ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Tifodan 13 kişi hayatını kaybetti

Tifodan 13 kişi hayatını kaybetti
YAYINLAMA: 07 Mayıs 2020 / 16.12
GÜNCELLEME: 07 Mayıs 2020 / 16.12

Gaziantep'te 8 ayda 13 kişi tifo hastalığından hayatını kaybetti. Uzmanlar sayının çok fazla olduğunu belirtirken, tifonun su ve gıda yolu ile insanlara bulaştığı hatırlatıldı.

Devlet Hastanesi Başhekim Yardımcısı ve İntantiye Uzmanı Dr. Ali Atalar, Tifo hastalığına genellikle ilkbahar ve yaz mevsiminde çok sık rastlanıldığını belirterek, “Tifo hastalığı, yeşil sebze ve meyvelerin fazla tüketildiği ilkbahar ve yaz döneminde iyi yıkanmadan tüketilen gıdalar yolu ile bulaşır. Diğer mevsimlerde tifo hastalığı fazla olmaz, çünkü yeşil sebze tüketimi az. Bu nedenle insanla!’ içtikleri su ve yedikleri gıdaların kesinlikle temiz olmasına dikkat etmeli sebze ve meyveleri iyice yıkamadan yememelidir” dedi.

Tifo hastalığı için gerekli ilacın bulunduğunu, ancak hastaların mutlaka zamanında doktora gitmeleri gerektiğini hatırlatan Dr. Atalar, “Tifo için piyasada yeteri kadar kısa vadede iyileştirecek ilaç var, yeter ki hasta zaman geçirmeden doktora gitsin ve ilaçlarını düzenli olarak kullansın. Eğer hasta zamanında hekime gelmeyi aksatırsa o zaman tifo tehlikeli olur. Bağırsak delinmesine yol açar ki bu da ancak ameliyatla önlenebilir. Aksi halde ölümle sonuçlanır. Bazen ateşli hastayı hekime götürmeyip evde bekletenler oluyor. Bu çok yanlış” dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *