ANASAYFA arrow right Teknoloji

“Teknolojiyi geliştirecek ve elinizde tutacak gücümüz olmalı”

“Teknolojiyi geliştirecek ve elinizde tutacak gücümüz olmalı”
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.40
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.40
Gaziantep Teknopark tarafından düzenlenen plastik, kimya ve deri mamulleri sektörlerinin
Gaziantep Teknopark tarafından düzenlenen plastik, kimya ve deri mamulleri sektörlerinin liderleri ile Teknolojik Fikir Geliştirme Toplantısı, Avrupa Birliği Uzmanı Funda Suran moderatörlüğünde, Gaziantep Divan Otel Osmanlı Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi.
Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Dr. Deniz Vuruşkan, “Gaziantep Teknopark olarak, Gaziantep Üniversitesi’nin ARGE ve İnovasyonunu üstlenmiş birimi olarak şehrin ARGE ve inovasyon ekosistemine içinde bulunduğumuz projeler kapsamında yerli ve yabancı uzmanlarımızla pozitif ivmeler katmaya çalışıyoruz. Burada, sektör ile ilgili fikir paylaşımları için buluştuk. Çıktıları da elle tutulur ve gözle görünür somut bir hale getirmeyi düşünüyoruz” dedi.

Teknoparkta yürütülen projeler hakkında bilgi sunan Teknopark Uzmanı Serap Özpolat Çete, “Gaziantep Teknoparkta yazılım, bilişim, sağlık ve Bio-teknoloji, makine imalatı ve otomasyon, yapay zekâ teknolojileri ve tıbbi cihazlar, enerji, gıda, inşaat, tekstil ve elektronik alanlarında faaliyet gösteren toplam 60 firma bulunmaktadır. Bir IPA projesi olan projemiz inşaat ve müşavirlik süreciyle birlikte yürümekte olup, teknik destek devam etmektedir. Mal alımı sürecinin sonuna gelinmek üzeredir. Proje kapsamında Bilim-Sanayi Bakanlığı yetkilileri ve tüm konsorsiyum üyelerinin temsilcileriyle Gaziantep Teknopark’ta açılış toplantısı yaptık. Proje kapsamında Gaziantep Sanayi Odası, Gaziantep Ticaret Odası, Esnaf Sanatkarlar Odası Birliği gibi paydaşlarımızın bir araya geldiği bir toplantı yapıldı. Pek çok kurum ve kuruluş temsilcileriyle ARGE ile inovasyonun geliştirilebilmesi ve Türkiye’nin ARGE inovasyon haritasında, Gaziantep’in yerinin ne olduğuyla ilgili odak grup toplantıları yaptık” ifadelerini kullandı.

TargeT Teknoloji Transfer Ofisi hakkında ve neden ARGE yapmalıyız konusunda sunum yapan TargeT Teknoloji Transfer Ofisi Üniversite-Sanayi İşbirliği Uzmanı Dr. Fatih Balcı, “2012 yılında TÜBİTAK, açtığı program kapsamında üniversite ve sanayinin işbirliğini tek platformda toplama kararı aldı. Bu platformlara da Teknoloji Transfer Ofisi adını verdi. TargeT Teknoloji Transfer Ofisi de bu platformlardan biri olup, Farkındalık, Araştırma Projeleri, Üniversite-Sanayi İşbirliği, Fikri ve Sanayi Mülkiyet Hakları ve Girişimcilik, Modül Programları üzerine çalışmalar yapmaktadır. Teknolojik açıdan yeni ürün, teknolojik açıdan iyileştirilmiş ürün, teknolojik süreç yeniliği, sanayi ARGE’sinin çerçevesini çizmektedir. Ülkemizde ARGE destekleriyle üniversite-sanayi işbirliği ile ihraç edilebilir ithal ikamesi sağlayan ürünlerin geliştirilmesi, ARGE personel sayısının artırılması, akademik bilginin ticarileşmesi, yeni ve yenilikçi şirketlerin yaratılması, sanayimizin rekabet gücünün yükseltilmesi amaçlanmaktadır” şeklinde konuştu.

Dünya’da ve Türkiye’de plastik, kimya ve deri mamulleri sektörüne bakıldığında 2012 yılında kimyasal madde satışının 3 bin 127 milyar Avro olduğunu dile getiren AB Uzmanı Funda Suran, “Dünya’da kimyasal madde üretiminde yüzde 30,5 pay ile Çin, yüzde 14,6 pay ABD ve yüzde 5,6 pay ile Japonya gelmektedir. Türkiye’de kimya sektörüne baktığımızda kimya sektöründe ürünlerin yüzde 30’u doğrudan tüketiciye ulaşırken, yüzde 70’i diğer sektörlerde ara mal veya hammadde olarak kullanılmaktadır. Plastik sektörünü imalatında ise Gaziantep’in en çok plastik firması olan 6. il ve en fazla sigorta istihdamının yapıldığı 4’üncü il olduğu görülmektedir. Ayakkabı ve deri sektöründe ise dünya ayakkabı üretiminde Türkiye söz sahibi 10 ülkeden biri. Dolayısıyla kimya, plastik ve ayakkabı-deri sektörü pazar payının çok büyük olduğu sektörler. Bu sektörlerde siz sektör temsilcilerinin görüşleri çok önemli” dedi.

Toplantıya; Gaziantep Teknopark Genel Müdürü Dr. Deniz Vuruşkan, Teknopark Uzmanı Serap Özpolat Çete, Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüseyin Zengin ve GAÜN Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gülay Zengin, Proje Uzmanı Buğra Barlas ve Esra Taşçı, TargeT Teknoloji Transfer Ofisinden Dr. Fatih Balcı, Gamze Erden, Başar Kılıçparlar, Samet Kürşat Başol ile Beydağı Kimya, Tat Kimya, Kms Plastik, Süper Film, Kursan Ambalaj, Erpen Plastik, Köksan Plastik, Monokem Kimya, PolyMetal Kalıp Plastik, Admaco ARGE gibi çeşitli firma sektör temsilcileri katıldı.
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *