ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

“Temerrüt faizinin ne olduğu sorgulanmalı” 

“Temerrüt faizinin ne olduğu sorgulanmalı” 
YAYINLAMA: 07 Mayıs 2020 / 16.21
GÜNCELLEME: 07 Mayıs 2020 / 16.21

GSO Başkanı Koçer, Türkiye’nin olumsuzluklara duyarsızlığı ile tam bir ‘körler ve sağırlar ülkesi’ olduğunu söyledi…

Bankaların haciz kıskacında olan sanayicilerin, zaman zaman Oda’ya başvurduklarını belirten GSO Başkam Nejat Koçer, bu durumda taraflar arasında uzlaşma arayarak sorunu yıkıcı değil yapıcı ve sanayiciyi boğmayacak şekilde çözme çabası içerisinde olduklarını açıkladı. Koçer, zorda olan sanayicilerin hemen Oda’ya başvurmalarını istedi.

Bankaların tutumlarını genel olarak bildiklerini ve yaşanan bu sıkıntıları zaman zaman bankaların genel müdürlüklerine ileterek çözüm aradıklarını ifade eden Koçer, “Sanayicinin yaşadığı sıkıntıları genel olarak biliyoruz. Ama başvuran olmadığı takdirde yapacağımız bir şey olmuyor” dedi.

Özellikle şu sıra devletin el koyduğu bankaların var olan alacaklarını tahsil edip piyasadan tamamen çekilmeyi amaçlama gibi bir misyonları bulunduğunu söyleyen Koçer, “Bu bankaların faaliyete devam etme gibi bir düşüncesi yok. Zaten devam etme gibi bir misyonları olsa müşterisine o zaman daha farklı davranır. BDDK devlete geçen bankalar için yeni yönetim tayin ediyor, bunlar da alacaklarına tahsil etme ve yeniden kredi vermeme eğilimi içinde. Kredi veremedikleri için de sıkıntıya düşenlerin durumlarını dikkate almıyorlar” şeklinde konuştu.

Ülkenin yaşadığı krizden dolayı, yüksek faizler ve temerrüt faizleri ile mevcut sıkıntıların aşılmasının olanaksız olduğunu ifade eden Koçer konuşmasına şöyle devam etti: “Bu sıkıntıların atlatılması için süreye ihtiyaç var. Çünkü kısa zamanda yüzde 12O’ye varan bir devalüasyon oldu, faizler yükseldi. Artan borçlar uzun vadeye yayılabildiği takdirde insanlar bunun altından kalkabilir. Aksi halde ödeme imkansız. Siz bugün bırakın uzun vadeyi kısa vadeli borçlanmak bile mümkün değil. Normal faizle taksitini ödeyemeyenler yüzde 120’lere varan veya temerrüt faizinin işlediği bir borcu hiç ödeyemez. Aslında şu temerrüt faizinin ne anlama geldiğini sorgulamak lazım. Eğer amaç borçlunun borcunu tahsil etmekse, tam aksine böyle bir uygulama ile borç tahsil edilemez daha çok çıkmaza girer. Çünkü borç 3-4 kat artıyor. Bu nedenle bankaların bazıları müşterisine ılımlı davranıyor, ama „ bazıları çok acımasız.”

Yaşanan sıkıntıları defalarca hükümet yetkililerine ilettiklerini, bir çok kez girişimlerde bulunduklarını, ancak Türkiye körler ve sağırlar ülkesi olduğu için sonuç alamadıklarını ifade eden Koçer, bankaların tutumuyla ilgili ülke genelinde bir duyarsızlık olduğunu belirterek, hükümetin ve yöneticilerin zafiyetinden kaynaklanan bu durumda sıkıntıyı sanayici ve işadamlarının çektiğini sözlerine ekledi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *