ANASAYFA arrow right Ekonomi

TEPAV: Kadın istihdamı daralıyor

TEPAV: Kadın istihdamı daralıyor
YAYINLAMA: 19 Nisan 2021 / 14.23
GÜNCELLEME: 19 Nisan 2021 / 14.23
TEPAV'ın İstihdam İzleme Bülteni'ne göre, koronavirüs salgınının ikinci dalgasına yönelik önlemlerin alınmasıyla kadın çalışan sayısı düştü ve son dört aydaki daralma yaklaşık 81 bin düzeyine ulaştı.

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV), İstihdam İzleme Bülteni'nin 104. sayısını yayımladı.

Bültende, Koronavirüs salgınının olumsuz etkilediği sektörlerin istihdamındaki düşüşün sürdüğü belirtildi. Buna göre; konaklama ve yiyecekte yüzde 10,3, kültür, sanat, eğlence, dinlence ve sporda da yüzde 7,4 düzeyinde yıllık düşüşler gerçekleşti.

İstihdam İzleme Bülteni'ne göre, Ocak ayında sigortalı çalışan sayısı yıllık olarak yüzde 5,3 oranında artarak 21,1 milyon olarak gerçekleşti.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) verilerine göre, toplam sigortalı çalışanların yüzde 71,4'ünü oluşturan sigortalı ücretli çalışan grupta (4/a) artış yüzde 6,4 oldu.

Esnaf-çiftçi grubunda (4/b) değişimlere bakıldığında, esnaf sayısında yüzde 7,4 artış, çiftçi sayısında ise yüzde 5,7 düşüş görüldü. Kamu sektöründe sigortalı çalışan (4/c) sayısındaki artış ise yüzde 1,2.

Salgının etkilediği sektörler

Koronavirüs salgınının olumsuz etkilediği sektörlerin istihdamında düşüşler devam etti. Konaklama ve yiyecekte yüzde 10,3, kültür, sanat, eğlence, dinlence ve sporda da yüzde 7,4 düzeyinde yıllık düşüşler gerçekleşti.

Ayrıca, idari ve destek hizmet faaliyetleri sektöründe de Nisan-Mayıs 2020 dönemine benzer bir daralma (yüzde 11,6) yaşandı. Diğer taraftan, ev içi hizmetlerin içerildiği hanehalklarının işveren olarak faaliyeti sektörü yüzde 43,2 oranındaki gerileme ile istihdamı pandemiden en olumsuz etkilenen sektör oldu.

Sosyal hizmetlerde yüzde 42 artış

2020 yılının ikinci yarısında toparlanma gösteren sektörlerde ise istihdam artışları görüldü. Ocak 2021'de tarım, ormancılık ve balıkçılıkta yüzde 14,2, imalatta yüzde 9,2, inşaatta yüzde 23,6 ve toptan ve perakende ticaret sektörlerinde yüzde 5,7 oranında istihdam artışları gerçekleşti.

Söz konusu oranlar, Mayıs 2020'den sonra gözlenen en yüksek aylık istihdam artışı olarak belirlendi. Pandemi nedeniyle önem kazanan insan sağlığı ve sosyal hizmetler sektöründe de yüksek oranlı (yüzde 42) istihdam artışları sürdü.

İnşaat sektöründe yükseliş

KOBİ sigortalı çalışan sayısı 508 bin artmıştır. Ocak 2020'ye göre KOBİ sigortalı çalışan sayısı en fazla artan sektör 216 bin istihdam artışı ile bina inşaatı sektöründe oldu. Bu sektörü 80 bin artış ile insan sağlığı hizmetleri, 55 bin artış ile perakende ticaret ve 53 bin artış ile toptan ticaret sektörleri izledi.

İnsan sağlığı hizmetleri (yüzde 31,3), yatılı bakım faaliyetleri (yüzde 35,8) ile posta ve kurye faaliyetlerinde (yüzde 33,9) yüksek oranlı yıllık artışlar sürdü.

Kadın istihdamı

Kasım 2020'den itibaren kadın istihdamındaki daralma eğilimi dikkat çekti. Sigortalı kadın çalışan sayısı geçen yıla göre 201 bin arttı ancak, 2020 yılı başında yüzde 31,3 olan sigortalı kadın çalışan sayısının toplam istihdam içindeki payı Ocak ayında yüzde 30,7'ye geriledi.

Ayrıca, pandeminin ikinci dalgasına yönelik kısıtlayıcı önlemlerin alınmaya başlamasıyla kadın çalışan sayısının düşüş gösterdiği ve son dört aydaki daralmanın yaklaşık 81 bin düzeyine ulaştığı görüldü.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *