmadan salgın bitmez  
YAYINLAMA: 11 Ağustos 2021 / 20.59
GÜNCELLEME: 11 Ağustos 2021 / 21.06
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Gaziantep Şubesi Eş Başkanı Serpil Dağdemir, “Salgın halen hızla yayılırken çok daha bulaştırıcı olduğu bilinen Delta hâkim tür olma yolunda hızla ilerliyor” ifadelerini kullandı.  

Eş Başkan Dağdemir, “Sağlık emek ve meslek örgütleri olarak aşılamanın hızla yaygınlaştırılması için halkımızın bize olan güvenini bilerek, bilimsel bilgiler ışığında toplumu aşılanmaya çağırıyoruz. Toplumsal bağışıklık sağlanmadan bu salgın bitmez, toplumsal bağışıklanma da aşısız olmaz. Toplumsal sorumluluğumuz yaşamak ve yaşatmak istiyorsan tedirgin olma aşı ol diyerek tüm toplumu aşılanmaya çağırıyoruz. Biz aşıya güveniyoruz, siz de güvenin” çağrısı yaptı.  

1 Temmuz tarihi itibarıyla tüm sınırlamaların kalktığı, sınırların ardına kadar açıldığı gün resmi rakamlara göre 5 bin 288 olarak bildirilen, sonraki birkaç günde 4 binli rakamlara düşen vaka sayısının Temmuz sonunda Sağlık Bakanlığı’nın resmi rakamları ile dahi en az 4 kat arttığını kaydeden Dağdemir, “2 Ağustos itibari ile de 22 bin 898 yeni vaka tespit edilmiştir. Yapılan bilimsel analizler delta varyantının bulaşma hızının oldukça yüksek olduğunu göstermektedir. Kanada’da 200 bin COVID-19 vakasının veri analizine göre Delta varyantının endişe verici olmayan varyantlara göre hastane yatışını yüzde 120, yoğun bakım yatışını yüzde 287 ve ölümleri yüzde 137 oranında artırdığı da biliniyor” ifadelerine yer verdi.  

Dağdemir, COVID-19 pandemisinin epidemiyolojik gözleminin, başlangıcından bugüne geçen 18 aydır halen önemini koruduğunu açıkladı. “Bulaşma şeklinde değişim, aşılama kampanyalarının etkinliği ve daha bulaşıcı veya bağışıklamadan kaçma özellikli varyantların ortaya çıkışından etkileneceği için zamanında ve tam bir gözlem bu değişimleri izleyebilmek çok önemlidir. Sağlık otoriteleri bu durumu izlemek, kamuoyunu bilgilendirmek ve toplumsal sağlık politikaları oluşturmak zorunda. Aşılamanın yaygınlaştırılması çabalarına karşın tüm pek çok ülkede vaka artışları yaşanmakta” şeklinde konuştu.  

Aşılamada gerekli hız ve yaygınlık sağlanamadı 

Aşıların özellikle tüm dünyada artış gösteren Delta varyantı karşısında etkinlik ve etkililiğine bakıldığında ise kısmen azalma olsa da ağır hastalık ve hastalık belirtilerinin ortaya çıkışında önemli ölçüde koruyucu etkisini sürdürdüğünün altını çizen Dağdemir, “Bu nedenle aşılama hızı artırılmalıdır. Başından beri yanlış yürütülen pandemi politikaları, sayılarla algı yönetimi, sağlık otoritelerinin tutarsız açıklamaları nedeniyle pandemi yönetimine olan güven duygusunun yitirilmesi sonucunda aşılanmaya karşı artan oranda tereddütler endişe verici boyutlara erişmiştir. Aşı karşıtlarının bilimsel tutarlılıktan uzak açıklamaları ve aşı karşıtı kampanyalarla halkımızın kafası karıştırılmış; vaka artışlarına rağmen aşılamada gerekli hız ve yaygınlık sağlanamadı” açıklamasında bulundu.  

Toplumsal bağışıklık için ülke nüfusunun en az yüzde 75’i çift doz aşı olmalı  

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Gaziantep Şubesi Eş Başkanı Serpil Dağdemir, konuşmasını şu cümlelerle tamamladı: “Sağlık Bakanlığı ve iktidarın aşı tereddütlerini ortadan kaldıracak herhangi bir politikası ve istekliliği de ne yazık ki görülmemektedir. Toplumsal bağışıklık için varyantların etkileri ile birlikte ülke nüfusunun en az yüzde 75'nin çift doz aşı olması gerekirken ülkemizde çift doz aşı olanların oranı yüzde 32 seviyesinde kalmıştır. Aşı eşitsizliğini ortadan kaldırarak aşılamanın hızla yaygınlaştırılması insanları bu salgından koruyacak ve yeni endişe verici varyantların ortaya çıkmasını engelleyecek en önemli araçtır. Çağrımızı güçlendirebilmek için topluma yönelik Arapça ve Kürtçe bildiriler; sağlık emekçilerine yönelik de aşılamada halkı bilgilendirmeye yönelik cep broşürü hazırladık. Aşılama oranlarının bölgeler arasında eşitsizliğinin giderilmesi; aşı tedarikinde, lojistiğinde ve uygulanmasında yaşanan sıkıntıların ortadan kaldırılması; tüm dezavantajlı grupların öncelikli aşılama kapsamına alınması hayatidir. Hazırlamış olduğumuz bildirilerin yaygın bir şekilde ve hızla dağılımın yapılması için tüm kamuoyunun desteğini bekliyoruz.” Hüseyin Karataş  

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *