ANASAYFA arrow right Dünya

The Guardian: ABD’deki kaya petrolü üretimi çevre felaketine yol açtı

The Guardian: ABD’deki kaya petrolü üretimi çevre felaketine yol açtı
YAYINLAMA: 18 Nisan 2021 / 17.34
GÜNCELLEME: 18 Nisan 2021 / 17.47
Teksas ve New Mexico eyaletlerinde yer alan Permiyen Havzası, ABD’nin petrol endüstrisinin merkezi olarak kabul ediliyor ve son yıllarda kaya petrolü yatakları geliştiriliyor.

İngiltere’nin önde gelen gazetelerinden The Guardian, ABD’nin güney eyaletlerindeki kaya petrolü üretiminin, sonuçları ortadan kaldırılması için yüz milyarlarca dolar gerekebilecek bir çevre felaketine dönüştüğünü yazdı. Gazetedeki haberde, Teksas ve New Mexico eyaletlerinde yer alan Permiyen Havzası’nda yapılan kaya petrolü üretiminin bir çevre felaketine dönüştüğü belirtildi.

Söz konusu bölge ABD’nin petrol endüstrisinin merkezi olarak kabul ediliyor ve son yıllarda kaya petrolü yatakları geliştiriliyor.

Sputnik’in aktardığı habere göre, kaya petrolünün üretimi, sürecin teknolojik zorluğu nedeniyle klasik petrol türlerine göre daha maliyetli ve bu nedenle orada yapılan iş ancak dünya fiyatları yüksek olduğu zaman kar getirebiliyor. Fiyatların uzun süre boyunca düşük kaldığı ortamda ise birçok üretici firma iflas ederek, petrol bölgelerindeki kuyuları kaderine terk ediyor.

Yasalara göre petrol çalışanları, kullanılmayan kuyuları ve kuleleri çevreye zarar vermemesi için koruma altına almalı (konservasyon), zira kuyularda kalan petrol ve başta metan olmak üzere yan maddeler toprağa sızabilir. Ancak fiilen birçok şirket koruma işlemiyle ilgili yeterince sorumlu davranmıyor.

Petrol ve yan maddeler toprağa sızdı

Teksas’ta 7S Oil and Gas şirketinin bir sahayı satın aldığını ve işletmeye başladığı ancak birkaç yıl sonra iflas ederek, sahada onlarca iyi korunmamış petrol kuyusu bıraktığı belirtilen yazıda, uzmanlara göre terk edilen kuyuların yeterince korunmadığı için petrol ve yan maddelerin toprağa sızdığı, sonuçların giderilmesi içinse 168 milyon ila 117 milyar dolar gerekeceği vurgulanıyor.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *