ANASAYFA arrow right Yaşam

Tepeden inme değil, seçilmiş rektör gelmeli

Tepeden inme değil, seçilmiş rektör gelmeli
YAYINLAMA: 14 Ocak 2021 / 19.33
GÜNCELLEME: 14 Ocak 2021 / 19.33
Boğaziçi Üniversitesi mezunu sanatçılar, atanmış rektör yerine seçilmiş rektör istedi.

Boğaziçi Üniversitesi mezunu sanatçılar, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Melih Bulu’yu üniversiteye rektör olarak atamasını eleştirdi. Sanatçılar, seçilmiş rektör isteyen üniversite öğrencileri ve akademisyenlerin yanında olduklarını belirtti.

Yönetmen Ezel Akay, Oyuncu Selen Uçer, Yazar Pınar Kür ve Müzisyen Vedat Yıldırım konuya ilişkin Evrensel’den Damla Kırmızıtaş ve Birkan Bulut’a konuştu.

Üniversitenin yok edilmesi büyük bir rezillik’

Yazar Pınar Kür, ailesi için Boğaziçi Üniversitesi’nin önemli olduğunu belirterek, “Ben mezun olduğumda Boğaziçi Üniversitesi, Robert Kolej Yüksek Okuluydu. Oğlum da Boğaziçi Üniversitesinde okudu. Şimdi torunum sınava girecek, o da Boğaziçi Üniversitesinde okumak istiyor. Bu nedenle bizim aile için çok önemli bir eğitim kurumu. Ben öğrencilik hayatımın en güzel yıllarını orada geçirdim. Son derece özgür, özgün, hocalarla istediğimiz gibi tartışabildiğimiz bir yerdi o zamanlar. Ben okuldayken tiyatro yapıyordum. Çok mutluyduk ve hakikaten kendi hakkını arayan, kendini ifade eden, fikirlerini tartışan öğrenciler yetiştiriliyordu. Şimdi bu üniversitenin yok edilmesinin bu ülke için büyük bir rezillik olduğunu düşünüyorum. Öğrencilerin direnişine katılıyorum, başarılı olmalarını diliyorum” dedi.

‘Özgür seçimin yerini hiçbir şey dolduramaz’

Yönetmen Ezel Akay’da düşüncesini, “Türkiye’de ve dünyada özgür seçimin yerini hiçbir şey dolduramaz. Üniversite yönetiminin nasıl olması gerektiğini öğretmenler ve öğrencilerden daha iyi kimse bilemez. Bu alışkanlıklardan hızla kurtulmak gerekiyor” şeklinde aktardı.

'Benzer durumlar ’80 darbesi sonrası da yaşandı'

Oyuncu Selen Uçer, “Boğaziçi’nin çok güçlü bir geleneği var, benzer durumlar ’80 darbesi sonrası da yaşanmış, zorluklara rağmen bugüne kadar ayakta kalmış. Mezunların, akademisyenlerin özellikle de geleceğimiz olan öğrencilerin haklı ve heyecanlı duruşunun yanındayım” ifadelerini kullandı.

Müzisyen Vedat Yıldırım rektörün atanma yolu ile belirlenmiş olmasına, “Bir Boğaziçili olarak, yaşananlar Boğaziçi Üniversitesinin ötesinde bir durum. Merkeziyetçiliğin arttığı ve yerellerde yönetim olanaklarının yok olduğu bir dönemde en büyük acıyı üniversiteler yaşıyor. Tepeden gelen bir rektörün üniversiteyi temsil etmesi doğru bir yaklaşım değil. Kendi zamanımda kantinin özelleştirilmesiyle birlikte artan ücretlere karşı yaptığımız ‘pes’ eylemlerini düşündüğümde; Boğaziçi, ODTÜ gibi bilimin bağımsızlığını, üniversitelerin özerkliğini savunan, mücadele geleneği olan üniversitelerin bu protestosu da haklı bir protestodur. Tepeden inme bir rektör değil; öğrencilerin, öğretmenlerin seçebildiği bir rektör gelmelidir” tepkisini verdi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *