ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Telafi edilemeyecek bir sürece gidiliyor

Telafi edilemeyecek bir sürece gidiliyor
YAYINLAMA: 14 Temmuz 2020 / 17.20
GÜNCELLEME: 14 Temmuz 2020 / 17.20
Koçer, hükümetin ekonomik programının iflas ettiğini söyledi.

Reel ekonomiyi tükenme noktasına getiren, piyasalarda durgunluğa neden olan ve ülkeyi uçurumun eşiğine sürükleyen ekonomik programın iflas ettiğini söyleyen Sanayi Odası Başkanı Nejat Koçer, piyasaları açacak, üretimi harekete geçirecek bir programın acilen uygulamaya konulması gerektiğini, aksi halde telafi edilemez bir sürece doğru gidildiğini vurguladı.

IMF'yi her hastayı aynı ilaçla iyileştirmeye çalışan doktora' benzeten Koçer IMF birbirinden farklı sorunları olan ülkelerin ekonomilerini, aynı yöntemle düzeltme inadından vazgeçmeli. Dalgalı kur sisteminde ısrar etmek, bu ülkenin yakın bir gelecekte tükenmesi anlamına gelecektir, Yıl sonu için öngörülen rakama 3 ay önce ulaşan doların yükselişinin önüne geçilemezse, ayakta kalan firma bulamayız’ dedi.

Programın uzun vadede faydalı olacağı yönündeki düşüncelerin de şu an için geçerliliğini kaybettiğini kaydeden GSO Başkanı konuşmasına şöyle devam etti: "Yüzde 120 devalüasyonun olduğu, doların 1 milyon 500 bin TL'nin üzerine çıktığı bir dönemde enflasyonu düşürmek bugünün Türkiye’si için lüks hale geldi. Türkiye'nin şu anda iki seçeneği var. Ya reel sektörün tükenişini izleyip enflasyonun düşmesini bekleyeceğiz. Ya da makul bir enflasyon riskini göze alıp reel sektörü ayağa kaldıracağız. Bu durumda ’ehven-i şer mantığıyla tercihimiz 2. seçenek olmalıdır. Bugün fabrikalar kapanıp borcunu ödeyemeyen işverenin işini kaybedip, çocuklarını doyuramayan milyonların yarın vaadedilen sözüm ona "enflasyonsuz mutlu günlere ulaşma umudu tükenmiştir.”

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *