ANASAYFA arrow right Spor

TFF Başkanı Büyükekşi: Kulüplerimizin 25 milyar lira borcu var, faizlerini de eklersek 50 milyara dayanacak

YAYINLAMA: 09 Kasım 2022 / 19.27
GÜNCELLEME: 09 Kasım 2022 / 19.27
"Türk futbolunun içinde bulunduğu sıkıntılı durumdan çıkabilmesinin en önemli yolunun altyapıdan oyuncu yetiştirmek olduğunu düşünüyorum. Yoksa bu durum sürdürülemez. Devamlı yurt dışından oyuncu getirerek bunun altından kalkmak mümkün değil"

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkanı Mehmet Büyükekşi, kulüplerin ekonomik anlamda güçlü hale gelmesi için doğru ekonomi yönetimi ve modelinin şart olduğunu söyledi. Kulüplerin borcunu açıklayan Büyükekşi, "Kulüplerimizin 25 milyar lira borcu var. Faizlerini de eklersek 50 milyar liraya dayanacağını tahmin ediyoruz" dedi.

Turkuvaz Medya Merkezi'nde düzenlenen Sabah Uluslararası Futbol Ekonomi Forumu & Fotomaç Süper Lig'in En İyileri Ödül Töreni'ne katılan Büyükekşi, günümüzde futbolun sportif yönü kadar oluşturduğu ticari hacimle de büyük bir endüstri haline geldiğini dile getirdi.

TFF'de yaklaşık 5 ay önce göreve geldiklerini ve bu sürede kulüplere yeni gelirler sağlamak için ellerinden geleni yaptıklarını aktaran Büyükekşi, şunları kaydetti:

"Göreve geldiğimizde acil çözüm bekleyen sorunlardan en önemlisi naklen yayın ihalesi anlaşmasıydı. Bu da malum futbolun en büyük gelir kaynağı. Bizden önceki dönemde yaklaşık 7 aylık bir süreç sonunda Kulüpler Birliği Vakfı ile yayıncı kuruluş arasında 2 milyar 50 milyon liralık bir rakamda mutabık kalınmıştı. Biz göreve geldikten sonra hemen bu anlaşmayı sonuca ulaştırmak için harekete geçtik. İhaleyi göreve geldikten sonraki 3 gün içerisinde Kulüpler Birliği Vakfının mutabık kaldığı rakamın da üzerinde bir bedelle sonuçlandırdık."

Büyükekşi, futbolun marka değerini yükselterek hem naklen yayın ihalesi bedelini hem de kulüplerin diğer gelirlerini arttırmayı hedeflediklerini ve bunun için de hazırladıkları projeleri hayata geçirdiklerini belirterek, "Adaylığımı açıkladığımdan beri üzerinde ısrarla durduğum ve futbol dünyamızda eksikliğini hissettiğimiz dört konunun hep altını çizdim. Bunlar güven, adalet, şeffaflık ve eşitlik. Federasyon olarak göreve başladığımız ilk günden bu yana her kulübümüze eşit mesafedeyiz ve eşit mesafede olmayı sürdüreceğiz." ifadelerini kullandı.

Futbolun marka değerini tüm liglerde arttırmayı amaçladıklarını vurgulayan Büyükekşi, sözlerine şöyle devam etti:

"Bu hedefimize uygun olarak da 2. ve 3. Lig kulüplerimizin 5 yıl boyunca kalıcı gelir elde etmelerini sağlayacak naklen yayın ihalesi anlaşmasını imzaladık. Bu liglerdeki karşılaşmaların canlı olarak yayınlanmasıyla kulüplerimizin izlenirliği ve tanınırlığı da artacak. Böylece sponsorların da bu liglerdeki takımlarımıza ilgisi artacak ve kulüplerimiz için yeni bir gelir kapısı daha açılmış olacak. Bu liglerde oynayan futbolcularımızın da vitrine çıkmasıyla birlikte kulüplerimiz futbolcu satışından da önemli gelirler elde edebilecek."

Şeffaflık Tescil Teknolojisi'nin 2. ve 3. Lig'de uygulanmasını sağladıklarını aktaran Büyükekşi, "Böylece olağandışı bahis hareketlerinin anlık olarak tespit edilmesinin ve bize bildirilmesinin önünü açtık. Böylece futbolumuzun bu tarz kötü niyetli girişimlerden zarar görmesini engelleyeceğiz. Daha şeffaf ve daha güvenli maçlar, daha fazla sponsor ve daha fazla gelir olarak kulüplerimize dönecek. Kadınlar Futbol Ligi'nin yayın hakları için de bir çalışmamız var. Onu da en kısa süre içerisinde sonuçlandırmayı planlıyoruz." diye konuştu.

 

TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi, kulüplerin borç sorununa değinerek, "Kulüplerimizin 25 milyar lira borcu var. Faizlerini de eklersek 50 milyar liraya dayanacağını tahmin ediyoruz. Kısa, orta ve uzun vadeli plan ve projelerle, birlik ve beraberlik içinde çalışarak, çözümler üretmek zorundayız. Kulüplerimizin ekonomik anlamda güçlü hale gelmesi, maddi sıkıntılar yaşamaması için doğru bir ekonomi yönetimi ve modelinin şart olduğunu düşünüyorum." şeklinde görüş belirtti.

Fenerbahçe, Galatasaray, Beşiktaş ve Trabzonspor kulüplerinin gelirlerinin daha iyi olduğunu aktaran Büyükekşi, "Yayın gelirleri bütün kulüplerimiz için en önemli gelir kaynağı olsa da Anadolu kulüplerimizin çoğunun gelirlerinin yüzde 90'ını oluşturmakta. Bu yüzden gelir kalemlerini çeşitlendirmemiz gerekiyor." dedi.

"Akademi zorunluluğu getirmeyi planlıyoruz"

TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi, dünyanın birçok ülkesinde birçok kulübün, altyapısından yetiştirdiği oyuncuları yüksek katma değerlerle satarak büyük gelirler elde ettiklerini vurgulayarak, konuşmasına şöyle devam etti:

"Bizim kulüplerimiz için de en doğru modelin bu olduğunu düşünüyoruz. Elbette sponsorluk gelirleri önemli ve sponsorlar futbolumuza büyük katkılar sağlıyorlar, ancak kuracağımız güçlü altyapılar ile yetişecek futbolcularımızın yurt dışına yüksek katma değerlerle satışını gerçekleştirmek hem kulüplerimizin ekonomisine hem de ülkemizin ekonomisine büyük katkılar sağlayacak. Türk futbolunun içinde bulunduğu sıkıntılı durumdan çıkabilmesinin en önemli yolunun altyapıdan oyuncu yetiştirmek olduğunu düşünüyorum. Yoksa bu durum sürdürülemez. Devamlı yurt dışından oyuncu getirerek bunun altından kalkmak mümkün değil."

TFF olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir toplantı gerçekleştirdiklerini aktaran Büyükekşi, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Süper Lig takımları başta olmak üzere akademi zorunluluğu getirmeyi planlıyoruz. Avrupa'nın en genç nüfusa sahip ülkesiyiz. Futbolcu kaynağı olarak hiçbir eksiğimiz yok. Altyapıdan futbolcu yetiştirmek için bu gençlerimizi eğitecek antrenörlerin donanım olarak yeterli ve kaliteli olması gerekiyor. Bu nedenle yurt dışından yabancı oyuncu yerine altyapı antrenörü yetiştirecek hoca getirmemiz gerekiyor. Altyapıya yönelik 4 sınıf yaratmak istiyoruz. Her kategorinin hocalarının farklı özelliklerinin olması gerekiyor. Oyuncuların hepsi her hafta aynı anda aynı eğitimi alacak. Bölge antrenörleriyle hocaları ve futbolcuları kontrol edeceğiz. Kulüplerin altyapıdan yukarı doğru futbolcu yetiştirebilmeleri noktasında TFF'nin öncülük etmesi lazım. Altyapılarda görev yapan antrenörlerin maaşları çok düşük. Bunu da günümüz şartlarına uyarlayacağız."

Proje kapsamında Almanya, Portekiz, İspanya ve Hollanda'da hem milli takım hem de en az ikişer kulübün altyapı ve akademilerini inceleyeceklerini anlatan Büyükekşi, "Bunları yapmadan önce ülkemizdeki altyapıları da incelemeye başladık. 17-18 yaşından sonra futbolcu yetiştirmek doğru değil, temelden başlamamız lazım. Temel sağlam olursa üzerine kuracağımız bina da sağlam olur. Her yaş grubunun çalışma prensipleri farklı. Her yaş grubunun uzman antrenörleri de farklı. Yaş kategorilerine göre eğitim verebilecek, uzmanlarımızı yetiştireceğiz. Bu uzmanların yetiştirilmesi için yurtdışından eğitimciler getireceğiz. Böylece çocuklarımız ve gençlerimiz kendi yaşlarına uygun temel eğitimleri alacak, vücut gelişimlerini sağlayacak ve sağlıklı beslenmelerini sürdürecekler." ifadelerini kullandı.

"Türk futbolunun geleceği için el ele mücadele etmeliyiz"

Mehmet Büyükekşi, en önemli projelerinden birinin de Türk Futbolunun Strateji Planı'nı oluşturmak olduğunu belirterek, "Bunun için KPMG firması ile anlaştık. Sadece Süper Lig değil, bütün kulüplerimizin, hakemlerin, futbolcuların, teknik direktörlerin, başkanların, taraftar gruplarının ve futbol medyasının yanı sıra yurt dışından da konusunda uzman kişilerle toplantılar, çalıştaylar yapılacak ve 3 yıllık, 5 yıllık ve 10 yıllık bir strateji planı oluşturulacak. TFF olarak futbolumuzla ilgili hiçbir konuda kararı tek başımıza almayacağız. Ortak akılla hareket etmeli, Türk futbolunun geleceği ve marka değerini artırmak için el ele omuz omuza mücadele etmeliyiz." değerlendirmesinde bulundu.

TFF olarak dijitalleşme ve teknolojiye de büyük önem verdiklerini anlatan Büyükekşi, şunları kaydetti:

"Federasyonun çağın gerekliliklerini karşılamayan web sitesinin yenileme çalışmaları kısa zamanda bitecek ve futbolseverlere daha iyi hizmet verecek hale gelecek. Türkiye'de e-Devlet var ama federasyonda her şey elle yapılıyor. Her kulübe bir şifre vereceğiz. Kulüpler oyuncusuna lisans da çıkartabilecek, transferi de yapabilecek. 'Evrakları son dakikada kurye yetiştirdi' gibi şeyler Türk futboluna yakışmıyor. Süper Lig marka değerini arttırma kapsamında Süper Lig Twitter hesabımızı açtık. Web sayfasının yapımı da sürüyor. Instagram hesabı açacağız. Korsan yayınlarla mücadele etmek için de hem dijital hem de hukuki altyapılar üzerine yoğun mesai harcıyoruz."

"Yeni hedefimiz Almanya'da yapılacak şampiyonaya katılmak"

TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi, A Milli Futbol Takımı'nın UEFA Uluslar C Ligi'nden lider olarak B Ligi'ne çıktığını dile getirerek, "Yeni hedefimiz 2024 Avrupa Şampiyonası eleme grubundan çıkarak Almanya'da yapılacak şampiyonaya katılmak. Milli takımımızın bunu başararak Türk halkının yine göğsünü kabartacağından şüphem yok. Son yıllarda kulüplerimizin Avrupa kupalarında istediği sonuçları alamamasıyla ülke puanı sıralamasında 20. sıraya kadar gerilemiştik. Bu yıl ise kulüplerimiz Avrupa'da çok başarılı sonuçlar alıyorlar. 4 takımla Avrupa'da yolumuza devam ediyoruz ve aldığımız başarılı sonuçlarla ülke sıralamasında 12. sıraya kadar yükseldik. Sezon sonunda 10. sıraya çıkma şansımız da var. Bu Türk futbolu adına çok büyük bir kazanç. Biz de federasyon olarak bundan çok büyük bir memnuniyet duyuyoruz. Avrupa'da kazanılacak başarılar Türk futbolunun geleceği ve marka değeri için çok önemli." şeklinde konuştu.

Büyükekşi, desteklerinden dolayı Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu ile Turkuaz Medya Grubu'na teşekkür etti.

 TFF

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *