ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Tilmen Höyük, Zeugma kadar tarihsel bir zenginliğe sahip

Tilmen Höyük, Zeugma kadar tarihsel bir zenginliğe sahip
YAYINLAMA: 16 Ocak 2023 / 19.08
GÜNCELLEME: 16 Ocak 2023 / 19.08
İslahiye ilçesindeki Tilmen Höyük‘te, kazı çalışmaları devam ediyor. Kazı çalışmalarına İtalyan Dr. Nichola Marchetti ile İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Refik Duru başkanlık ediyor.

Dr. Nichola Marchetti, Tilmenhöyük’ün Türkiye’nin tarihsel zenginliği açısından çok önemli bir bölge olduğunu ifade etti. Tilmen Höyük’ün, Zeugma kadar tarihsel bir zenginliğe sahip olduğuna dikkati çeken Dr. Nichola Marchetti şöyle konuştu:

“Ekibimizle birlikte, kazı çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Amacımız, buradaki tarihi ve kültürel zenginlikleri gün ışığına çıkarabilmek. Zeugma‘dan daha gösterişli olduğunu düşündüğümüz Tilmen Höyük’te, kazı çalışmaları tamamlandığı zaman Türk turizmi çok büyük bir açık hava müzesi kazanmış olacak.”

Dr. Nichola Marchetti, “Bu bölgede M.Ö. 3200-3300 yıllarına ve ilk tunç çağı dönemine ait eserlerle, Halep krallığına bağlı kalelerin kalıntıları var. Ortaya çıkarılacak bu eserler iyi değerlendirilirse bölgenin çok turist çekeceğini düşünüyorum.”

Dr. Marchetti, kazı çalışmalarına uzun süre ara verilmiş olduğuna dikkati çekerek, şöyle devam etti: “Tilmen Höyük‘te, kazı çalışmalarına ara verildiği dönemde, eserlerin çok fazla hırpalandığını görüyoruz. Tarihi eserlerin çıkartılması kadar, korunması da çok önemlidir. Bu konuda, yetkililere büyük görevler düşüyor. Eserlerin iyi korunması ve tahribatın önlenmesi için gerekli tedbirlerin alınması gerekir. Biz ekip olarak tarihi eserleri bir an önce gün ışığına çıkarmaya çalışıyoruz. Kazı çalışmaları, kış aylarına kadar sürecek.”

İslahiye‘de, 1958-1972 yılları arasında İstanbul Üniversitesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Bahadır Alkım ve Prof. Dr. Refik Duru tarafından yapılan ilk kazılarda, Kral İbalado’nun M.Ö. 1700 yıl önce yapılan sarayı ortaya çıkarılmıştır. O dönemde yarım kalan çalışmalara, 2002 yılında tekrar başlanılmış, ancak kazı çalışmaları ödenek yetersizliği nedeniyle tamamlanamamıştı.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *