ANASAYFA arrow right Güncel

Toğrul, GAÜN hesaplarında tespit edilen usulsüzlükleri TBMM’ye taşıdı

Toğrul, GAÜN hesaplarında tespit edilen usulsüzlükleri TBMM’ye taşıdı
YAYINLAMA: 22 Ekim 2020 / 21.12
GÜNCELLEME: 22 Ekim 2020 / 21.51
HDP Gaziantep Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Mahmut Toğrul, Sayıştay raporunda, Gaziantep Üniversitesi Hukuk Müşavirliği tarafından açılmış olan ve takipteki alacaklardan yapılan tahsilatların izlendiği banka hesabının kurumun muhasebe sisteminde izlenmediğinin tespit edildiğini söyledi.

Toğrul, Milli Eğitim Bakanı Sayın Ziya Selçuk tarafından yanıtlanması için TBMM’ye verdiği soru önergesinde, “2019 yılı Sayıştay Denetim Raporlarının tamamı Ekim ayının başında yayınlandı. Sayıştay raporunun tamamı incelendiğinde, 92 farklı kurumdan kâr amacı gütmeyen kuruluşlara toplamda 6 milyar 216 milyon lira para transferi yapıldığı tespit edilmiştir” dedi. 

Toğrul soru önergesinde “Sayıştay raporlarına göre Gaziantep Üniversitesinde; İç Kontrol Standartlarına Uyum Eylem Planında yer alan eylemlerin gerçekleşme sonuçları izlenmemekte, planın revize edilmesi çalışmalarının takibi yapılmamakta ve raporlanmamaktadır.

Gelirlerden Takipli Alacaklar hesabına ilişkin yapılan incelemede tahsili sağlanamadığı için icra dairelerince takibi yapılan alacakların, 121 Gelirlerden Takipli Alacaklar Hesabında izlenmediği tespit edilmiştir.

Gaziantep Üniversitesi Hukuk Müşavirliği tarafından açılmış olan ve takipteki alacaklardan yapılan tahsilatların izlendiği banka hesabının kurumun muhasebe sisteminde izlenmediği görülmüştür.

Gaziantep Üniversitesinin işçi kadrolarında istihdam edilen personeli için faaliyet döneminden sonraki yıllarda ödenecek kıdem tazminatları için ihtiyatlılık kavramı gereği ayrılması gereken, kıdem tazminatı karşılığının ayrılmadığı görülmüştür.

Üniversitenin yapım işlerinde geçici kabul noksanı olarak hak edişlerden kesilen tutarların muhasebe hesaplarına alınmadığı görülmüştür.

Kamu idaresinin mali tablolarında 2019 yılı içinde toplam 1.075.922,48 TL mevduat faiz geliri elde edildiği görülmüş; ancak bunlara ilişkin muhasebe kayıtları incelendiğinde tahakkuk eden faiz gelirinin büyük kısmının gelir vergisi stopajı düşülerek net tutar üzerinden muhasebeleştirildiği tespit edilmiştir” dedi.

“Bu bağlamda; Sayıştay raporlarında Gaziantep Üniversitesi ile ilgili tespit edilen usulsüzlüklere ilişkin bir soruşturma açılmış mıdır? Açılmış ise ne aşamadadır? Açılmamış ise nedeni nedir?

Gaziantep Üniversitesinin işçi kadrolarında istihdam edilen personel için faaliyet döneminden sonraki yıllarda ödenecek olan ve işçinin en temel çalışma haklarından biri olduğunu düşündüğümüz kıdem tazminatı karşılığının ayrılmamasının nedeni nedir? Gaziantep Üniversitesinin bu yaklaşımının Hükümetinizin genel olarak kıdem tazminatı alanına dair olumsuz tavrıyla bağlantılı olduğunu düşünüyor musunuz?

Gaziantep Üniversitesinin 2019 yılı içinde toplam 1.075.922,48 TL mevduat faiz geliri elde edildiği görülmüş; ancak bunlara ilişkin muhasebe kayıtları incelendiğinde tahakkuk eden faiz gelirinin büyük kısmının gelir vergisi stopajı düşülerek net tutar üzerinden muhasebeleştirildiği tespit edilmiştir. Elde edilen faiz gelirinin vergi stopajı düşürülerek net tutar üzerinden hesaplanması bir yolsuzluk biçimi değil midir?

Gaziantep Üniversitesi Hukuk Müşavirliği tarafından açılmış olan ve takipteki alacaklardan yapılan tahsilatların izlendiği banka hesabının kurumun muhasebe sisteminde izlenmemesindeki amaç nedir? Amaç banka hesabına geçen paraların kayıt dışı bir şekilde kullanılmak istenmesi midir?” diye sordu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *