ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Ticaret ve Sanayi Ürünleri Fuarı'nın açılışına katılacak

Ticaret ve Sanayi Ürünleri Fuarı'nın açılışına katılacak
YAYINLAMA: 21 Kasım 2021 / 17.00
GÜNCELLEME: 21 Kasım 2021 / 17.00
Tüzmen Şimdi de Mısır'a gidiyor...

Komşu ülkelerle ticari ilişkileri geliştirmek için yılbaşından beri Irak, Suriye, Birleşik Arap Emirlikleri, Cezayir, Sudan ve Suudi Arabistan'a, beraberinde işadamını heyetleri ile birlikte giden Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, hafta sonunda Mısır'a gitmeyi programladı.

AK Parti Genel Başkanı Tayyip Erdoğan'ın milletvekili seçilmesinden sonra kabinede değişiklik yapması ve Tüzmen'in görevinde kalması halinde, 16-19 Mart günlerinde gerçekleştirilecek Mısır gezisine, yine kalabalık bir işadamı eşlik edecek. Gezi için 148 kişilik özel uçağın kiralandı, geziye katılım için, şimdiye kadar, çoğunluğu müteahhitlik sektöründen 100 işadamı başvurdu.

Verilen bilgiye göre, Tüzmen, bu yıl 36’ncısı düzenlenen Kahire Ticaret ve Sanayi Ürünleri Fuarı'nın açılışına da katılacak. Kuzey Afrika'nın en büyük ticaret fuarı olduğu belirtilen fuara, Türkiye'nin milli katılımını, 1996 yılından beri Forum fuarcılık organize ediliyor. Geçen yıl 76 ülkenin katıldığı fuara Türkiye'den 45 firma iştirak etmişti. Bu yıl, çoğunluğu otomotiv, elektronik aletler, eczacılık ürünleri, inşaat malzemeleri, sektöründen olmak üzere 36 Türk firması fuarda ürünlerini sergileyecek. 17-31 Mart günlerinde açık kalacak fuar için de ayrıca 70 Türk işadamı K’ye gidiyor.

Müteahhitlik ve otomotiv sektörü

açısından büyük potansiyel var

Fuarın, Türkiye'nin diğer Kuzey Afrika pazarlarına açılması açısından da önem taşıdığı vurgulanıyor. Mısır piyasasında yeni ve yenileme yatırımlarına ihtiyaç duyulduğu, Kızıl Deniz sahillerinde yapımı devam eden turizm yatırımları, organize sanayi bölgeleri ve tekstil ve konfeksiyon fabrikaları, eski değirmenlerin yenilenmesi ve yeni un fabrikalarının kurulmasına Mısır hükümetinin büyük önem verdiği kaydediliyor. Kahire yakınlarındaki uydu kentlerde yapılacak sanayi yatırımlarına 10 yıla kadar gelir vergisi muafiyeti, hammadde ve makina ithalatında gümrük vergisi muafiyeti tanınacağı, bu yatırımların her türlü yatırım indiriminden yararlanacağı belirtiliyor. Bu bakımdan Mısır'ın, ihracat için olduğu kadar müteahhitlik sektörü ve yatırımcılar açısından da büyük potansiyel arz ettiği işaret ediliyor. Bu ülkede, gelişmekte olan tekstil ve konfeksiyon sektörü ile mobilya sektörü ithalatında korunma oranlarının oldukça yüksek olduğu belirtiliyor. Mısır piyasasını demir çelik ürünleri, kimyasal maddeler ve oto yedek parçaları, makine ve aksamları açısından önemli ihracat olanağı sağladığı vurgulanıyor. Ülke yollarında dolaşımda bulunan taşıt araçlarının çoğunluğunun eski model olduğunu işaret eden uzmanlar, bu araçların büyük ölçüde yedek parça ihtiyaç bulunduğunu kaydettiler. Doğu ve batı ülkelerine göre mesafenin kısa olmasının Türkiye açısından önemli avantaj oluşturduğu kaydediliyor. Mısır'da özellikle otomotiv, gıda ve kimyevi maddelerde Türk malı imajının yerleştirildiği belirtiliyor.

Serbest ticaret anlaşması gündemde

Edinilen bilgiye göre, Türkiye ile Mısır arasında, Avrupa Birliği'ne paralel olarak ve serbest ticaret anlaşması imzalanması gündemde. Bu amaçla 1998 yılında başlayan görüşmeler henüz sonuçlanmadı. Devlet Bakanı Tüzmen'in ziyareti sırasında serbest ticaret anlaşmasının daralmasını da gündeme getireceği belirtiliyor. Anlaşmanın imzalanması halinde, iki ülke arasındaki ticaret hacminin 2 milyar dolara çıkabileceği ifade ediliyor.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *