ANASAYFA arrow right Güncel

Teknolojik altyapı güçlendirilmeli

Teknolojik altyapı güçlendirilmeli
YAYINLAMA: 08 Temmuz 2020 / 21.25
GÜNCELLEME: 08 Temmuz 2020 / 21.25

Panama Danışmanlık Proje Direktörü Serap Çelik, Ar-Ge ve tasarım merkezlerinin rekabette önemli bir yer tuttuğunu açıklarken, “Gaziantep’in rekabet şartlarının gün geçtikçe ağırlaştığı küresel piyasada yerini sağlamlaştırabilmesi adına, teknoloji altyapısının güçlendirilmesi ve yenilikçilik potansiyelinin harekete geçirilmesi gerekmektedir. Bu potansiyeli harekete geçirecek dönüşümün anahtarı Ar-Ge ve Tasarım merkezleri” dedi.

Çelik, “Ar-Ge ve tasarım merkezleri,  Ar-ge tasarım projelerini veya sözleşme çerçevesinde siparişe dayalı olarak yürütülen Ar-Ge ve tasarım faaliyetlerini gerçekleştirmek üzere kurulan dar mükellef kurumların Türkiye'deki iş yerleri dahil kanuni veya iş merkezi Türkiye'de bulunan sermaye şirketlerinin; organizasyon yapısı içinde ayrı bir birim şeklinde örgütlenmiş, münhasıran yurt içinde faaliyet gösteren yeterli ar-ge personeline ve birikimine sahip birimler olarak tanımlanıyor” ifadelerini kullandı.

Ar-Ge ve tasarım merkezleri 2016 yılında gündeme girdi

Ar-Ge ve tasarım merkezlerinin 2016 yılında gündeme girdiğini kaydeden Çelik, “26 Şubat 2016 tarihinde yürürlüğe giren Ar-Ge Reform Paketi ile Ar-Ge ve yenilik ekosistemini geliştirecek pek çok yeni düzenleme getirilmiştir. Bu paket ile 5746 sayılı kanunda değişikliklere gidilmiş ve 6676 sayılı Araştırma ve Geliştirme Faaliyetlerinin desteklenmesi kanunu yürürlüğe alınmıştır. -Paket isminden de anlaşılacağı üzere Ar-ge faaliyetlerine yönelik teşvik uygulamalarında devrim niteliğinde yenilikler getirmiştir. Paket ile birlikte tasarım faaliyetleri de ar-ge kapsamına alındı ve desteklenmeye başlandı” değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye genelinde bin 238 Ar-Ge merkezi 373 tasarım merkezi bulunuyor

Çelik, Ar-Ge ve tasarım merkezlerinin desteklenmesindeki en temel amacın, bu merkezlerde gerçekleştirilecek faaliyetler ile katma değerli, uluslararası pazarda rekabet gücümüzü artıracak ileri teknoloji içeren ürünlerin ülke ekonomisine kazandırılması olduğunu açıkladı. “Ar-Ge Reform Paketi ile birlikte Ar-Ge merkezlerinin kurulması için aranan şartlar kolaylaştırılmış, tasarım faaliyetleri destek kapsamına alınmış, Ar-Ge ve Tasarım merkezi kuran firmalara yönelik önemli teşvikler devreye alınmıştır. Kanun ile birlikte Ar-Ge harcamalarında ve Ar-ge merkezi sayısında önemli artış sağlanmıştır. Bugün Türkiye genelinde bin 238 adet Ar-Ge merkezi 373 tasarım merkezi bulunmaktadır. Konuyu Gaziantep özelinde ele aldığımızda pek de parlak olmayan bir tablo ile karşılaşıyoruz. Gaziantep Ar-Ge merkezleri sıralamasında 19’uncu, tasarım merkezleri sıralamasında ise 11’inci sırada yer alıyor” şeklinde konuşma yaptı. Hüseyin Karataş

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *