ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

“Tesisleri kapatmak bir şey kazandırmaz”

“Tesisleri kapatmak bir şey kazandırmaz”
YAYINLAMA: 23 Haziran 2020 / 12.37
GÜNCELLEME: 23 Haziran 2020 / 12.37
GTO Meclis Başkan Vekili Kemal Şahin, bankaların borçlu tesisin çalışmasına imkan vermesi gerektiğini söyledi

GTO Meclis Başkan Vekili Kemal Şahin, bankaların mevcut şartlara rağmen söz birliği yapmışçasına işadamı, sanayici ve esnafın üzerine gitmesini tasvip etmediklerini söylerken, bankacılık sisteminin gözden geçirilmesi gerektiğine dikkat çekti. Seçim ve Siyasi Partiler Kanunu’nun değiştirilmesi halinde ülkenin ufkunun açılacağını vurgulayan Şahin, krizin her gün daha da ağırlaşmasından tedirgin olduklarını ifade etti.

Sabah’ın yaşanan sıkıntıları sık sık dile getirmesinden memnun olduklarını belirten Şahin, bankaların uygulamalarından rahatsız olmayan kesim bulunmadığına dikkat çekti. Bu sorunların bir daha yaşanmaması için Bankalar Yasasının değişmesi, bankacılık sisteminin masaya yatırılması ve güncelleştirilmesi gerektiğini kaydetti.

Gaziantep’te birkaç yıl öncesine kadar banka şubesi enflasyonu yaşandığını ve Gaziantep’in adeta bankaların iştahını kabarttığını söyleyen GTO Meclis Başkan Vekili Kemal Şahin, “Bankalar krizden sonra, yatırıma dönüşen ve günü gelmeyen kredileri tahsil etmeye başladı. Sanayici ve işadamı finans sıkıntısı çekiyor. Niçin? Bankaların tutumu yüzünden Bankalar kredi vermiyor. Verenler de en az 2-3 kat teminat istiyor. Böyle yapmakla ülkeye yazık ediyorlar. Üretim devamlı kısılıyor, ekonominin düzelmesi için önce üretimin artırılması gerek. Bankalara bu anlamda büyük görev düşüyor. Borcundan dolayı bir tesisi kapatmak kimseye bir şey kazandırmaz. Aksine borçlu olan tesisin çalışmasını imkan verip borcunu ödeme kolaylığı sağlanmalı” diye konuştu.

Bankaların müşterisine karşı, yaşanan şartları dikkate atarak esnek davranması gerektiğini belirten Şahin, “Bir insan ihtiyacı olduğu için kredi alır ve ona göre de bir ödeme planı yapılır. Ama banka en ufak krizde endişe edip verdiği krediyi günü gelmeden tahsile girişirse o zaman sıkıntı doğar. Zaten kriz en ağır şekilde sürüyor, kimse yarını için bir şey söyleyemiyor. Bir de bankanın yarattığı kriz, o zaman insanlar tamamen bunalıyor. Bankacı, sanayici ve işadamına müsamahalı davranmalı.

Sanayiciyi, üreticiyi sıkmadan parasını tahsil etmeli. Biz bugün müşteri taksitini ödemiyor diye h men haciz işlemi yapalım. Hayır, 2-3 ay, gerektiğinde daha fazla bekliyoruz. Zaten hakkında haciz işlemi başlatılan firma, banka için kaybedilmiş demektir. Bir daha o insanı kazanmak çok zor” şeklinde konuştu.

Sivil toplum örgütlerinin bankaların tutumuna karşı tavır göstermesinin zor olduğunu, çünkü yaptırım güçlerinin bulunmadığını ifade eden Şahin, sivil toplum örgütlerinin sorunları dillendirmekten başka şey yapamadıklarına dikkat çekti.

GAGEV’in sorunlara çözüm için yol gösterebileceğini söyleyen Şahin, sorunlara çözüm aramada güçlü bir kuruluş olduğunu, bu nedenle de bankalarla ilgili yaşanan sorunlara kalıcı çözüm bulmakta önemli rolü olacağına inandığını kaydetti. Ülkenin çok kötü yönetildiğini hatırlatan Şahin, Siyasi Partiler ve Seçim Yasaları’nın kesinlikle değişmesi gerektiğini belirterek, bunların değişmesi halinde ülkenin ufkunun değişeceği ve gelişeceğini belirtti.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *