ANASAYFA arrow right Ekonomi

Tehlikeli para politikası artık yol ayrımında

Tehlikeli para politikası artık yol ayrımında
YAYINLAMA: 07 Ağustos 2020 / 19.38
GÜNCELLEME: 07 Ağustos 2020 / 19.38
Türkiye'de yetkililerin izlediği para politikalarının aynı şekilde sürdürülmesinin liradaki rekor düşüşle çok zorlaştığını yazan Bloomberg, faizler konusunda bir politika değişikliğinin mümkün olduğuna işaret ediyor.

ABD merkezli yayın kuruluşu Bloomberg, Türk Lirası'nda yaşanan sert düşüşü son bir yıldır izlenen "tehlikeli para politikalarında artık bir yol ayrımına gelindiği" şeklinde yorumluyor.

Selçuk Gökoluk imzalı yorumda, Türkiye'de yatırım yapanların yıllardır piyasadaki sert dalgalanmalara yabancı olmadığı, ama bu kez durumun çok daha ciddi olduğu kaydediliyor:

"Merkez Bankası'nın son bir yıldır değerini korumak için milyarlar harcamasına rağmen TL rekor düzeyde düştü. Bu hafta başlarında Londra'da TL swap faizinin yüzde 1000'lere sıçraması Türkiye para piyasalarındaki sorunların son işareti oldu. Yetkililerin lira üzerindeki baskıya rağmen faizleri yükseltmemekte direnişi, yabancı sermayenin ülkeden kaçışına yol açarak ekonomiyi ve TL'yi daha da zor durumda bıraktı."

Arka plan

Türkiye ekonomisindeki durumu bu şekilde tarif eden Bloomberg, bu çalkantının gerisinde, fazlasıyla hızlı kredi büyümesi bulunduğunu yazıyor:

"Daha koronavirüs salgını Türkiye'yi vurmadan önce bile Merkez Bankası, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'bedeli ne olursa olsun büyüme' yaklaşımından aldığı cesaretle, derin bir kredi kolaylaştırma döngüsüne girmişti. Koronavirüs salgınının etkisini hafifletmek için yetkililer ekonomiye ucuz kredi akıtma operasyonuyla bunu ikiye katladılar."

Bloomberg yazarı yorumunu bir dizi soru ve yanıtla sürdürüyor:

Neden faiz artırılmıyor?

Bloomberg yazarı bunun ilk sebebinin "Erdoğan'ın kabul gören iktisadi yaklaşımın aksine yüksek faizin enflasyonu körükleyeceği yönündeki görüşü", bir diğerinin ise "Daha pragmatik bir yaklaşımla yeni istihdam yaratmanın hedeflenmesi" olduğunu söylüyor.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *