ANASAYFA arrow right 40 Yıl Önce

Toplanan bilgiler, istatistik dışında kullanılmayacak

Toplanan bilgiler, istatistik dışında kullanılmayacak
YAYINLAMA: 07 Mayıs 2020 / 16.20
GÜNCELLEME: 07 Mayıs 2020 / 16.20

Genel sanayi ve iş yerleri sayımının ikinci aşaması başladı

Devlet İstatistik Enstitüsünce iki aşamada yapılması planlanmış bulunan “1980 Genel Sanayi ve İşyerleri Sayımının 2. aşama uygulaması ilimizde 7 Eylül 1981” de başladı. İlimizde görev alan DİE yetkililerinin yaptığı açıklamaya göre 2. aşamada imalat, ticaret, hizmet, otel, lokanta kahvehane, pastane sektörlerinde faaliyet gösteren büyük işyerlerinin tümüyle küçük işyerlerinin oluşturduğu kitleden örnekleme yönetimiyle seçilen 1068 işyerlerine gidilerek 1. aşamaya kıyasla daha ayrıntılı bilgiler derlenecektir.

Sayım kapsamına giren bütün işyerlerinden, işyerinin unvanı, adresi, ana faaliyet konusu, istihdam edilen kişi sayısı, ödemeler, satın alınan mal ve hizmetlere ilişkin bilgiler alınacaktır. İmalat sanayi sektöründe faaliyet gösteren işyerlerinden ayrıca stoklar, üretilen ve satın alınan elektrik, yılsonu itibariyle kurulu elektrik motorları ve çevirici güç makinaları, üretim kapasitesi kullanımı vb. konularda bilgi derlenecek, buna karşın, ticaret, hizmet otel, lokanta - kahvehane, pastane dallarında faaliyet gösteren işyerlerinden gayri safi hasılat (ciro) bilgileri alınacaktır.

DİE yetkilileri sayımda derlenecek bilgilerin yalnızca istatistik amaçlara yönelik olarak toplandığını ve tamamen gizli olduğunu, 53 sayılı yasanın 27. maddesi gereği bir işyerine ait olan bilgilerin herhangi bir firma, makam veya kişiye verilmesinin herhangi bir kovuşturma ya da soruşturma için kullanılmasının yasak olduğunu açıklamışlardır.

İşyeri sahiplerinin bu güvence ile DİE elemanlarına işyerleri hakkında doğru bilgi vermeleri devlet bütçesine küçümsenmeyecek bir yük getiren “1,980 genel sanayi ve işyerleri sayımı”nın başarıya ulaşmasında en önemli etken olacaktır.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *