ANASAYFA arrow right Güncel

Teşviklerin sonra ermesiyle sektör durma noktasına geldi

Teşviklerin sonra ermesiyle sektör durma noktasına geldi
YAYINLAMA: 13 Mayıs 2022 / 16.36
GÜNCELLEME: 13 Mayıs 2022 / 20.43
31 Aralık 2021 tarihinde Mesleki Yeterlilik Belgelerine verilen teşvik durduruldu. Teşviklerin durdurulması belge veren firmaların kepenk kapatmasına ve binlerce kişinin işsiz kalmasına neden oldu

Teşviklerin sona ermesinin sektörün durma noktasına getirdiğini açıklayan K&P Belgelendirme Genel Müdürü Sercan Karadağ, teşviklerin kesileceğine dair herhangi bir bilgilendirmenin yapılmadığını söyledi. “Teşvikin kesilmesi tehlikeli ve çok tehlikeli alanlarda iş kazalarına, belgesiz insanların çalışmasına neden olacak ve binlerce kişinin ekmek yediği sektörün tamamen durmasına sebep oldu. Gaziantep’te belgelendirme firmaları personellerini yıllık, ücretsiz izne çıkarıp kapılarına kilit vurdular. Umarım bu sorun sağduyu içerisinde çözülür ve sektör de yeniden canlanır” dedi.

Gaziantep’te mesleki yeterlilik belgesi veren firmalar var

Karadağ, “Türkiye şartlarında 2-3 bin TL’ye hâlihazırda yaptığı mesleği belgelendirmek, sınavına girmek zorken, bazı mesleklere zorunluluk getirilmişken belge için 2 veya 4 bin TL’ye kadar ücret ödenmesi meslek çalışanlarını çok zorluyor. Şu anki ekonomik durum da ortadayken bu alanlardaki teşviklerin bir an da kesilmesi sektörü durma noktasına getirdi. Gaziantep’te mesleki yeterlilik belgesi veren firmalar var. Sektörde belgelendirme yetkisi almak için Türkiye Akreditasyon Kurumuna ve Mesleki Yeterlilik Kurumuna danışmanlığımızda başvuran onlarca firma var iken, belgelendirme yetkisi için başvuran yüzlerce firma bekliyor” açıklamasını yaptı.

Ülkemiz hizmet sektöründe sanayi kadar ileri atılmış ülke değil

“Ülkemiz hizmet sektöründe sanayi kadar ileri atılmış ülke değil. Sanayiden ziyade bilişim, yazılım, sosyal medya gibi hizmet sektörlerinde iş yapan firmaların ülkeleri taşıdıklarını görüyoruz” diyen Karadağ, “Facebook ve twitterin toplam değeri neredeyse ülkedeki geriye kalan şirketlerin değeri kadar. Özellikle bu alanlarda Türkiye’nin rekabet gücünün artması için bir Mesleki Yeterlilik Belgesi verilmesi zorunluluğu getirildi. Bu alanlarda yıllardır çalışma yapılıyor ve günden güne büyüyor. Bu çalışmaların etkili olduğunu da gördük. Mesleki Yeterlilik Belgeleri sayesinde kimin işin ehli olup olmadığını anlayabiliyoruz. Müteahhitlerimiz, işverenlerimiz yurt dışında rekabet güçlerini çok artırdılar. Çünkü artık personelin ne bilip bilmediğini ne kadar üretim çıkarabildiğini ve çalışma geçmişini bu belgeleri veren kuruluşlar sayesinde görebiliyorlar” ifadelerini kullandı.

Tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde verilen MYK belgesi 2 milyonu aştı

Tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde verilen toplam Mesleki Yeterlilik Belgesi sayısının 2 milyonu bulduğunu söyleyen Karadağ, “Tehlikeli ve çok tehlikeli olmayan diğer alanlarda da 200 bin belge verilmiş. Özellikle emlak ve otomotiv sektöründe ne kadar etkili olduğu görülünce hükümet çok doğru bir şekilde sosyal mesleklerde de belge zorunluluğu getirdi. Eğitim ile belgenin ayrılması çok önemli. Çünkü eğitim uzun bir süreç ve eğitimde insanlar birbirlerine tolerans geçebiliyorlar. Yıllarca MEB belge verdi, ancak karşılığı olmadığını da gördük. Ama Avrupa Akreditasyon Kurumu, Türkiye Akreditasyon Kurumu ve Mesleki Yeterlilik Kurumu’nun birbirini tamamlar şeklinde çalışmasıyla çok verimli bir sistem ortaya konuldu. Yani mesleğini yapamayan ve bilmeyenleri eleme gücüne ve mesleğini yapabilenlere de belge verme gücüne sahip olduk.  Dolayısıyla da son 2 yılda Mesleki Yeterlilik Kurumu bu gücünü ve tecrübesini ticari alanlardan sonra sosyal alanlarda da kullanmaya başladı” tespitini yaptı.

Yeni bir teşvik verilecek mi bunu bilmiyoruz

K&P Belgelendirme Genel Müdürü Sercan Karadağ, sosyal ve ticari mesleklerde belge zorunluluğu getirilmeye başlanmasıyla firma olarak bölgede bu alanda öncü olmaya çalıştıklarının altını çizdi, konuşmasını şöyle tamamladı: “Hem belge alacak firmalara destek verecek, danışmanlık yapacak bir yapımızı kurduk ve kendi çatımız altında belgelendirme firması oluşturduk. Firmaların yetkiyi alarak sektöre canlılık getirmesini ve büyümesine fırsat sağlamanın yanı sıra belgelendirme alanında Gaziantep’e bir belgelendirme firması katmaya çalıştık. Mesleki Yeterlilik Kurumu kuaför gibi, güzellik uzmanı gibi, kuyumcu gibi ve vale gibi sosyal hayatımızda karşımıza çıkan, insanların hayatına dokunan alanlarda belge veriyor. Mesleki belgelerin yüzde 10’u ticari ve sosyal alanlarda verildi. Sektör çok ciddi bir şekilde büyümesine hızına ve ülkemizin rekabet gücünü artırma hızına sahipti, lakin 31 Aralık 2021 tarihinde Mesleki Yeterlilik Belgelerine verilen teşvik durduruldu. Yeni bir teşvik verilecek mi bunu bilmiyoruz.”  Ali Göksular

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *