ANASAYFA arrow right Ekonomi

Teklif, beklentimizin çok altında ve kabul edilebilir bir tarafı yok

Teklif, beklentimizin çok altında ve kabul edilebilir bir tarafı yok
YAYINLAMA: 18 Temmuz 2021 / 18.19
GÜNCELLEME: 18 Temmuz 2021 / 18.35
700 kamu işçisinin heyecanla beklediği Kamu Kesimi Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü görüşmeleri Türk İş Konfederasyonu ile hükümet arasında başladı. Ancak hükümet tarafından sunulan teklif kamu işçisini hayal kırıklığına uğrattı

Koop İş Sendikası Gaziantep Şube Başkanı Mehmet Akif Sarıca, “Türk İş Konfederasyonu olarak sunduğumuz 17 maddelik teklifin arkasındayız. Konfederasyonumuz teklifi ile hükümetin sunduğu teklif arasında dağlar kadar fark var. Hükümet bu teklif üzerinde ısrarcı olursa tüm dengeler alt üst olur, çalışma barışı bozulur. O nedenle hükümetin enflasyonu, gelen zamları ve günümüzün geçim şartlarını da göz önünde bulundurmasını bekliyoruz” dedi.

Yaklaşık 700 bin kamu işçisini ilgilendiren Kamu Kesimi Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü görüşmeleri başladı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, brüt maaşı 3 bin 577 TL ile 3 bin 750 TL arasında olan kamu işçilerine seyyanen 100 TL, maaşı 3 bin 750 ile 4 bin lira arasında olanlara ise seyyanen 60 lira zam önerdi. Teklifte ayrıca ilk 6 ay için yüzde 9; ikinci 6 ay için ise yüzde 5 + enflasyon farkı ücret zammı olarak yer aldı.

Konfederasyon olarak sunduğumuz maddelerin sonuna kadar arkasındayız

Sarıca, “En düşük brüt ücretin 4 bin 800 liraya yükseltilmesini, 2021-2022 döneminde ilk 6 ay yüzde 20, diğer 6 aylık dönemler için enflasyon + yüzde 3 refah payı, 5 yıldan fazla kıdemi olan işçilere her kıdem yılı için 35 TL kıdem zammı, 52 günlük ilave tediyenin yanı sıra Sendikal ikramiyesi 60 günün altında olanların 60 güne tamamlanması gibi taleplerimiz var. Konfederasyon olarak sunduğumuz bu maddelerin sonun kadar arkasındayız” ifadelerini kullandı.

700 bin kamu işçisi büyük hayal kırıklığı yaşadı

En düşük maaşın 4 bin 800 lira olması gerektiğini kaydeden Sarıca, “Kamu Kesimi Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü son 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile kadroya alınan işçilerle birlikte yaklaşık 700 bin kamu işçisini ilgilendiriyor. Konfederasyon olarak, biz teklifimizi sunduk. Ancak sunulan teklif beklentilerimizin çok altında kaldığını görmekteyiz ve bu hem bizi hem de işçileri büyük bir hayal kırıklığına uğrattı. Görüşmelerin masa başında bir orta yol bulunarak çözülmesinden yanayız. Ama bunu yaparken, üyelerimizin haklarından vazgeçmeyeceğiz” açıklamasını yaptı.

Yaşam koşulları her geçen gün zorlaşıyor

Yaşam koşullarının her geçen gün zorlaştığını aktaran Başkan Sarıca, “Pandemi döneminde tüm çalışanlar gibi kamu işçileri de zor bir dönemden geçti. Herkes gibi kamu işçilerinin de alım gücü zayıfladı ve düştü. Dolayısıyla bu düşüşün bir şekilde telafi edilmesi gerekiyor. Görüşmelerde maddiyatın yanı sıra işçilerin özlük ve sosyal haklarını da ilgilendiren maddeler yer almakta.”

Vergi dilimi yüzde 15’e sabitlenmeli

Vergi dilimi konusuna değinen Koop İş Sendikası Gaziantep Şube Başkanı Mehmet Akif Sarıca, konuşmasını şu cümlelerle sonlandırdı: “Vergi dilimi çalışanların en büyük kanayan yaralarından biridir. Her zaman söylediğimiz gibi bugün yine söylüyoruz; vergi dilimi yüzde 15’e sabitlenmeli veya matrahlar arasındaki makas açılmalı. Çünkü yüzde 15 vergi dilimine giren bir işçi yıl sonunda yüzde 27’lik dilime giriyor. Ocak ayında aldığı maaşı yıl sonunda alamıyor. Bu da ekonomik olarak kayıplar yaşamasına neden oluyor. Bunun ortadan kaldırılması için vergi dilimi yüzde 15’e sabitlenmeli.” Hüseyin Karataş

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *