ANASAYFA arrow right Güncel

Ticari kredi büyüme hızı yüzde 28'de kalırken tüketici kredisi büyüme hızı yüzde 65'i geçti

YAYINLAMA: 25 Ocak 2023 / 17.51
GÜNCELLEME: 25 Ocak 2023 / 17.51
Artan makro ihtiyati önlemlerin ardından bankalar, tüketici kredisine yöneldi

Artan makro ihtiyati önlemlerin ardından bankalar, tüketici kredisine yöneldi.13 haftalık yıllıklandırılmış olarak ticari kredi büyümesi yüzde 28,85’te kalırken bankacılık sektörünün tüketici kredisi büyüme hızı yüzde 65,65’e yükseldi. 

Ekonomim'den Şebnem Turhan'ın haberine göre, bankacılık sektörünün tüketici kredilerine yönelmesi yılın ikinci yarısından sonra gelen makro ihtiyati tedbirlerle oldukça ilgili. Merkez Bankası verilerine göre tüketici kredileri büyüme hızı 13 Ocak haftasında 13 haftalık yıllıklandırılmış olarak yüzde 65,65’e yükseldi. Ticari kredi büyüme hızı ise aynı dönemde yüzde 28,85’te kaldı.

Özel bankalarda ise çok daha keskin bir ayrım yaşandı. Özel bankalarda tüketici kredi büyüme hızı yüzde 103,6’ya fırlarken ticari kredi büyüme hızı yüzde 5,52’de kaldı. Kamu bankaları tüketici kredi büyüme hızını yüzde 23,4’e çıkarsa da yüzde 56,7’lik ticari kredi büyüme hızı ile sektörde de ticari kredi büyümesini sırtladı.

Makroihtiyati tedbirler

Merkez Bankası, TL ticari kredi faizinin de yıllık bileşik referans oranın 1.4 katı üzerinde yıllık bileşik faiz oranıyla kullandırılacak kredilerin yüzde 20'si, 1.8 katı üzerinde faizle kullandırılacak kredilerin de yüzde 90'ı kadar menkul kıymet tesisi zorunluluğu getirdi. Ayrıca ticari kredi büyümesinin de belli limiti aşması durumunda bankalar ek menkul kıymet alımı yapıyorlar.

Bunun yanı sıra TL mevduat oranı yüzde 60’ın altında kalan bankaların ek menkul kıymet tutma zorunluluğu var. Bu makroihtiyati tedbirlerin ardından ticari kredi faizlerinde sert düşüşler yaşanırken TL mevduat faizleri yüzde 30’a dayandı.

Yıl ortasından sonra gerilemeye başladı

Merkez Bankası verilerine göre 13 haftalık yıllıklandırılmış TL ticari kredi büyümesi geçen yılın başında yüzde 15,77 seviyesinde bulunuyordu. Ardından ivmelenen ticari krediler nisanın son haftasında yüzde 56,13 büyüme hızı yakalayınca mayıs ayından itibaren Merkez Bankası'nın makroihtiyati önlemleri devreye girdi. Bu adımlar sonrasında ticari kredi büyüme hızı eylülün ilk haftasına gelindiğinde yüzde 17,62'ye kadar geriledi. Sonrasında kamu bankalarının katkısıyla bu yılın 13 Ocak haftasında yüzde 28,85'e geldi.

Tüketici kredi büyüme hızı ise geçen yılın başında yüzde 23,9 seviyelerinde bulunuyordu. Temmuz ayında yüzde 67,13'e çıkan tüketici kredi büyüme hızı ivme kaybetmiş ve eylül sonunda yüzde 25,6'ya kadar geriledi. Ancak 13 Ocak haftasında yüzde 65,65’e çıktı. 

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *