ANASAYFA arrow right Yaşam

Tekstil atölyelerinde çalışanlar büyük risk altında

Tekstil atölyelerinde çalışanlar büyük risk altında
YAYINLAMA: 01 Haziran 2020 / 21.12
GÜNCELLEME: 01 Haziran 2020 / 21.24

ÖZTÜM Tekstil İşçileri Sendikası Genel Başkanı Mustafa Akyürek, yaptığı açıklamada kırsal bölgelerde ki tekstil atölyelerinde çalışan işçilerin büyük risk altında olduğunu söylerken, “Kırsal kesimlerdeki tekstil atölyelerinde çalışanlar büyük risk altında. Çünkü buradaki işçi kardeşlerimiz hijyen ve temiz olmayan koşullar altında, maskesiz, sosyal mesafe kuralları hiçe sayılarak hayatlarını tehlikeye atarak çalışıyorlar. Dolayısıyla yetkililerin bir an önce harekete geçerek, bu atölyeleri tespit edip, tarama testlerine başlamaları gerekiyor” şeklinde konuştu. 

Akyürek, Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan Türkiye’de dâhil olmak üzere tüm dünya ülkelerini etkisi altına alan Koronavirüs salgınının, insanların yaşamlarını ve hayatlarını olumsuz etkilediğine dikkat çekerken, virüsün, Sağlık Bakanlığı’nın ve hükümetin aldığı sıkı tedbirlerin uygulanması sonucunda ülkemizde azalma eğilimi göstermeye başladığının altını çizdi. “Bu ülkemiz ve vatandaşlarımız adına sevindirici gelişmelerdir. Fakat bu virüsün azalmasında alınan tedbirlerin uygulanması kadar canla başla çalışan sağlık çalışanları başta olmak üzere, polis, asker, zabıta ve ismini sayamadığımız nice kahramanlarımızı da unutmamak gerekir. ÖZTÜM Tekstil İşçileri Sendikası olarak, onlara teşekkürü borç bilir, 7 gün 24 saat yanlarında olduğumuzun bilinmesini isteriz” dedi. 

OSB’de daha sıkı tedbirler alınmalı ve uygulanmalı

Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi’nde Koronavirüs vaka sayılarının artmasıyla fabrikalarda çalışan işçilere yönelik tarama testleri başladığını ifade eden Akyürek, tarama testlerin geç kalınmış bir tedbir olduğunu vurguladı. “Çünkü bu tür tedbirlerin daha önceden alınması gerekiyordu, fakat her şeye rağmen atılan bu adımı olumlu fakat yetersiz buluyoruz. Bundan sonraki süreçte tarama testlerinin yanı sıra işverenlerin, her işçiye tulum, maske ve eldiven verilmesini sağlamalı ve çalışma ortamını sosyal mesafe kuralına göre ayarlamalı. Gerekirse vardiya sayıları arttırılarak işçilerin sağlığı tehlikeye atılmamalı, yemekhaneler ve işçi servisleri her gün düzenli olarak dezenfekte edilmeli, işçilerin iş girişi ve çıkışlarında ateşleri ‘Ateş Ölçerler’ ile ölçülmeli, hijyen ve temizliğin yanı sıra her zaman söylenen 14 altın kurala riayet edilmeli ve uygulanmalıdır. Eğer önlemler gerektiği şekilde alınmazsa ilerleyen zamanlarda Koronavirüs vaka sayılarında çok daha kötü bir tablo ile karşılaşabileceğimiz unutulmamalı” diye açıklama yaptı.

Hiçbir işçi göz ardı edilemez kaderine terk edilemez

ÖZTÜM Tekstil İşçileri Sendikası Genel Başkanı Mustafa Akyürek, Gaziantep’te binlerce işçi halı ve tekstil sektörü başta olmak üzere farklı sektörlerde çalışarak evine ekmek götürdüğünü açıklarken, konuşmasına şu şekilde devam etti: “OSB’de fabrikalarda çalışanlara yönelik Koronavirüs tarama testi yapılıyor, ancak kırsal kesimlerde bulunan tekstil atölyelerinde çalışanlar büyük risk altında. Çünkü buradaki işçi kardeşlerimiz hijyen ve temiz olmayan koşullar altında, maskesiz, sosyal mesafe kuralları hiçe sayılarak hayatlarını tehlikeye atarak çalışıyorlar. Dolayısıyla yetkililerin bir an önce harekete geçerek, bu atölyeleri tespit edip, tarama testlerine başlamaları gerekiyor. Çünkü işçi kardeşlerimizin sağlığı bizim için önemli. Bugün Gaziantep milyarlarca lira ihracat yapıyor ve ihracatta Türkiye’nin 5’nci sırasında yer alıyorsa bunda en büyük pay hiç şüphesiz ve kuşkusuz işçi kardeşlerimizindir. O nedenle tekstil işçileri başta olmak üzere diğer sektörlerdeki hiçbir işçi göz ardı edilemez, kaderine terk edilemez ve emeğin en yüce değer olduğu da unutulmamalı”

ÖZTÜM Tekstil İşçileri Sendikası olarak, tekstil sektöründe çalışan işçiler olmak üzere tüm işçilerin sorunlarını, sıkıntılarını dile getirmenin ve çözüm bulmanın birinci öncelikleri olduğunu anlattı. “Her zaman işçi kardeşlerimizin yanında olduk, bundan sonrada olacağız, haklarını sonuna kadar savunduk, savunmaya devam edeceğiz. Bugüne kadar doğruları söylemekten çekinmedik, bundan sonrada söylemekten çekinmeyeceğiz. Üyemiz olsun ya da olmasın sendikamızın kapısı tüm işçi kardeşlerimize sonuna kadar açık. ÖZTÜM Tekstil İşçileri Sendikası var olduğu sürece işçiler yalnız değil” ifadelerini kullandı. Hüseyin Karataş

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *