ANASAYFA arrow right Eğitim

"Tarlada EBA desteği çocuk işçiliğini meşrulaştırıyor"

"Tarlada EBA desteği çocuk işçiliğini meşrulaştırıyor"
YAYINLAMA: 08 Eylül 2020 / 16.21
GÜNCELLEME: 08 Eylül 2020 / 16.21
Urfa'nın Siverek ilçesi kırsalında tarlada çalışan öğrenciler için EBA Mobil Destek Aracının hizmet vereceği açıklanmıştı. Muş Milletvekili Gülüstan Kılıç-Koçyiğit, teknik servislerin göreve başlamasının çocuk işçiliğini meşrulaştıran ve büyüten bir sorun olduğunu belirtti.

Halkların Demokratik Partisi Muş Milletvekili ve İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Üyesi Gülüstan Kılıç-Koçyiğit, tarımda çalışan çocuk işçilerin eğitim hakkı ve alınması gereken tedbriler hakkında insan hakları inceleme komisyonuna başvurdu.

Geçen hafta Urfa'nın Siverek ilçesi kırsalında tarlada çalışan öğrenciler için EBA Mobil Destek Aracının hizmet vereceği açıklanmıştı.

Gülüstan Kılıç-Koçyiğit, tarımda çalışan çocuk işçilere yönelik başlatılan EBA uygulamasında yardımcı olacak teknik servislerin göreve başlamasının çocuk işçiliğini meşrulaştıran ve büyüten bir sorun olduğunu belirtti.

HDP Milletvekili, insan hakları inceleme komisyonunun alt komisyonları arasında yer alan Çocuk Hakları alt komisyonunun sorumluluğunda olan bu konuya komisyon olarak eğilerek kapsamlı bir çalışma yapılmasının gerektiği belirtti.

Muş Milletvekili açıklamasında şöyle dedi:

"Geldiğimiz bu noktada Şanlıurfa Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada tarlada çalışan çocuk işçilere yönelik EBA Mobil Destek aracının yardımcı olacağı duyurulmuştur. Bir yandan ILO tarafından çocuk emeği sömürüsünün inanılmaz boyutlara ulaştığı ve dünyada 73 milyon çocuğun doğrudan tehlikeli işlerde çalıştığı saptanırken bir yanda çocuk işçi sömürüsünü alenileştiren böylesi bir örnekle karşılaşıyoruz. Ayrıca İSİG Meclisi'nin verilerine göre sadece 2019'un ilk beş ayında en az 26 çocuk işçi yaşamını yitirmiştir.

"Çocuk işçiliği bir insan hakkı ihlalidir. Bu konuda gerekli olan ilk adım yoksulluğu ortadan kaldıran bir devlet politikasının ivedilikle sağlanmasıdır. İnsan Hakları İnceleme Komisyonu alt komisyonlarında biri olan Çocuk Hakları Komisyonu olarak bu durum karşısında yapacağımız çalışmaların ve çocuk işçiliğinin yasaklanmasını sağlayacak adımların toplum ve gelecek açısından önemi büyüktür. Sorunlar tarımda çalışan çocuklara tablet ile destek sunmak gibi anlık çözümler ve işlevsizliklerle değil temelden yasal çalışmalarla ancak çözülebilir. Bu kapsamda komisyonun ilgili Bakanlıklara önerileri de içerecek kapsamlı bir çalışma yapmasının, çocuk işçiliğini ortadan kaldıracak yasal düzenlemelerin TBMM'de yapılacak yasal düzenlemeler ile sağlanması gerekmektedir. Bu konuda gereğinin yapılmasını arz ederim."

İlginizi Çekebilir
33 tıp fakültesinde kontenjan dolmadı
33 tıp fakültesinde kontenjan dolmadı
Ankara Tabip Odası'nın tıp fakültelerinin azalan tercihlerine yönelik nedenlerin sıralandığı notta, "Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın olumsuz etkisiyle yaşanan sorunlar, sağ...
#Eğitim / 30 Ağustos 2022
Ziraat fakültelerinde tarım eğitimi bitti
Ziraat fakültelerinde tarım eğitimi bitti
Türkiye’de tarımın AKP dönemindeki çöküşü tartışılırken ziraat fakültelerinin faaliyet raporları da tarım eğitimindeki sorunları gözler önüne serdi. Pek çok fakültenin ra...
#Eğitim / 29 Ağustos 2022
198 yeni okul, 3 bin 605 yeni derslik hizmete açılacak
198 yeni okul, 3 bin 605 yeni derslik hizmete açılacak
Milli Eğitim Bakanlığı, 2022-2023 eğitim yılı başında 198 yeni okul, 3 bin 605 yeni dersliğin hizmete açılacağı; yeni inşa edilen ve güçlendirilen 450 eğitim binasında 6...
#Eğitim / 28 Ağustos 2022
YÖKDİL bu yıl ilk kez elektronik ortamda da uygulanacak
YÖKDİL bu yıl ilk kez elektronik ortamda da uygulanacak
Elektronik YÖKDİL 14 Mayıs'ta Ankara, İstanbul, İzmir ve Adana'daki e-sınav uygulama binalarında gerçekleştirilecek.
#Eğitim / 06 Nisan 2022
Açık Lise sınav sonuçları açıklandı
Açık Lise sınav sonuçları açıklandı
MEB Açık Öğretim Liselerinde eğitimini tamamlayıp üniversite sınavlarına hazırlanan öğrenciler, 2. dönem AÖL sınav sonuçlarını açıkladı.
#Eğitim / 24 Mart 2022
YKS'de geç başvuru süreci başladı
YKS'de geç başvuru süreci başladı
YKS için başvuru tarihini kaçıran adaylar, bugün ve yarın başvuru yapabilecek. Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) başvuru tarihini kaçıranlar için iki gün sürecek başvu...
#Eğitim / 16 Mart 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *