ANASAYFA arrow right Ekonomi

TL'de kayıp yüzde 11'i aştı

TL'de kayıp yüzde 11'i aştı
YAYINLAMA: 22 Mart 2021 / 16.26
GÜNCELLEME: 22 Mart 2021 / 16.26
Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal'ın Cumhurbaşkanı kararıyla görevden alınmasının ardından geçen haftayı 7,21 seviyesinden kapatan kur, gece saatlerinde 8,40 seviyesini aştı.

 

Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Naci Ağbal'ın Cumhurbaşkanı kararıyla görevden alınmasının ardından dolar/TL yükseldi. 

Geçtiğimiz haftayı 7,21 seviyesinden kapatan kur, gece saatlerinde 8,40 seviyesini aştı, haftanın ilk işlem gününde ise yüzde 11,62 yükselişle 8,0581 seviyesinde işlem görmeye başladı.

Euro/TL kuru da yüzde 11,63 yükselişle 9,5817 seviyesinde işlem görüyor. 

İkinci kez çift haneli

TL son 20 yılda tek günde çift haneli değer kaybını iki kez yaşadı. Biri 2018 Ağustos’ta yüzde 15,1 ile gerçekleşirken biri de bugün gerçekleşiyor.

TL’deki değer kaybını manşetinden duyuran Bloomberg, Ağbal'ın görevden alınmasının yatırımcı güvenine darbe vurduğunu belirterek, “Piyasaların ilk tepkisi bazı analistlerin tahminlerini aştı” yorumunu yaptı.

20 ayda dördüncü başkan

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan, 20 Mart Cumartesi gecesi Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Naci Ağbal'ı görevden alarak, yerine eski milletvekili ve faizi eleştiren Yeni Şafak yazarı Şahap Kavcıoğlu'nu atamıştı.

Naci Ağbal, Erdoğan'ın görevden aldığı üçüncü Merkez Bankası Başkanı oldu. Naci Ağbal'dan önce Merkez Bankası Başkanı olan Murat Uysal ve Murat Çetinkaya da Erdoğan tarafından görevden alınmıştı.

Ağbal, TCMB Kanunu'nun 28. maddesindeki güvenceye rağmen Cumhurbaşkanı kararnamesi ile görevden alınan üçüncü başkan oldu.

Faiz artışları

TCMB, Kasım ayında Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ile TCMB Başkanı Uysal'ın görevden alınmasının ardından faiz artışına gitmişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan sık sık faiz artışlarını eleştirmişti. Ağbal, görevde kaldığı beş aydan kısa sürede 875 baz puan faiz artışına gitmişti.

Son olarak 18 Mart’taki Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında 200 baz puan artışı yapılınca Ağbal görevden alındı. Neden görevden alındığına dair resmi bir açıklama yapılmadı.

Kavcıoğlu'nun ilk mesajı

Yeni TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu, ilk açıklamasında enflasyonda kalıcı düşüşü sağlama hedefine vurgu yapmıştı:

“Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Kanun’la belirlenmiş görev ve yetkiler çerçevesinde enflasyonda kalıcı düşüşü sağlama temel hedefi doğrultusunda para politikası araçlarını etkin bir şekilde kullanmaya devam edecektir.

“Enflasyondaki gerileme, ülke risk primlerindeki düşüş ve finansman maliyetlerindeki kalıcı iyileşme yoluyla makroekonomik istikrarı olumlu etkilerken, yatırım, üretim, ihracat ve istihdamı arttırıcı sürdürülebilir büyüme için de gerekli koşulların oluşmasına katkı sağlayacaktır.

“Bu bağlamda Para Politikası Kurulu toplantıları, daha önce kamuoyuna ilan edilen takvime uygun şekilde yapılacak olup uygulanacak politikalarda şeffaflık ve öngörülebilirlik ilkeleri doğrultusunda tüm paydaşlar ile iletişim kanalları etkin bir şekilde kullanılacaktır.”

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *