ANASAYFA arrow right Güncel

Tatil dönüşü dolar 6,94, Euro 8,21'de, borsa yüzde 1 primli

Tatil dönüşü dolar 6,94, Euro 8,21'de, borsa yüzde 1 primli
YAYINLAMA: 04 Ağustos 2020 / 17.45
GÜNCELLEME: 04 Ağustos 2020 / 18.15
Kurban Bayramı öncesi piyasanın ana gündem maddelerinden altın popülerliğini sürdürüyor. 6,97'nin üzerinde güne başlayan dolar 6,94'e geriledi. Euro, 8,20 düzeyinde el değiştiriyor

Enflasyonun temmuz ayında beklentilerin altında artması ve büyümenin öncü göstergelerinden PMI Endeksi'nde yükselişe işaret eden veriler sonrası dolar/TL düşüşe geçti. 6,97'nin üzerinde güne başlayan dolar/TL 6,94'lü seviyelere kadar geriledi. Euro/TL 8,21 düzeyinde el değiştirirken borsa yüzde 1'in üzerinde primli.

Küresel piyasalarda, olumlu bir seyir söz konusu. Piyasalarda yaşanan iyimser hava güçlü gelen ABD imalat verisi ve teknoloji şirketlerinin hisselerinde yaşanan yükselişler den kaynaklanıyor. Dün açıklanan ABD imalat verisi temmuz ayında bir yıldan daha uzun bir süredir en hızlı büyüme verisi olarak kayıtlara geçmişti.

Ancak, artan Coronavirüs vakaları ve ABD'de Çinli teknoloji şirketleriyle yaşanan diplomatik sorunlar piyasalardaki en büyük riskler olarak varlığını sürdürüyor. 

Yurt içi piyasalar, iki buçuk günlük tatilin ardından bugünkü işlemler temmuz ayı enflasyon verisiyle başladı. TÜFE aylık bazda 0,58 ile piyasa beklentilerinin altında artış gösterirken, büyümenin en önemli işaretçisi kabul edilen İSO İmalat Sanayi PMI endeksi ise son 9,5 yılın zirvesine çıktı. Bugün temmuz ayı dış ticaret verilerinin de açıklanması bekleniyor.

BORSA İSTANBUL YÜZDE 1'İN ÜZERİNDE ARTIDA

Açıklanan pozitif verilerle birlikte Borsa İstanbul da güne artıda bir başlangıç yaptı ve yüzde 1,2 primle 1,140 puandan açıldı. Bayram süresince hareketli bir seyrin yaşandığı dolar/TL'de 7 lira sınırı aşılmıştı. 8,30'un üzerini gören euro/TL, bayram tatili sonrası bu sabah saatlerinde 8,20'lerden; dolar/TL ise 6,94'ten değerleniyor.

ALTIN FİYATLARI DÜNKÜ REKOR SONRASI 1,975 DOLARDA

Dün gün içerisinde 1,986 dolar ile tarihi seviyelerini geliştiren spot altın, ABD'de güçlü gelen ekonomik veriye rağmen koronavirüs vakalarının artmasıyla küresel ekonomiye dair endişelerin risk iştahını baskılaması sonucunda rekor seviyelere yakın seyrediyor.

Bu sabah saatleri itibarıyla altının spot piyasadaki ons fiyatı 1,975 dolar düzeyinde.

PETROL FİYATLARI DÜŞÜŞTE

Petrol fiyatları, dünya genelinde koronavirüs vakalarındaki artışla tekrar tecrit önlemleri getirilerek talepteki iyileşmenin olumsuz etkileneceği endişeleriyle geriledi. Brent ham petrolünün en yakın vadeli varil fiyatı yüzde 0,8 gerileyerek 43,78 dolara düştü. ABD hafif ham petrolü yüzde 0,7 düşüşle 40,71 dolarda işlem gördü.

MICROSOFT'UN TIK-TOK HAMLESİ HİSSELERİ YÜKSELTTİ

ABD'de hisseler Microsoft'un ByteDance şirketine ait video paylaşım uygulaması TikTok'un ABD'deki faaliyetlerini satın almayı istediğini açıkladıktan sonra yüzde 5,6 yükselmesiyle destek buldu. ABD Başkanı Donald Trump, TikTok'u ABD'deki faaliyetlerini satmayı redderse yasaklamakla tehdit etmişti.

Washington aynı zamanda kullanıcı verilerini Beijing ile paylaşabilecek diğer Çinli yazılım şirketlerine karşı adım atmaya hazırlanıyor.

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, Hazine Bakanı Steven Mnuchin ve Beyaz Saray Özel Kalem Müdürü Mark Meadows ile bugün görüşerek koronavirüs yardım paketine dair ilerlemeye kaydetmeye çalışacak.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *