ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Tilmen kazıldıkça tarih derinleşiyor

Tilmen kazıldıkça tarih derinleşiyor
YAYINLAMA: 01 Mart 2023 / 14.52
GÜNCELLEME: 01 Mart 2023 / 14.52
Gaziantep Müzesi ve İtalya Bologna Üniversitesi işbirliği ile Prof. Dr. Refik Duru Başkanlığında Tilmen Höyük’te yürütülen kazı çalışmalarının bu yılki bölümü tamamlandı. Kazı çalışmalarına 9 arkeolog katıldı. Nemrut’a giden bir gün konaklayacak

Tilmen kazısına katılan İtalyan Arkeolog Dr. Nicolo Marchetti, buradaki kazıların birinci amacının ikinci milenyumun kanıtlanması ve değerlendirmesi, ikinci amacının da Tilmen’de arkeoloji parkı kurup açık hava müzesi oluşturarak, Nemrut’a gidenlerin bir gün burada kalmasını sağlamak olduğunu söyledi.

M.Ö 3500’den başlayan Tilmen de önemli bir krallık merkezi

Roma Üniversitesinden Prof. Dr. Paola Mathhieae’nin, Halep yakınlarında yaptığı kazı çalışmasında EBLAH diye bir yerleşim bulduğunu, Tilmen’in de aynı döneme ait yakın doğudaki en önemli yerleşimlerden biri olduğunu söyleyen Marchetti, M.Ö 3500’den başlayan bir geçmişi olan Tilmen’in de EBLAH gibi bir krallığın başkenti olabileceğini, ancak burasının EBLAH’dan yedi kat daha küçük olduğunu belirtti. Dr. Marchetti, Hatay’da bulunan küçük bir yerleşim olan ALALAH ile TELL-AÇANA buluntularının da Tilmen’deki buluntulara benzediğini kaydetti.

Avrupa Birliği fonlarına başvurulacak

Tilmen’in açık hava müzesi olması için Avrupa Birliği fonlarına başvurulacağını kaydeden Dr. Nicolo Marchetti, kazılarda ancak 15 metreye kadar inebildiklerini ve M.Ö 2000 senesine ulaşabildiklerini söylerken, “Ulaştığımız kent I.Hattuşili’nin kuşattığı Distrous. Kentin yapılması M.Ö 1600. Kent 400 yıl daha yaşamaya devam etmiş. Daha sonra da terkedilmiş” dedi. Bölgedeki arkeolojik kazılarda ortak mimari özelliklere rastlanıldığını, Tilmen’in özelliğinin Suriye ile Anadolu arasındaki sınırı da belirlediğini vurguladı.

Yapılan antlaşmalar tabletlere yazılmış

M.Ö 2300 senesine ait EBLAH’ta ve yakın bir bölgesinde bulunan ABARSA’da ortaya çıkarılan 17 adet tabletin, kentler arasında savaşmadan bir takım antlaşmalar yapılarak, barış içinde yaşandığını gösterdiğini belirten Marchetti, gümüş olan bu tabletlerden birinin Paris’te UNESCO binasında teşhir edildiğini bildirdi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *