ANASAYFA arrow right Yaşam

Taslağı olumlu bulmakla beraber endişe verici tarafları da var

Taslağı olumlu bulmakla beraber endişe verici tarafları da var
YAYINLAMA: 22 Temmuz 2020 / 21.22
GÜNCELLEME: 22 Temmuz 2020 / 21.46
Gıda, Tarım ve Orman Alanında Bazı Düzenlemeler Yapılması Hakkında Kanun Teklifi geçen hafta Meclis Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu’ndan geçti

Gıda Mühendisleri Odası Gaziantep İl Temsilcisi Onur Aydın, hazırlanan taslağı gıdada bilgi kirliliğinin önlenmesi itibariyle olumlu bulduklarını, ancak endişe verici yönlerinin bulunduğunu söyledi. “Kanunda geçen toplumu korku ve endişeye sevk edecek yayınları yapan ve yayınlayanlara karşı da para cezaları düzenleyen taslakta, korku ve endişe kavramlarının ölçülebilir ve somut kriterlere dayandırılmaması bizi endişelendiriyor” dedi.

Bağımsız meslek otoritelerinin bu komisyonda olması elzem

Taslakta bahsedilen Gıda Bilim Kurulu’nun kimlerden oluşacağının nasıl teşekkül edileceğinin, görevi ve yetkileri ile çalışma şartlarının taslakta yer almamasını eleştiren Aydın, “Kurul 5996 sayılı kanunun 42. Maddesine dayandırılarak teşkil edilecek, bu komisyonun çalışma şartlarının yönetmelik ile belirleneceğini düşünüyoruz. Her ne kadar yönetmelikle belirlense de milletin vekilleri görev yetki ve sorumluluğunun ne olacağı, en önemlisi kimlerden oluşacağı belli olmayan bu komisyonu oylayacak ve kabul edilecek. Bizler TMMOB ye bağlı ilgili meslek odalarının yani Gıda Mühendisleri Odası, Ziraat Mühendisleri Odası ve Türk Tabipler Birliği hekimlerinden oluşan bağımsız meslek otoritelerinin bu komisyonda olmasının elzem olduğunu düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

Aydın, hazırlanan taslağı gıdada bilgi kirliliğinin önlenmesi itibariyle olumlu bulduklarını kaydederken, “Gıda eğitimi almamış, ehil olmayan kişilerin gıda bilimini ilgilendiren konularda toplumu yönlendirmesinin çok tehlikeli olduğunu defaatle dile getirmiştik. Gerek görsel ve yazılı gerekse sosyal medyada yer alan, ‘şu hastalığa karşı bunu yiyin, bu ürünleri yerseniz kanser olursunuz’ gibi bilimsel gerçekliğe dayandırılmayan ifadelerin tüketiciyi yanıltma etkisi de değerlendirilerek kısıtlanması, toplumun gerçek veriye ulaşmasını kolaylaştıracak” şeklinde açıklama yaptı.

Odamız, konunun yakın takipçisi olacak

Gıda Mühendisleri Odası Gaziantep İl Temsilcisi Onur Aydın, konuşmasını şu cümlelerle bitirdi: “Toplumu yanıltıcı yayınlar yapan kişilere 50 bin TL'ye kadar, yayınları yapan kuruma ise iletişim gelirlerinin yüzde 5’i kadar para cezası öngören düzenlemenin gri alanlarının netleştirilmesi halinde kamunun yararına olacağını düşünüyor, bu hususta kanun yapıcı ve uygulayıcı birimleri destekliyoruz. Bu maddeye dayanarak, halkı bilgilendiren bilim insaflarına, araştırmacılara ve akademisyenlere sansür uygulanabileceği kaygısı yaratıyor. Kanunda bu maddelerin ucu açık, yoruma müsait olması; gıda bilim kurulu ve bahse konu olan davalarda yetkili mahkemeler için geniş bir yorum alanı birikiyor. Son dönemlerde hukuk sistemimizin verdiği kararlar ve siyaset ile olan ilişkisi düşünüldüğünde bu durumun halkı bilinçlendirmek ve gıda endüstrisi konusunda farkındalık yaratmak isteyen bilim insanlarına karşı kullanılabileceği kaygısı değişik kesimlerce dile getiriliyor. Sonuç olarak uygulamadaki bazı önemli konuların kanunda netleşmemesi toplumda kaygılar oluştururken bizler yasa değişikliğinin esasa müessir hususlarını olumlu olarak buluyoruz. Gıda da bilgi kirliliğinin önemini ve toplum sağlığına etkisini çalışmalarının odağına koyan odamız, konunun yakın takipçisi olacak.” Hüseyin Karataş

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *