ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

“Tescil edilen marka 10 yıl korunabiliyor”

“Tescil edilen marka 10 yıl korunabiliyor”
YAYINLAMA: 03 Mart 2021 / 13.48
GÜNCELLEME: 03 Mart 2021 / 13.48

GTO ve Türk Patent Enstitüsü işbirliğiyle “Marka, Paten ve Endüstriyel Tasarım Hakkı” toplantısı düzenlendi. GTO Meclis Salonu’ndaki toplantıya Türk Patent Enstitüsü Başkan Yardımcısı Nejat Kazanç, Patent Dairesi Uzmanı A. Bülent Daloğlu, Markalar Dairesi Uzmanı Tülay İşgör, Endüstriyel Tasarım Şubesi Mühendisi Fikret Kurşun katıldı. Toplantının ardından plastik sektörünün sorunları tartışıldı.

Türk Patent Enstitüsü Başkan Yardımcısı Nejat Kazanç, bir teşebbüsün mal veya hizmetlerini bir başka teşebbüsün mal veya hizmetlerinden ayırt etmeye yarayan işaretlere marka denildiğini söyledi. Kazanç, bu işaretlerin; kişi adları, sözcükler, şekiller, harfler, sayılar, malların biçimi ve ambalajlan gibi çizimle görüntülenebilen veya benzer biçimde ifade edilebilen, baskı yoluyla yayınlanabilen ve çoğaltıla-bilen her türlü işaret olduğunu belirtti.

Nejat Kazanç, “Her marka tescil edilemez. Aynı türdeki mal veya hizmetle ilgili olarak tescil edilmiş veya daha önceden tescil için başvurusu yapılmış bir marka ile aynı veya ayırt edilemeyecek kadar aynı olan markalar, ticaret alanında cins, çeşit, vasıf, kalite, miktar, amaç, değer, coğrafi kaynak belirten veya malların üretildiği hizmetler yapılıyor. Belirtilen işaret ve adlandırmaları tek başına içeren markalar, mal veya hizmetin niteliği, kalitesi veya üretim yeri, coğrafi kaynağı gibi konularda halkı yanıltacak markalar kabul edilmez. Yine, yetkili makamlardan kullanmak için izin alınmamış markalar ve kamu düzenine ve genel ahlaka aykırı markalar, redde neden olabilecek işaret ve markalar tescil edilemez” şeklinde konuştu.

Kazanç, marka tescilinin marka sahibine sağladığı bazı haklar olduğunu bildirerek, “Markanın tescil kapsamına giren aynı veya benzeri mal veya hizmetlerle ilgili olarak tescilli markanın benzerlerine ve karıştırılma ihtimali olan herhangi bir işaretin tescilli markanın itibarından dolayı haksız avantaj etmesini engeller. Tescilli markanın ayırt edici karakterlerine zarar verecek nitelikteki herhangi bir işaretin izinsiz kullanılmasını önler. Tescilli bir marka başkasına devredilebilir, miras yoluyla intikal edebilir, kullanma hakkı lisans konusu olabilir, rehin ve teminat olarak gösterilebilir. Tescilsiz marka kullananlar, belirtilen bu haklardan yararlanamazlar” dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *