ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Terörü yendik, trafik canavarını yenemedik

Terörü yendik, trafik canavarını yenemedik
YAYINLAMA: 02 Şubat 2023 / 13.17
GÜNCELLEME: 02 Şubat 2023 / 13.17
Trafik kazaları; depremden, PKK teröründen ve savaştan daha beter… Ankara Ticaret Odasının “Trafik” araştırmasının “Trajik” sonuçları dehşet verici: Trafiğe yılda 10 bin kurban veriyoruz…

ATO’nun yaptığı araştırmaya göre, Türkiye’de her yıl 1 ilçe, her 10 yılda 1 il haritadan siliniyor. Aynı süre içerisinde 1 milyonu aşan bir kent nüfusu kadar sakatlanma ve yaralanma meydana geliyor. Türkiye’de son 10 yılda 100bin kişinin yaşamını yitirdiği trafik kazalarında 1.2 milyon kişi yaralanıp sakat kalırken, 8 milyonu aşkın kişi bu dramdan etkileniyor. Kazaların maddi boyutu 100 milyar dolar.

Hiçbir felaket, bu kadar can alıcı sonuç yaratmadı

Araştırmaya ilişkin Sabah’a özel bir değerlendirme yapan ATO başkanı Sinan Aygün, Türkiye Cumhuriyeti’nin hiçbir döneminde, hiçbir sorunun ülke vatandaşları için bu kadar can alıcı sonuçlar yaratmadığını, bu kadar geniş bir kitleyi etkilemediğine dikkat çekti. Trafik kazalarının sonuçlarının her açıdan bir facia olduğunu vurgulayan Aygün, “Trafik kazaları depremden de savaştan da PKK teröründen de beter sonuçlara neden oluyor” dedi.

ATO Başkanı Sinan Aygün: “Depremden de savaştan da terörden de beter”

Ankara Ticaret Odası tarafından Türkiye’nin çeşitli alanlardaki sorunlarına ilişkin düzenlenen araştırmalardan biri daha gündeme damgasını vurdu. Ato’nun trafik kazalarını mercek altına alan araştırması Türkiye’nin en önemli sorununun trafik kazaları olduğunu gözler önüne serdi. “TrafikTrajik” adını taşıyan araştırmanın sonuçlarına göre, trafik kazaları yüzünden her yıl bir ilçe nüfusu yitiyor, her 10 yılda 97 bin nüfusa sahip Bayburt, 93 bin nüfusa sahip Tunceli gibi bir ilimiz haritadan siliniyor.

Trafik dramından etkilenmemiş aile yok

ATO’nun araştırması trafik kazalarının boyutlarının bununla kalmadığını, son 10 yılda trafik kazalarında 1 milyon 200 kişinin sakat kaldığını, 8 milyon kişinin bu dramdan doğrudan veya dolaylı şekilde etkilendiğini, 69 milyonluk ülkede trafik kazası dramı yaşamamış aile bulunmadığını ortaya çıkardı. Bir yılda ortalama 500 bin trafik kazasının meydana geldiği Türkiye’de her bir saatte 1 kaza oluyor, 1 kişi ölüyor, 12 kişi yaralanıyor.

Trafik kazalarında 1 milyon, Çanakkale ve İstiklal savaşında 270 bin kişi öldü

Türkiye’de trafik istatistiklerinin tutulmaya başlandığı 1955 yılından beri, trafik kazalarında 1 milyon insanın yaşamını yitirdiği saptanırken, 1955-2003 dönemi içerisinde 2 milyon 360 bin kişinin yaralandığını ve sakat kaldığını, kayda geçmeyenlerle birlikte bu rakamın 5 milyonu bulduğu kaydedildi. Araştırmanın ortaya çıkardığı bu rakamlar, Çanakkale savaşında 250 bin, İstiklal savaşında 10 bin 885 ve son 10 yılda depremlerde 25 bin insanını kaybeden Türkiye’nin trafik kazaları nedeniyle meydana gelen ölümlerin trajik tablosu ile karşı karşıya olduğunu ortaya koydu.

Terörü yendik, trafik canavarını yenemedik

ATO’nun araştırması, trafik kazalarının insani boyutunun yanında maddi boyutuna da dikkat çekerken, kazalar yüzünden Türkiye’nin son 10 yılda 100 milyar dolarlık maddi kayba uğradığı, aynı dönemde terörle mücadeleye 100 milyar dolar harcayan Türkiye’nin terörü yenmeyi başardığı, ancak trafik kazalarının ciddi kayıplar ve zararlar vermeye devam ettiği kaydedildi.

 

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *