ANASAYFA arrow right Güncel

"Termik santrallerin yeniden açılması izaha muhtaç"

"Termik santrallerin yeniden açılması izaha muhtaç"
YAYINLAMA: 18 Haziran 2020 / 17.11
GÜNCELLEME: 18 Haziran 2020 / 17.11
2020 itibariyle kapatılan 6 termik santralin yeniden açılmasına karşı Kimya Mühendisleri Odası’ndan yapılan açıklamada “Afşin- Elbistan A Santrali’nin, nasıl kısa sürede yönetmeliklere uygun hale getirildiği açıklanmaya muhtaçtır” dendi.

TMMOB Kimya Mühendisleri Odası (KMO), Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un yılbaşından bu yana kapalı olan bazı termik santrallerin 1 yıllık geçici çalışma ruhsatıyla tekrar faaliyete geçtiğini açıklaması üzerine yazılı bir açıklama paylaştı.

Yeniden açılan termik santralların yarattığı ekolojik yıkıma dikkat çeken Kimya Mühendisleri Odası, 6 ay kadar kısa bir sürede santrallerin yönetmeliklere uygun hale getirilmesinin açıklanmaya muhtaç olduğunu söyledi.

“Kamuoyuyla paylaşılsın”

Odadan yapılan açıklama şu ifadelere yer verildi: “İki ünitesinin yeniden işletmeye alınmasına izin verilen Afşin- Elbistan A Santralı’nın, kapasitesinin büyüklüğü ve yakma sisteminin özelliği de dikkate alındığında, kül tutma sistemleri rehabilite edilerek ve iki ünitesinin Baca Gazı Kükürt Arıtma tesisi tamamlanarak nasıl kısa sürede yönetmeliklere uygun hale getirildiği açıklanmaya muhtaçtır.

“Şimdi ve daha önce geçici faaliyet izni verilen santrallerde, çevre ile ilgili yükümlülüklerinin yerine getirilmesi amacıyla santral işletmecileri tarafından yapılması gereken yatırımların ilerleme-tamamlanma durumunun ayrıntılı olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından kamuoyuyla paylaşılması yararlı olacaktır.

“Gerekli ölçümler yapıldı mı?”

“Bilindiği gibi, kömür santrallarından kaynaklanan gaz halindeki kirleticiler kükürtdioksit ile sınırlı olmayıp, azot oksitlerin de dikkate alınması gereklidir. Dünya Sağlık Örgütü`nün halk sağlığı açısından daha zararlı olarak gördüğü 2,5 mikrondan küçük partiküller konusunda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın çalışmaları var mıdır?

“Kömürle çalışan tüm santrallerin etki alanı içerisinde hava kalitesinin ölçülmesi için hakim rüzgar yönü, gerekli mesafeler, çevredeki yerleşim yerleri gibi faktörler dikkate alınarak, maruz kalınan kirliliği temsil edecek şekilde hava kalitesi ölçümü istasyonları kurulmalı ve sürekli olarak ölçülen kirletici değerleri kamuoyuyla paylaşılmalıdır.

“Santrallerden kaynaklanan sıvı atıkların ilgili yönetmeliklere uygun olarak bertaraf edildiğinin denetlenmesi ve bu konudaki verilerin kamuoyu ile paylaşılması gerekmektedir. Su kaynaklarının rasyonel kullanımı da konunun önemli bir diğer boyutudur.”

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *