ANASAYFA arrow right Dünya

Tillerson gelmeden önce ne mesajlar verdi?

Tillerson gelmeden önce ne mesajlar verdi?
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 05.20
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 05.20
ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Mısır'dan başladığı Ortadoğu turunda Afrin harekatını da konuştu. Bugün Erdoğan, yarın Çavuşoğlu ile görüşecek olan Tillerson, ağırlıklı olarak ABD'nin "endişelerini" tekrarladı. ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Or
ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Mısır'dan başladığı Ortadoğu turunda Afrin harekatını da konuştu. Bugün Erdoğan, yarın Çavuşoğlu ile görüşecek olan Tillerson, ağırlıklı olarak ABD'nin "endişelerini" tekrarladı.
ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Ortadoğu turuna 11 Şubat'ta Mısır'ın başkenti Kahire'den başladı.
Kahire'de Dışişleri Bakanı Samih Şukri ile görüşen Tillerson, görüşme sonrası yapılan ortak basın toplantısında ve turunun ilk durağında Suriye'den çok Kudüs'e odaklandı, "ABD, Ortadoğu'da Filistin-İsrail daimi barışını desteklemektedir" dedi.
ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence de, Ortadoğu turu kapsamında 20 Ocak'ta Mısır'a bir ziyaret gerçekleştirmişti.
Kuveyt'te: Gelişmelerden endişe duyuyoruz
Ardından ziyaretine devam ettiği Kuveyt'te açıklamalarda bulunan Tillerson, ABD'nin Suriye'nin kuzeybatısındaki son gelişmelerden endişe duyduğunu ifade etti.
Tillerson bununla birlikte Türkiye'nin güvenlik endişelerini "meşru" olarak niteleyerek, bu endişelerin "samimiyetle farkında olduklarını" kaydetti.
Tillerson toplantıda yaptığı açıklamada ayrıca Washington'ın 'Suriye'de kurtarılan bölgelerde istikrar sağlanması için' 200 milyon dolarlık ek yardım kararı aldığını duyurdu.
Tillerson Kuveyt'teki konuşmasında ayrıca Afrin operasyonunun Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) ile mücadelenin "etkisini azalttığını" söyledi.
Ürdün'de: Türkiye ile bir yol bulmalıyız
Tillerson, Türkiye'den önceki son durağı olan Ürdün'de ise Türkiye ve ABD ilişkilerine vurgu yaptı.
Rex Tillerson, ''ABD, Türkiye ile aynı yönde çalışmaya devam etmenin yolunu bulmalı. Türkiye'ye tehditlerin azaltılması için işbirliğini konuşmalıyız'' şeklinde konuştu.
ABD Dışişleri Bakanı Tillerson, bugün Ankara'da temaslarda bulunacak. Suriye'deki durum ve Zeytin Dalı Harekatı'nın gündemde olması bekleniyor.
Menbiç konusundaki fikir ayrılığı
ABD Dışişleri Bakanı Tillerson'ın ziyareti özellikle Menbiç konusunda karşılıklı açıklamaların sürdüğü bir dönemde gerçekleşiyor.
Fırat nehrinin batısındaki Menbiç, 2017'nin Ağustos ayında Suriye Demokratik Güçleri (SDG) tarafından IŞİD'den alındıktan sonra güvenliği de YPG'nin çoğunluğunu oluşturduğu SDG'ye bırakılmıştı.
Menbiç'te yaklaşık 2 bin ABD askeri de varlığını sürdürüyor.

Mattis'den "IŞİD'e odaklanalım" çağrısı
Öte yandan Reuters ajansı, dün Belçika'nin başkenti Brüksel'deki NATO Savunma Bakanları toplantısında bir araya gelen Savunma Bakanı Nurettin Canikli ve ABD'li mevkidaşı James Mattis'in görüşmesiyle ilgili ayrıntılar paylaştı.
Ajansa göre Mattis, Afrin'deki Zeytin Dalı Harekatı yürüten Türkiye'den IŞİD'le mücadeleye odaklanmasını isteyerek, "Mattis IŞİD'i yenme çabaları ve IŞİD'in her türlü kalıntısının Suriye'de yeniden yapılanmasının engellenmesine odaklanılması çağrısı" dile getirdi. (PT)bianet


Mattis ve Canikli dün Brüksel'de bir araya geldi. Fotoğraf: Milli Savunma Bakanlığı
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *