ANASAYFA arrow right Sağlık

Tedbirlere uyulursa virüsün bitiş tarihi Mayıs sonu olabilir

Tedbirlere uyulursa virüsün bitiş tarihi Mayıs sonu olabilir
YAYINLAMA: 30 Nisan 2020 / 20.34
GÜNCELLEME: 30 Nisan 2020 / 21.07

Gaziantep Üniversitesi Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Ahmet Bingül ve Dr. Uygar Şaşmaz, Sağlık Bakanlığı’nın Koronavirüs’ün Türkiye seyrine ilişkin verilerini basit matematiksel veriler kullanarak değerlendirdi. Buna göre hastalıkla ilgili uyarı ve yasaklara sıkı bir şekilde uyulur ve vaka sayıları aynı seyirde devam ederse, Koronavirüs’ün Türkiye’deki bitiş tarihinin Mayıs sonu olabileceğini öngördü.

Çalışmanın, Sağlık Bakanlığı’nın 18 Mart 2020’den itibaren covid19.saglik.gov.tr sitesinden paylaştığı günlük koronavirüs tablosundaki verilerin kullanılarak istatistiksel analizler yapılmasıyla gerçekleştirildiğini belirten Gaziantep Üniversitesi Fizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Ahmet Bingül ve Dr. Uygar Şaşmaz, sonuçların korona.gantep.edu.tr sayfasında da paylaşıldığını vurguladı.

Çalışmaya esas olan verilerin günlük olarak Sağlık Bakanlığı’nın sitesinden otomatik olarak alındığını ve sayfa içindeki grafiklerin her gün 19.00 -21.00 saatleri arasında güncellendiğini vurgulayan GAÜN’lü bilim insanları bu çalışmayla ilgili şu bilgileri paylaştı: “Vaka sayısının günlük dağılımı ve tahmini bitiş zamanını değerlendirdiğimizde, Dağılımın, Gauss (normal) dağılıma fit edilmesi sonucunda, virüsün yayılma seyri vaka sayısının 5 Mayıs 2020’de %97, 15 Mayıs 2020’de %99 doğrulukla vakaların sonlanacağı gün tahmin edilmiştir. Ayrıca vaka sayısının sıfırlanacağı gün tahmini olarak da 29 Mayıs öngörülmüştür. Bu tahminler 29 Nisan’a kadar olan veriler dikkate alınarak elde edilmiştir. Her gün yeni verilerle tahminler değişebilir. Vakaların sona eriş tarihi, yasaklara uyumla orantılı olarak daha geri de gidebilir, ileriye de gelebilir. Toplam aktif vaka sayısı dağılımı dikkate alındığında, Kümülatif vaka sayısından, vefat ve iyileşen sayılarının çıkarılması ile elde edilen aktif vakaların tepe noktasının 23 Nisan olduğu tespit edilmiştir.”

Sağlık Bakanlığı tarafından alınan tedbirlerin, salgının yayılımına olan etkilerinin bu analizlerle gözlemlendiğini ifade eden Gaziantep Üniversitesi Öğretim Üyeleri Bingül ve Şaşmaz, “Ancak, hastalığın ülkemizde sona ereceği tarihe ilişkin öngörüler, tamamen Sağlık Bakanlığımız, Bilim Kurulumuz ve diğer devlet kurumlarının aldığı tedbirlere bugüne kadar olduğu gibi, bundan sonra da artarak uyulması halinde mümkün olabilecektir. Allah korusun, en küçük bir olumsuzluk, bu tarihi daha gerilere götürebilir. Onun için hepimizin en büyük dileği olan bu öngörünün gerçeğe dönüşmesi için devletimizin aldığı tüm tedbirlere harfiyen uyulması şarttır. Bizim bilimsel olarak yaptığımız bu çalışma, devletimizin aldığı tedbirlerden sonraki vaka sayılarına göre olan durumdur.”

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *