ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

‘Tekstilde moda ve marka üreten bir ülke olmalıyız’

‘Tekstilde moda ve marka üreten bir ülke olmalıyız’
YAYINLAMA: 05 Mart 2021 / 20.03
GÜNCELLEME: 05 Mart 2021 / 20.03
Türkiye’nin lokomotif sektörü olarak tanımlanan tekstil ve konfeksiyon işkolu ihracatın yüzde 40’ından fazlasını oluşturuyor. Türkiye’nin pamuk üretiminde büyük bir potansiyele sahip olduğunu söyleyen OSB Başkanı Akif Ekici, “Eğer bu potansiyeli iyi değerlendirebilirsek tekstil sektöründe bulunduğumuz konumdan çok daha iyi yerlere gidebiliriz” dedi.

GSO, OSB ve İhracatçı Geliştirme Etüd Merkezi işbirliği ile tekstil sektöründe faaliyet gösteren üretici ihracatçı firma temsilcileri için “Türk tekstil sektörü için yönetim sistemi” konulu eğitim semineri dün başladı. Ticaret Merkezi-ITC tarafından KOBİ’lere yönelik eğitim ve danışmanlık hizmetlerinde görev almış, tekstil, hazır giyim, strateji yönetim ve pazarlama alanlarında uzman eğitimcilerin verdiği seminerin açılışında konuşan OSB Başkanı Akif Ekici, Gaziantep’te tekstil sektörü ile ilgili böyle önemli bir eğitimin verilmesinden mutlu olduklarını açıkladı. Tüm kişi ve kurumların eğitim ve kendini geliştirme ihtiyaçlarının giderek arttığını belirten Ekici, iletişim araçları sayesinde her geçen gün yeni bilgilerle karşı karşıya kalındığını belirterek sözlerine şöyle devam etti:

“Eğitim çoğu zaman gereksiz bir yatırım gibi görünse de bu görüş artık geçerliliğini yitirmiş ve bilgi ana sermaye olmuştur. Yaşanan acımasız rekabetle başa çıkmanın yolu, bilgiye sahip olmak ve onu kullanabilmektir. Kaliteli üretimin yolu da bilgiden geçer. Kaliteli ürettiğimiz sürece güçlüyüz ve bu gücümüzü koruyabildiğimiz sürece varız. Güçlü olmak ve varlığını sürdürmek ise, küresel dünyadaki gelişmeleri algılayıp onlara ayak uydurmakla mümkün. Dünyada yaşanan bu hızlı değişim, her şeyi olduğu gibi üretim ve pazarlama anlayışını da kökünden değiştirmiştir. Bundan etkilenen sektörlerin başında da tekstil sektörü gelmektedir. Tekstil sektörü son yirmi yılda kaydettiği gelişmelerle Türkiye ekonomisinin temel taşlarından biri haline gelmiş ve Türkiye ekonomisi içinde en yüksek paya sahip endüstri kolu olmuştur. Ülkemiz endüstrisinde yaygın olan ve çok sayıda insan gücünü istihdam eden tekstil sektörü, çeşitli ürünleri ile ihracatımızda ilk sırada yer alıyor.”

Tekstil ve konfeksiyon sektöründe son 10 yılda yaşanan küresel pazarlarda rekabetin hiç de kolay olmadığının iyi bir gösterge olduğunu kaydeden Ekici, tekstil sektöründe uluslararası pazarda rekabet edebilmek için eğitilmiş insan gücünün büyük önem taşıdığını belirterek, “Hızla ilerleyen teknoloji ve endüstriyel ilişkiler, iş dünyasında uzman personele ihtiyaç duymaktadır. Sektörde önemli diğer bir konu da markadır. Markalı üretim, bugün sektör için en önemli konuların başında gelmektedir. Özellikle dış satımlarda, özgün tasarımlara ağırlık verilerek fason üretim yapan bir ülke kimliğinden kurtulup, moda ve marka üreten bir ülke durumuna gelmek zorundayız. Gaziantep’te özellikle boyalı iplik üretimi önemli bir yer tutmaktadır. Giyim ve konfeksiyona yönelerek hak ettiğimiz yere gelmek zorundayız.

Aksi halde büyük emekler harcanarak üretilen ürünlerimizin dünya pazarında pek şansı olmayacaktır. Tekstil sektöründe modayı yakalamak, pazarın beklentilerine uyan mallar üretmek tekstil üreticilerine daha fazla kar getirdiğinden, Ar-Ge çalışmalarına ve eğitime yatırım yapmak gerek. Yeni ürün yakalama, teknolojik tekstil ürünleri üretme çalışmaları işletmelerin karalılığını ve uluslararası alanda rekabet gücünü arttıracaktır” şeklinde konuştu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *