ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

TEDAŞ kaçak avına çıktı

TEDAŞ kaçak avına çıktı
YAYINLAMA: 10 Eylül 2021 / 13.55
GÜNCELLEME: 10 Eylül 2021 / 13.55
TEDAŞ’ın yaptığı tatbikat sonucu şaşkına dönen bazı vatandaşlar, bundan sonra böyle bir şeye tevessül etmeyecekleri konusunda söz verirlerken, bazıları korkudan kapıyı açmadı.

TEDAŞ Müessese Müdürü Neşet Demirbağ, abonelerin kaliteli, güvenilir ve sürekli enerji kullanabilmeleri amacıyla arızalan minimuma indirmek için; şehir merkezi, köyler ve kırsal kesimdeki tüm hatların bakım onarım çalışmalarının, emanetçi ekipler ve müteahhit firmalarca devam ettiğini söyledi.

Son zamanlarda bazı basın kuruluşlarının araştırma yapmadan meseleye dar bir çerçeveden baktığına işaret eden TEDAŞ Müdürü Neşet Demirbağ, asılsız iddialara rağmen son 2 yılda 123 adet trafo ve 103 kilometre hattın tesis edildiğini belirterek, tüm bu elektrik hatlarının bakım ve onarımları abonelerin bağlantı kablolarına varıncaya kadar emanet usulü ve müteahhit firmalarca yapıldığına dikkat çekti.

Demirbağ, sözlerini şöyle sürdürdü : “Şebekelerimizin birçoğu havai hat olduğundan dış etkenlerden etkilenmektedir. Yağış, rüzgar yanında, şebekenin üzerine balı, anten düşmesi, vatandaşın terasındaki karı şebekenin üzerine süpürmesi, araçların direklerimize çarpması, abonelerin, kaçak elektrik kullanmasından dolayı trafo ve hatlarımızın hasar görmesi ve vatandaşların ekibi beklemeden trafo panolarımızın anahtarını kırıp müdahale ederek şebekelerimize zarar vermesi gibi sebeplerin önüne geçilememektedir. Şebekelerin yeraltı şebekesine dönüştürülmesi maliyet olarak yüksek olup, 4 kat daha fazla ödenek gerekmektedir. Kriz nedeniyle istediğimiz ödeneği alamamaktayız. 2002 yılında tabip edilen ödenek 18 trilyon ödenekten tahsis edilen 5,1 trilyondur. 2003 Yılı'nda talep edilen 24 trilyonun 6,5 trilyonu tahsisi edilecek.

Kaçak elektrik kullanımının sadece TEDAŞ’ın sorunu olmayıp, kaçak terörü şeklinde ülkenin sorunu haline gelmiştir. Kaçakla mücadelemiz yoğun bir şekilde devam etmektedir. Bütün abonelerimizin ölçü devreleri kontrol edilip mühürlenmektedir. 2002 Ocak-Kasım sonu itibarıyla 32 bin abonenin taraması yapılarak 9 bin 714 adet kaçak tespiti yapılmış olup, 22 bin 441kwh olan kaçak tespitinin parasal tutarı 3.8 trilyondur. 600 Abone hakkında Savcılığa suç duyurusunda bulunulmuştur. Hukuken kaçak elektrik kullanımında 3 yıl hapis cezası uygulanmaktadır. Devletin personel tasarrufu nedeniyle, emekli olan personel yerine yeni personel alınmamaktadır. 1992 Yılında 160 bin olan abone sayımıza karşılık 697 personelimiz varken, bugün 369 bine ulaşan abone sayımıza karşılık personel sayımız 446'ya düşmüş; abone sayısı yüzde 120 artarken; personel sayımız yüzde 36 azalmıştır. Netice olarak tüm kamuoyunun şunu bilmesini isterim ki; kurum imkanlarımızı sonuna kadar zorlayarak ve mesai arkadaşlarımızla birlikte özverili bir şekilde çalışıp; vatandaşlarımıza en iyi hizmeti vermeyi amaçlıyoruz” şeklinde konuştu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *