ANASAYFA arrow right Spor

TFF, FİFA ve Anayasa'ya aykırı

TFF, FİFA ve Anayasa'ya aykırı
YAYINLAMA: 02 Mart 2023 / 20.13
GÜNCELLEME: 02 Mart 2023 / 20.13
TBB'den seyircisiz maç kararına tepki

TBB Spor Hukuku Komisyonu, sarı-lacivertli taraftarın Kayserispor maçına alınmaması kararına ilişkin açıklama yaptı: "Seyircisiz oynanması kararı ancak ayrımcılık, saha olayları, tahrik ve taciz edici tezahürat gerekçesiyle alınabilir."

Kayseri İl Spor Güvenlik Kurulu, cumartesi günü Kayseri’de oynanacak Kayserispor-Fenerbahçe karşılaşmasına “güvenlik sorunu teşkil edebilecek mesajlar” gerekçesiyle, sarı-lacivertli taraftarlar alınmamasına karar verdi.

Yasak kararıyla ilgili açıklama yapan Türkiye Barolar Birliği (TBB) Spor Hukuku Komisyonu, kararın “Türkiye Futbol Federasyonu ve FİFA Talimatlarına uygun olmadığını” söyledi.

"Ayrımcılık durumunda yasaklanır"

TBB açıklamasında, 26 Şubat’ta oynanan Fenerbahçe - Konyaspor futbol karşılaşmasında tribünlerden yükselen “hükümet istifa” sloganları verildiğini belirtti ve ekledi:

“Futbol Disiplin Talimatı uyarınca müsabakaların seyircisiz oynanması kararı ancak ayrımcılık, müsabakanın akışını bozacak saha olayları ile aşağılayıcı, tahrik ve taciz edici tezahürat gerekçesiyle alınabilmektedir.

"Böyle bir yaptırım uygulanamaz"

“'Güvenlik sorunu teşkil edebilecek mesajlar’ şeklinde soyut bir gerekçeye dayalı olarak müsabakanın taraflarından birinin seyircilerinin maça alınmaması şeklinde bir yaptırım uygulanamaz.

“Gerek konuk takım taraftarlarının maça alınmaması kararı gerekse kişiler hakkında verilen ‘seyirden men’ kararı, Anayasa’nın 59. maddesinde düzenlenen devletin yurttaşlarının spor alanlarına erişmesini sağlama yükümlülüğüne aykırıdır. İlgili kamu otoriterlerine, söz konusu uygulamalardan ivedilikle vazgeçilerek hukuka uygun hareket edilmesi gerekliliğini hatırlatırız.”

Ne olmuştu?

AKP iktidarının deprem bölgesine zamanında ve etkili müdahale etmemesine tepkiyle hafta sonu oynanan maçlarda Fenerbahçe ve Beşiktaş tribünlerinden "hükümet istifa" sloganları yükseldi.

Bunun üzerine MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, futbol müsabakalarının seyircisiz ya da 'tedbir alınarak' oynanmasını istedi. Protestoları kirli siyaset olarak niteleyen Bahçeli taraftarları da tehdit etti.

Bunun ardından MHP Genel Başkan Yardımcısı İsmail Özdemir bir açıklama yaparak Devlet Bahçeli'nin Beşiktaş üyeliğinden istifa ettiğini duyurdu.

Özdemir, Bahçeli'nin istifası için "Afet sonrası futbol maçlarını izleme bahanesiyle tribünleri tahrik eden bazı eylemler, şehitlerimize ve milletimize büyük bir saygısızlık olmuştur. Deprem şehitlerimize yapılan sistemli saygısızlık Beşiktaş'a ve Beşiktaş'ın taşıdığı milli manevi değerlere yakışmamıştır. Sayın Genel Başkanımız, Beşiktaş JK üyeliğinden bugün itibarıyla ayrılmıştır" dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *