ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Tilmen Höyük’te kazı çalışmaları yeniden başladı

Tilmen Höyük’te kazı çalışmaları yeniden başladı
YAYINLAMA: 09 Ocak 2023 / 18.42
GÜNCELLEME: 09 Ocak 2023 / 18.42
İslahiye ilçesindeki Tilmen Höyük‘te, 2002 yılında yarım kalan kazı çalışmalarına yeniden başlandı.

İslahiye‘de, 1958-1972 yılları arasında İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bahadır Alkın ve Refik Duru tarafından yapılan ilk kazılarda, kral İbalado’nun Milat’tan 1700 yıl önce yapılan Sarayı ortaya çıkarılmıştır. O dönemde yarım kalan çalışmalara 2002 yılında tekrar başlanılmış, ancak kazı çalışmaları ödenek yetersizliği nedeniyle yine tamamlanamamıştır.

Kazı çalışmalarını tekrar başlatan İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Refik Duru, kazı yapılmadığı dönemdeki ilgisizliğin, doğa şartlarına ve insan tahribatının Tilmen Höyük’ü tanınmayacak hale getirdiğini, bu tarihi yerin tekrar düzenlenmesinin uzun ve zahmetli bir çalışma sonunda olabileceğine değinerek, şöyle konuştu: 

“Bu tarihi yeri yeniden Türk turizmine kazandırmak için Türkiye Seyahat acenteleri birliği sponsorluğunda, Gaziantep müze müdürlüğü, turizm ve kültür müdürlüğü, İslahiye kaymakamlığı işbirliğiyle çevre düzenlemesi, yürüyüş yolları, seyir ve turistik dinlenme tesisleri yapacağız. Tilmen Höyük’e olan vefa borcumuzu yerine getirmek amacıyla yeni bir çalışma başlattık. Antik Zeugma‘dan daha gösterişli olan Tilmen Höyük, 21 metre yüksekliği ile bölgenin en yüksek höyüklerindendir. İlçeye 5 km uzaklıkta olan Tilmen Höyük’te kent, iç ve dış kaleden oluşmaktadır. Sandık duvar tekniği ile inşa edilen kale muhteşemdir. Çalışma sonucunda azda olsa kale yapısı görünecek şekle gelecektir.”

Duru, İstanbul Üniversitesi ve İtalyan arkeolog grubu ile birlikte tekrar kazı çalışmalarına başladıklarını kaydederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Tilmen Höyük, Orta Doğu’nun en büyük açık hava heykel müzesi. Yesemek ve Zeugma’dan daha gösterişli bir yer ancak, bunun ortaya çıkması için kazı çalışmalarının tamamlanması gerekir. Burada M.Ö. 3200-3300 Kalkolitik Dönem ve ilk tunç çağı dönemine ait eserler ve Halep krallığına bağlı kalelerin kalıntıları var. O dönemde burada yaşayan Hur halkının Türkçeye yakın bir dil kullandığını düşünüyoruz. Bu çalışmaların devam etmesi ve önemli tarihsel gerçeklerin ortaya çıkarılabilmesi için çok fazla finansmana ihtiyacımız var. Bu çalışma Türk turizmine ve Türk kültürüne çok büyük katkı sağlayacaktır.”

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *