ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Temerrüt faizleri vicdana sığmaz 

Temerrüt faizleri vicdana sığmaz 
YAYINLAMA: 15 Haziran 2020 / 12.38
GÜNCELLEME: 15 Haziran 2020 / 12.38
Esnafın birbiri ile alış-veriş yaparak bankaları boykot etmesini isteyen trikotajcı Yasin Yıldırım, uygulanan faiz oranlarının insafsızlık düzeyinde olduğunu ifade etti

Ekonomik krizin ardından yaşanan sıkıntılarla birlikte bankaların müşterilerine yaklaşımından rahatsız olmayan yok. Son zamanlarda bazı bankaların kendi şubelerine ait çeklerden bile masraf almaya başladığını söyleyen Trikotajcı Yasin Yıldırım, “Bunlar halden anlayan cinsten değil.. Tüm esnaf, sanayici, işadamı bir gün bankalara gitmesin, protesto etsin, çok şey değişir. Nedir bunların yaptığı?” diye tepki gösterdi.

Krizden sonra bazı bankaların tutumunda büyük bir değişiklik olduğunu ifade eden Yıldırım, “Daha önce sanayici ve esnafın ayağına giden bankacılar şimdi en ufak bir takıntıda hemen tepesine biniyor. Daha önce bankalar kendi şubeleri arasındaki çek alış-verişinde masraf almaz, hatta gelen parayı direkt hesaba aktarırdı, şimdi masraf almaya başladılar. İtiraz edildiğinde, yukarıdan emir böyle diye işi çıkmaza sürüklüyorlar. Ama aynı banka eskiden hiç emir falan dinlemeden, masraf talep etmeden gelen parayı hesaba aktarıyor, müşterisini kapıda karşılayıp yine kapıya kadar uğurluyordu” dedi.

Çeklerden masraf alan bankaların, ücreti açık bir yere yazarken, şimdi para almalarına rağmen böyle bir yazı yazmadığını belirten Yıldırım konuşmasına şöyle devam etti: “Bazıları ücret tarifesini asmadan alıyor, bazıları yazdıkları ücretin fazlasını alıyor. Yani ne yaptıkları belli değil. Aslında bankaları dize getirmek için bir gün hiç kimse alış-veriş yapmamalı. Bunlar bir kez olsun böyle bir tepkiyle karşılaşmak.

Esnaf bankayla değil, birbiriyle alış veriş yaparak para sirkülasyonunu devam ettirsin, vade farklarını birbirine ödesin. Ama bankalardan kredi almasın. Niye, çünkü esnafa gidip derdini anlatabilirsin, seni anlar ve gerekli toleransı tanır. Ama banka derdini anlamaz, seni dinlemez. Hemen faiz işlemi başlatır. Banka aynı esnafın sırtından kazanırken, böyle zamanlarda gözünün yaşına bakmıyor. Hele uygulanan şu temerrüt faizlerine bakın, ne insanlığa ne de vicdana sığar.”

Krizin bu boyuta gelmesinde asıl sorumluların bankalar olduğuna dikkat çeken Yıldırım, bankaların çoğu zaman ödeyemeyecek durumda olanlara çek verdiğini ve sonuçta insanları perişan ettiğini kaydetti. Kriz ortamında her sektörde olduğu gibi triko sektöründe de sıkıntılar yaşandığını söyleyen Yıldırım, yılın ikinci ayından bu yana dükkanını açmayan, çekini tahsil edemeyen esnaf bulunduğunu açıkladı.

Trikotajcıların tek avantajının iplikçiyle karşı karşıya oturup pazarlık ederek vade farkını kendilerinin belirlemesi şartı ile alış veriş yapmaları olduğunu belirtirken, “Makina alacaksak yine esnaf olarak birbirimize destek oluruz. Bankayla işimiz olmaz. Zaten arada banka olsaydı, şimdiye trikotajcı esnafının yüzde 80’i batmıştı” şeklinde konuştu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *