ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Tekstil Rekabet Merkezi çok yerinde bir karar

Tekstil Rekabet Merkezi çok yerinde bir karar
YAYINLAMA: 07 Eylül 2020 / 12.52
GÜNCELLEME: 07 Eylül 2020 / 12.52

Türkiye’den ABD’ye ihraç edilen tekstil ürünlerine uygulanan kotanın yüzde 50’ye indirilmesi ve Tekstil Rekabet Merkezi kurulması için başlatılan girişim tekstil sektöründe memnuniyet yaratırken, bu sayede piyasanın hareketleneceği ifade edildi. Halıcılar Odası Yönetim Kurulu Üyesi Beşir Demircioğlu, “Kotanın kaldırılması ve rekabet merkezinin kurulması piyasaya canlılık katar. Çok yerinde bir talep” dedi.

ABD’nin, Türk tekstil ürünlerine uyguladığı kotayı yüzde 50’ye düşürmesinin bir ölçüde memnuniyet yarattığını belirten Demircioğlu, “Gaziantep, tekstil sektöründe Türkiye’nin önde gelen kentlerinden biri. Bu nedenle kotanın indirilmesi Gaziantep için önemli. Bugün sanayinin yarısı tekstil üzerine üretim yapıyor. Bu alanda önemli mesafe katettik. Bu olumlu bir gelişmedir. Ancak ABD’ye ihraç edilen ürünlere uygulanan kota ihracatı engelliyor, işadamını zarara uğratıyordu. Şimdi bu sorun bir ölçüde azalıyor. Türk tekstilcileri Avrupa’daki sanayicilerle yarışır duruma gelecek” dedi.

Daha önce Avrupa’ya ürün ihracat yapamadıklarını, ancak son birkaç yıldan bu yana ihracata başladıklarını ifade eden Demircioğlu, “Türki Cumhuriyetleri, İran, Irak gibi ülkelere hem de az karla ihracat yapıyorduk, ama şimdi öyle değil. Avrupa’ya daha çok karla ihracat yapıyoruz. ABD’nin kotayı düşürmesi bizim için çok önemli. Böylesine hızlı bir gelişme döneminde Tekstil Rekabet Merkezi’nin kurulması da çok olumlu. Ancak bu tekstilin tüm dallarını kapsamalı” diye konuştu.

Tekstilcilerin daha önce Avrupa’daki eski makinaları alıp üretim yaptığını ve randıman alınamadığını hatırlatan Demircioğlu konuşmasına şöyle devam etti: “Herkes sıfır makina ithal ederek kaliteli ve sıfır hatayla mal üretiyor. Devletin destek olduğu zaten yok, sanayici işadamı kendi çabası ile bir şeyler yapıyor. Örneğin halı sektörü makinasını yeniliyor, herkes bilgisayarlı üretime geçiyor. Başka türlü Avrupa ile rekabet etme şansımız yok. Halı da bugün Atlas, Gümüşsuyu, gibi pazarda en fazla paya sahip dev firmaları Gaziantep halısı geride bırakmış durumda. Çünkü sıfır makinayla kaliteli halı üretiliyor. Halı sektöründe gerçekten önemli ve hızlı bir ilerleme var.”

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *